logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z prędkością internetu: Laptop 250 Mb/s, PC 75 Mb/s - karta sieciowa, router, sterowniki

nikodemczeczot1 14 Kwi 2023 19:18 909 10
REKLAMA
  • #1 20539676
    nikodemczeczot1
    Poziom 2  
    Prędkość internetu na komputerze stacjonarnym (wskazana na speedteście) wynosi około 75 Mb/s. Każde urządzenie podłączone przez Wi-Fi dochodziło do 250 Mb/s. Po podłączeniu laptopa w ten sam sposób co komputer (ten sam przewód i ten sam port w routerze) ten również przekroczył 250 Mb/s. Doszedłem do wniosku, że ta rozbieżność musi być z winy karty sieciowej. Zaktualizowałem sterowniki, sprawdziłem czy we właściwościach karty nie ma ograniczenia (cały czas było ustawione 1Gb full duplex) i problem nadal nie został rozwiązany. Według producenta płyta główna powinna obsłużyć 1000 Mb/s. W czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 20539739
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Karta sieciowa linkuje się z prędkością 1Gbps?
  • REKLAMA
  • #3 20539799
    nikodemczeczot1
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o szybkość wyświetlaną w okienku stanu karty to tak, jest 1 Gb/s.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20539872
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    No to musisz szukać problemu w systemie operacyjnym.
  • #5 20539873
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5462
    @nikodemczeczot1
    Pobieramy najnowszy obraz Live Sytemu Linux (w nazwie słowo Standard).
    W zależności od posiadanego procesora (64bit/32bit), wybieramy:
    https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/
    https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/
    Obraz systemu, nagrywamy Rufusem na kartę pamięci:
    https://rufus.ie/pl/
    Potem zależnie co pierwsze bootuje, ustawiamy w BIOS na boot z karty pamięci, testujemy.
    System jest uruchamiany z karty pamięci, zatem niczego nie instaluje na żadnym dysku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20539885
    piatka555
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W jaki sposób jest robiony pomiar łącza?

Istnieje opcja że na routerze ktoś ustawił limit prędkości dla danego IP przypisanego dla MAC karty łan?
  • #7 20541010
    nikodemczeczot1
    Poziom 2  
    Nie podołałem z instalacją Linuxa. Wgrałem obraz na pendriva przy pomocy Rufusa, ustawiłem kolejność bootowania w biosie, uruchamia się panel z wyborem typu instalacji itp. ale przy każdym typie pojawia się błąd nieprawidłowego nośnika.

Wszystkie pomiary robione na https://www.speedtest.pl/. Router przywracałem do ustawień fabrycznych. Dodatkowo jak udostępniłem internet z telefonu przez USB to również prędkość zatrzymała się przy tej samej wartości, więc odpada by było to ograniczenie nałożone przez router.
  • Pomocny post
    #8 20541069
    jprzedworski
    Ocena: 828
    nikodemczeczot1 napisał:
    Dodatkowo jak udostępniłem internet z telefonu przez USB to również prędkość zatrzymała się przy tej samej wartości, więc odpada by było to ograniczenie nałożone przez router.
    Skoro i przez USB jest źle, to chyba i kartę sieciową można wykluczyć.
  • Pomocny post
    #9 20541166
    KOCUREK1970
  • #10 20542032
    nikodemczeczot1
    Poziom 2  
    Problem z prędkością internetu: Laptop 250 Mb/s, PC 75 Mb/s - karta sieciowa, router, sterowniki
    Przy certyfikowanym prędkość jest w normie. Czemu więc zwykły speedtest ją tak zaniża?
  • Pomocny post
    #11 20542060
    KOCUREK1970
    nikodemczeczot1 napisał:
    Przy certyfikowanym prędkość jest w normie. Czemu więc zwykły speedtest ją tak zaniża?

Bo zwykły speedtest łączy z dowolnymi serwerami.
    ProSpeedTest, to narzędzie specjalnie do tego celu zaprojektowane, wykonane, mające certyfikaty:
    https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pomiar-predkosci-internetu/certyfikowany-mechanizm/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu na komputerze stacjonarnym, który wynosi około 75 Mb/s, podczas gdy laptop osiąga 250 Mb/s. Po podłączeniu laptopa do tego samego portu w routerze, również uzyskuje prędkość powyżej 250 Mb/s. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w karcie sieciowej, mimo że sterowniki są zaktualizowane, a ustawienia karty wskazują na 1 Gb/s full duplex. Po przywróceniu routera do ustawień fabrycznych oraz testach z internetem mobilnym przez USB, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w systemie operacyjnym lub w ustawieniach routera, które mogą ograniczać prędkość dla konkretnego adresu IP. Po wykonaniu certyfikowanego pomiaru prędkości, wyniki są w normie, co sugeruje, że standardowe testy prędkości mogą nie być wiarygodne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA