logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary domofon dwurodzinny z problemem elektrozaczepu - brak otwierania drzwi

Meyz 16 Kwi 2023 13:36 657 14
REKLAMA
  • #1 20542266
    Meyz
    Poziom 8  
    Witam. Posiadam stary domofon w którym od jakiegoś czasu przestał działać elektrozaczep. Nie mogę zlokalizować kabla który idzie do tego właśnie elektrozaczepu. Jest to domofon dwurodzinny. Wszystko działa oprócz funkcji otwierania drzwi. Stary domofon dwurodzinny z problemem elektrozaczepu - brak otwierania drzwi Stary domofon dwurodzinny z problemem elektrozaczepu - brak otwierania drzwi Stary domofon dwurodzinny z problemem elektrozaczepu - brak otwierania drzwi
  • REKLAMA
  • #2 20542273
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Zlokalizujesz gdy zobaczysz jakie kolory kabelków przychodzą do elektrozaczepu, albo miernik w rękę a zlokalizujesz szybciej...
  • #3 20542281
    Meyz
    Poziom 8  
    Właśnie tu jest tak namieszane przez mojego dziadka że nie mogę dojść do ładu o co w tym wszystkim chodzi. Nigdzie nie mogę zlokalizować schematu do tego domofonu. A kable od puszki na zewnątrz dochodzące do tego zaczepu zostały kiedyś przez dziadka wymienione.
  • REKLAMA
  • #5 20542308
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Ze schematu wynika, iż elektrozaczep ma być podłączony do zacisków Z2 i Z1 zasilacza. Na zdjęciu u ciebie te zaciski w ogóle nie są podłączone.
  • #6 20542333
    Meyz
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo za schemat. Wszystko było wcześniej podłączone ale zdjęcie zrobiłem w momencie jak przy tych kabelkach grzebałem. Czy jest możliwość że jest uszkodzone coś innego niż kabel?
  • REKLAMA
  • #8 20542367
    Meyz
    Poziom 8  
    Tak przekaźnik przy próbie otwierania słychać. Zaczep został wymieniony.
  • #9 20542371
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    Meyz napisał:
    Tak przekaźnik przy próbie otwierania słychać. Zaczep został wymieniony.

A napięcie do niego dochodzi?
    Czy masz miernik?
  • #10 20542387
    Meyz
    Poziom 8  
    Właśnie napięcie nie dochodzi.

Dodano po 35 [sekundy]:

Miernik mam.
  • REKLAMA
  • #12 20542427
    Meyz
    Poziom 8  
    Pomiędzy Z1 a P jest napięcie, Z1 a Z2 w chwili otwierania też.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze teraz zauważyłem że przy próbie otwierania górnym domofonem nie słychać przekaźnika.
  • Pomocny post
    #13 20542458
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Czyli centralka/zasilacz wydaje się sprawny.
    Teraz do sprawdzenia okablowanie i przycisk otwierania w unifonie "górnym".
    Z chwilą wciśnięcia przycisku na złączu PU centralki musi pojawić się masa.
  • #14 20544601
    Meyz
    Poziom 8  
    Problem z otwieraniem drzwi udało się rozwiązać. Problemem okazał się przerwany kabel, ale nadal nie działa przycisk otwierania na górze.
  • #15 20544766
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Pisałem wcześniej:
    juan cabrillo napisał:
    Teraz do sprawdzenia okablowanie i przycisk otwierania w unifonie "górnym".
    Do unifonu musi przyjść z zasilacza masa (i raczej przychodzi, bo tor rozmówny i wywołanie normalnie działa), ta masa musi wejść na przycisk otwierania i po jego naciśnięciu powinna trafić na styk PU w zasilaczu. Musisz prześledzić cały ten obwód.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z domofonem dwurodzinnym, w którym przestał działać elektrozaczep, uniemożliwiając otwieranie drzwi. Po analizie okazało się, że problemem był przerwany kabel, co zostało naprawione. Jednakże, przycisk otwierania w górnym unifonie nadal nie działał. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące lokalizacji kabli oraz sprawdzenia napięcia na zaciskach Z1 i Z2 zasilacza. Wskazano również na konieczność sprawdzenia okablowania oraz przycisku otwierania w górnym unifonie, aby zidentyfikować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA