logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowy problem z nową jednostką: Dioda VGA, Ryzen 5 5600, RX 6650XT, Gigabyte, restarty

inzx 14 Kwi 2023 14:28 621 12
REKLAMA
  • #1 20539318
    inzx
    Poziom 3  
    Witam, mam nietypowy problem z komputerem, mianowicie jakoś miesiąc temu złożyłem prawie całkowicie nową jednostkę (został tylko stary ram i dyski). Komputer ogólnie działa bez większego problemu. Tylko np. przez pierwszy tydzień po złożeniu na płycie głównej świeciła się dioda VGA (nie przeszkadzało to w użytkowaniu komputera w żadnym stopniu, wszystko działało). Po jakimś czasie ona zgasła aż do dnia dzisiejszego gdzie przy używaniu przeglądarki nagle karta graficzna przestała działać, wentylatory się zatrzymały oraz zapaliła się wspomniana dioda VGA. Przyciski od restartu czy wyłączenia komputera nie reagowały, więc wyłączyłem przyciskiem na zasilaczu, po ponownym uruchomieniu komputer najpierw sam się restartował 3 razy na poziomie biosu, po czym bez problemu się włączył. Zrobiłem po tym jakieś krótkie testy obciążeniowe i wszystko jest bez zastrzeżeń, lecz trochę ta sytuacja mnie nie pokoi. Czy ma ktoś pomysł, co to może być?
    Konfiguracja to Ryzen 5 5600, RX 6650XT na płycie głównej od Gigabyte B450
  • REKLAMA
  • #2 20539326
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    Kolego,

podaj proszę:
    - dokładny model płyty głównej
    - producenta i model zasilacza
    - producenta i model karty grafiki
  • REKLAMA
  • #3 20539332
    inzx
    Poziom 3  
    Zasilacz-Silentium PC Vero L3 600W
    Płyta Główna-Gigabyte B450 Aorus Elite V2
    Karta Graficzna-Sapphire Radeon RX 6650 XT PULSE GAMING 8GB
  • #4 20541491
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 753
    Skoro świeciła się dioda vga to chyba sygnalizuje błąd grafiki. Wyciągnij ją, sprawdź u kogoś np kolegi czy wystartuje. Wygląda jak by karta umarła. Do tego jeszcze wyciągnij ją u Siebie. Przeczysc sloty, kabel. Podłącz ponownie. Może się rozłączyła w wyniku słabego zamontowania. Jak sprawdzisz po tym wyczyszczeniu oraz sprawdzaniu u kogoś i będzie ten sam problem potem strzelał bym w zasilacz. Wgl sprawdź czy karta jest widoczna w menadżerze urządzen.
  • #5 20541541
    inzx
    Poziom 3  
    Ale właśnie chodzi o to, że karta działa, nie ma z nią żadnych problemów oprócz tej diody VGA i tej jednorazowej sytuacji, którą opisałem. Poza tym karta śmiga bez żadnego problemu czy to pod obciążeniem, czy nie, dlatego mnie to zastanawia, co to może być.
  • #6 20541570
    winmap
    Poziom 38  
    Świecąca dioda przeważnie sygnalizuje problem z grafiką. Najlepiej byłoby ją na innym sprzęcie sprawdzić. Mógł być to jednorazowy błąd. Poza tym czytałem na jakimś forum, że te płyty lubią czasem sprawiać dziwne problemy. Bios aktualny? Ten jednorazowy incydent może zwiastować poważny problem. Mógł być to problem z zasilaniem.
  • REKLAMA
  • #7 20541579
    inzx
    Poziom 3  
    Bios aktualizowali mi przy zakupie procesora panowie z x-komu i z tego co widziałem, jest nowiutki, zasilacz jest przeniesiony ze starego komputera, co prawda wcześniej zużywał mniej prądu, ale nigdy nie było żadnych problemów. Najbardziej mnie zastanawia, dlaczego ta dioda po restarcie komputera gaśnie, zapala się tylko po długim czasie nieużywania komputera. Wydaje mi się, że problem może być z RAM-em też, ale nie jestem pewien (aktualnie mam 2× 4 GB oraz 1x GB) możliwe jest, żeby przy 3 kościach występował problem tego typu?
  • #8 20541589
    winmap
    Poziom 38  
    Ta dioda z tego co poczytałem, sygnalizuje błąd grafiki. Więc nie ma raczej, nic wspólnego z RAM-em. Przełóż kartę dla samego testu do drugiego slotu.
  • #9 20541819
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6881
    Jak masz podłączony monitor ( jego nazwa), czy po DVI , czy HDMI ?
    * masz przejsciówkę pomiedzy grafika > monitor?

jak po HDMi
    - podłącz po kabel DVI zamiast HDMI > zobacz czy led (VGA) wyłączyła się!! ,
    Podłacz potem ponownie HDMI, a zobacz czy znowu sie pali (VGA)
    Jak tak > jest to związane z Bios-em, który nie jest w stanie wykryć karty graficznej przez port HDMI,

1. Spróbuj zrobić upgrade Bios do nowszej ver. zalecanej dla swojego cpu AMD
    2. Napisz jaki masz cpu i jaka ver. Bios pod niego
    - porównaj z Link

p.s
    Spróbuj przełożyć grafikę do do drugiego PCIe16 x4
    Cytat:
    Port PCI Express x16, działa w trybie x4 (złącze pcie x4)
    * * Złącze PCIEX4 współdzieli zasoby przepustowości ze złączem PCIEX1_2. Jeśli złącze PCIEX1_2, urządzenie w złączu PCIEX4 będzie działać w trybie x2. Złącze pciex4 działa w trybie x4, jeśli złącze PCIEX1_2 jest wolne
  • #10 20542560
    inzx
    Poziom 3  
    Bios mam najnowszy, F65a. Karta jest bezpośrednio podłączona do monitora po kablu displayport.
  • REKLAMA
  • #11 20543498
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6881
    jak po DPort , to zacznij od zmiany

- podłącz po kabel DVI zamiast DP > zobacz czy led (VGA) wyłączyła się!! ,
    Podłacz potem ponownie DP , a zobacz czy znowu sie pali (VGA)
    Jak tak > jest to związane z Bios-em, który nie jest w stanie wykryć karty graficznej przez port DP,

napisz jaki masz ten monitor!
  • #12 20543572
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    U mojego syna w komputerze też był podobny problem, zapalała się dioda vga, i trzy sygnały dźwiękowe, za drugim lub trzecim razem komputer uruchamiał się. Winowajcą okazał się kabel HDMI.
  • #13 20544009
    inzx
    Poziom 3  
    Mały update, powtórzyła się sytacja z tym iż karta graficzna nagle przestała działać oraz przyciski fizyczne do restartu/włączenia komputera nie reagowały. Tylko tym razem zapaliła się droda DRAM. Komputer wyłączyłem zasilaczem, po włączeniu ponownie system się zbootwał 3 razy i wstał. Teraz komputer zachowuje się normalnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nowo złożonym komputerem, w którym dioda VGA sygnalizuje błąd karty graficznej. Po pierwszym tygodniu dioda zgasła, ale po pewnym czasie karta przestała działać, wentylatory się zatrzymały, a dioda VGA ponownie się zapaliła. Po wymuszeniu restartu komputer uruchomił się po trzech próbach. Użytkownik posiada konfigurację z procesorem Ryzen 5 5600, kartą graficzną RX 6650XT oraz płytą główną Gigabyte B450 Aorus Elite V2. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie karty graficznej w innym systemie, czyszczenie slotów, aktualizację BIOS-u oraz testowanie różnych kabli połączeniowych. Użytkownik zauważył, że problem z diodą VGA występuje sporadycznie, a po ostatnim incydencie zapaliła się dioda DRAM, co sugeruje możliwe problemy z pamięcią RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA