logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock Challenger Radeon 9070 XT – brak obrazu w nowym PC

lostDesper 02 Gru 2025 08:36 534 14
REKLAMA
  • #1 21768768
    lostDesper
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Cześć, złozyłem nowy pc, jednak mam problem z kartą graficzną.

Specyfikacja:

Mobo: Gigabyte B650 eagle
    CPU: Ryzen 7 7700
    GPU: Asrock Challenger Radeon 9070 xt
    RAM: patriot viper venom ddr5 32 gb 6000mhz cl30
    SSD: Patriot SSD Viper VP4300 Lite 1TB M.2 PCIe
    PSU: Corsair RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1

Ogólnie PC złożyłem bez problemu, odpaliłem, zainstalowałem stery do chipsetu, lan, zaktualizowalem Bios, po czym zainstalowałem sterowniki do Radeona i tu jest problem. System wykrywa kartę, jednak po podpięciu kabla, karta zaczyna pracować, pokazuje się ekran startowy i zaczyna się niekończący reboot. Kable sprawdzałem z dziesięć razy, nie mam pojęcia, gdzie szukać przyczyny, zwłaszcza, że karta startuje, po czym po prostu pc rebootuje się bez końca, wentylatory przestają pracować też wtedy na karcie.

Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 21768784
    haderach
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Zasilania do karty podpięte?
  • REKLAMA
  • #3 21768789
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21768784

Tak, 2x8 pin, karta startuje i daje obraz do biosu, led się ladnie świeci, wentylatory zaskakują, ale po ekranie wyboru bootowania czy tam wejścia do biosu, karta tak jakby po prostu przestaje pracować (wentylatory się zatrzymują) przy czym led na karcie świeci.
  • #4 21768812
    haderach
    Poziom 28  
    Wentylatory mogą się zatrzymać. Startują jak karta osiągnie większa temperaturę. Sprawdź z innym kablem na początek. HDMI czy DP?
  • #5 21768826
    lostDesper
    Poziom 13  
    Sprawdzałem na DP na dwóch wyjściach jest to samo , ale jutro posprawdzam na HDMI i na innym monitorze też. Ogólnie jak podepnę kabel to Radeon daje mi obraz do Biosu, a później już nic i ciągły reset.
  • #6 21768861
    haderach
    Poziom 28  
    Sprawdź jeszcze w BIOS czy masz wyłączony CSM.

Dodano po 3 [minuty]:

I wyłączony Secure boot.
  • REKLAMA
  • #7 21768917
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21768861

CSM mam na disabled, Secure boot sprawdzę.
  • #8 21768978
    haderach
    Poziom 28  
    W trybie awaryjnym nie da się uruchomić systemu?
  • REKLAMA
  • #9 21769084
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21768978

Nie bardzo chyba precyzyjnie się wypowiedziałem. Ja system jestem w stanie uruchomić na karcie zintegrowanej. W menadżerze urzadzeń widzę Radeona 9070 xt, natomiast jak przepinam kabel DP właśnie już na samego radka, to wtedy nic się nie dzieje. Karta jest dobrze rozpoznana przez komputer itd.
  • #10 21769101
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    lostDesper napisał:
    Ja system jestem w stanie uruchomić na karcie zintegrowanej. W menadżerze urządzeń widzę Radeona 9070 xt

Proszę sprawdzić we właściwościach 9070 czy jest komunikat to urządzenie działa poprawnie czy inny.
    Można sprawdzić ustawienia opcji w BIOS/UEFI
    Above 4G Decoding - enabled
    & Re-Size BAR Support - enabled.
  • #11 21769434
    haderach
    Poziom 28  
    Jeszcze trochę porad o AI:

Zaktualizuj BIOS płyty głównej: Zainstaluj najnowszą wersję BIOS-u płyty głównej. Może to rozwiązać problemy z kompatybilnością z nowymi procesorami graficznymi. Ponadto przywrócenie ustawień domyślnych rozwiąże problem.
    Ustaw główny wyświetlacz w BIOS-ie:
    Wprowadź ustawienia BIOS-u podczas rozruchu (zazwyczaj naciskając DEL, F2, F10lub F12).
    Znajdź ustawienia grafiki i zmień główną kartę graficzną z „Zintegrowanej karty graficznej” lub „iGPU” na „PCI” lub „PEG” (Grafika PCI Express).
    Jeśli problem nadal występuje, sprawdź, czy istnieje ustawienie szybkości łącza PCIe. Ustaw je na konkretną wersję, np. Gen 3 lub Gen 4, zamiast „Auto”, ponieważ może to pomóc w nawiązaniu stabilnego połączenia.
    Sprawdź, czy nie występuje konflikt sprzętowy: Niektórzy użytkownicy zgłaszają, że karta RX 9070 XT może mieć problemy ze zgodnością z niektórymi dyskami SSD M.2 NVMe. Jeśli masz zainstalowany kompatybilny dysk M.2, spróbuj go wyjąć, aby sprawdzić, czy system poprawnie przejdzie test POST.
    Sprawdź zasilanie: Chociaż problemy często pojawiają się pod obciążeniem, zbyt słaby zasilacz może powodować problemy z uruchomieniem. Upewnij się, że zasilacz (PSU) spełnia lub przekracza zalecaną moc (zazwyczaj około 850 W dla tego GPU).
    Przetestuj z ustawieniami alternatywnymi:
    Jeśli monitor jest ustawiony na wysoką częstotliwość odświeżania (np. 120 Hz lub 144 Hz) lub włączono funkcję Freesync, spróbuj ustawić ją na 60 Hz lub użyć kabla DP o niższym standardzie, aby sprawdzić, czy BIOS stanie się widoczny.
    Upewnij się, że monitor jest podłączony do właściwego portu karty graficznej. Niektóre główne porty GPU znajdują się po prawej stronie .
    Sprawdź kable: Sprawdź dokładnie wszystkie złącza zasilania karty graficznej oraz kabel wyświetlacza łączący kartę graficzną z monitorem. Upewnij się, że są dobrze osadzone i nie są luźne.
    Wykonaj czystą instalację sterownika (jeśli system się uruchomi): Jeśli uda Ci się dojść do punktu, w którym system uruchomi się automatycznie, ale nadal występują problemy, użyj narzędzia do odinstalowywania sterowników, np. DDU (Display Driver Uninstaller), aby całkowicie usunąć stare sterowniki przed zainstalowaniem najnowszych.
  • #12 21769748
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Spróbuj na pocz. start zestawu po HDMI 2.1b

Reszta jak pisano w #11
    Jaki monitor ?

Cytat:
    zaktualizowalem Bios

Do najnowszej ver. ??
    - bo młodsze ver.Bios sprawiaja kłopoty z grafikami PCIe5.0
    - DDR5 w slotach 1-3
    - ustaw na samym wstępie (korzystająć z grafiki cpu ) > pci4 i pci gen 4 dla wszystkich portów

Tutaj opisano test tej karty z płytą Link
    - Gigabyte B650 Aorus Elite AX Ice / Ryzen 9 9950X
    - (AMD Driver 25.3.1)

Asrock Challenger Radeon 9070 XT – brak obrazu w nowym PC
    Zalecany zasilacz to min.750W

Płyta kol. (Gigabyte B650 eagle) wspiera
    Cytat:
    1 x PCI Express x16 slot (PCIEX16), integrated in the CPU:
    - AMD Ryzen™ 7000 Series Processors/ Ryzen™ 9000 Series Processors support PCIe 4.0 x16 mode

- AMD Ryzen™ 8000 Series-Phoenix 1 Processors support PCIe 4.0 x8 mode
    - AMD Ryzen™ 8000 Series-Phoenix 2 Processors support PCIe 4.0 x4 mode
    * The PCIEX16 slot can only support a graphics card or an NVMe SSD. If only one graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.

2 x PCI Express x16 slots (PCIEX1_1/PCIEX1_2), integrated in the CPU, supporting PCIe 3.0 and running at x1
    * The PCIEX1_1 and PCIEX1_2 slots become unavailable when an AMD Ryzen™ 8000 Series-Phoenix 2 processor is used.

1 x PCI Express x16 slot (PCIEX1_3), integrated in the Chipset, supporting PCIe 3.0 and running at x1

Karta ma 2 x 8-pin Power Connectors- pin"s złacze zasilania
    TDP= 300W Link

Zasilacz Link, jest Ok.

Tabela parametrów zasilacza Corsair RM850x Shift z wyróżnioną linią +12V
  • #13 21770024
    lostDesper
    Poziom 13  
    ok, coś albo mam z portami dp albo z kablami. Sprawdziłem 3 kable i dwa monitory - kable mam jakieś no name, kupię może jakiś lepszy. Obraz pojawia mi się tylko z wyjścia HDMI z radeona. z integry mam zarówno po hdmi jak i DP, więc obstawiam, że coś tutaj DP w Radeonie się gryzie, ale żeby aż 3 wyjścia?
  • #14 21770034
    haderach
    Poziom 28  
    Kable DP potrafią sprawiać problemy. Miałem taką sytuację, gdy obraz zanikał na kilka sekund pod obciążeniem 3D. Wymiana kabla pomogła.
  • #15 21770295
    grzpan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    @haderach Też tak obstawiam. Kabel. Bardzo często spotykam takie problemy przy kablach DP-HDMI.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nowo złożonego komputera z płytą główną Gigabyte B650 Eagle, procesorem Ryzen 7 7700 oraz kartą graficzną Asrock Challenger Radeon 9070 XT. Po instalacji sterowników do chipsetu i aktualizacji BIOS-u system wykrywa kartę graficzną, jednak po podłączeniu kabla sygnałowego karta uruchamia się, wyświetla ekran startowy, a następnie komputer wchodzi w niekończący się cykl restartów. Wentylatory na karcie graficznej przestają działać podczas restartu. Sprawdzono kable sygnałowe wielokrotnie, problem nadal występuje. Konfiguracja zawiera także pamięć RAM Patriot Viper Venom DDR5 32 GB 6000 MHz CL30, dysk SSD Patriot Viper VP4300 Lite 1TB M.2 PCIe oraz zasilacz Corsair RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1. Problem może wynikać z niekompatybilności sterowników, błędnej konfiguracji BIOS-u lub uszkodzenia sprzętowego karty graficznej. Konieczne jest dalsze diagnozowanie, w tym testowanie karty w innym systemie, sprawdzenie wersji sterowników Radeon oraz ustawień BIOS-u dotyczących PCIe i zasilania GPU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA