logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop nie wchodzi w stan uśpienia po zamknięciu pokrywy - problem z zawiasem i przewodem

gugul 16 Kwi 2023 10:46 2958 7
REKLAMA
  • #1 20541896
    gugul
    Poziom 7  
    Ocena: 145
    Witam.
    Od kilku dni borykam się ze znalezieniem problemu, dlaczego mój laptop po zamknięciu pokrywy nie wchodzi w stan uśpienia.
    W ustawieniach systemu niby ok, i nawet przed pojawianiem się tego problemu nic nie zmieniałem w ustawieniach, a jednak nie działa.

Laptop nie wchodzi w stan uśpienia po zamknięciu pokrywy - problem z zawiasem i przewodem
    .

Problem pojawił się po;
    Jakiś czas temu wymieniałem matrycę w tym laptopie. Moja nie wiedza spowodowała, że prawdopodobnie wyrwałem jedno mocowanie na śrubkę w zawiasie. Po założeniu ramki okazało się że w tym miejscu na zawiasie nie da się do końca docisnąć ramkę ekranu i osłona zawiasu była luźna i troszkę przeszkadzało mi to w zamykaniu, ale wszystko działało w systemie.
    Laptop nie wchodzi w stan uśpienia po zamknięciu pokrywy - problem z zawiasem i przewodem [img-1] .
    Właśnie kilka dni temu postanowiłem spróbować poprawić tę zasłonkę. Po zdemontowaniu ramki po lewej stronie jest biały przewód idący od podstawy laptopa kolo tego zawiasu do góry ekranu. Niestety nie wiem jakie zadnie jest tego przewodu, na nim jest lekko zdarta izolacja ale w mojej ocenie cały i dla bezpieczeństwa zaizolowałem uszkodzoną izolacje taśma izolacyjną.

Laptop Acer V3-531
    System Windows 10 PRO
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20542329
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Przewód jest od anteny WiFi, a czujnik zamknięcia klapy nie działa bo zgubiłeś magnes, który jest w obudowie matrycy.
  • REKLAMA
  • #3 20542435
    gugul
    Poziom 7  
    miecho18 napisał:
    Przewód jest od anteny WiFi, a czujnik zamknięcia klapy nie działa bo zgubiłeś magnes, który jest w obudowie matrycy.

No coś w tym jest bo jakis maly magnes odłożyłem. Był on przyczepiony do metalowego uchwytu matrycy.....
    No cóż rozbieram i magnez z powrotem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20542461
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Tylko upewnij się w którym miejscu ma być zamontowany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20542478
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 283
    Sprawdź na włączonym laptopie - w podstawie jest czujnik który reaguje na pole magnetyczne. Najlepiej ustaw sobie żeby po zamknięciu klapy gasił się ekran, tak najszybciej znajdziesz czujnik ruszając magnesem po obudowie.
  • #8 20542605
    gugul
    Poziom 7  
    dzięki pomocy użytkownikowi okazało się, że brak magnesu na obudowie pokrywy spowodował nie działanie funkcji uśpienia systemu, po zamknięciu pokrywy,magnes jest już na swoim miejscu pokazany na foto uśpienie działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem, który nie wchodzi w stan uśpienia po zamknięciu pokrywy. Problem pojawił się po wymianie matrycy, podczas której mogło dojść do usunięcia magnesu odpowiedzialnego za czujnik zamknięcia klapy. Po wskazówkach innych użytkowników, autor zlokalizował brakujący magnes i zamontował go w odpowiednim miejscu, co przywróciło funkcję uśpienia laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA