logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips Sonicare DiamondClean HX939L - problem z włączaniem po otwarciu, diody mrugają

oprzalski8133 16 Kwi 2023 16:21 3789 5
REKLAMA
  • #1 20542517
    oprzalski8133
    Poziom 2  
    Philips Sonicare DiamondClean HX939L - problem z włączaniem po otwarciu, diody mrugają

Cześć wszystkim !
    Mam taki problem po otworzeniu szczoteczki przestała sie włączać . Po włożeniu jej do ładowarki diody lekko mrugają ale nie ma to nic wspólnego z ładowaniem . Przed otworzeniem jej była naładowana i sprawna . Myśle ze mogłem uszkodzic panel podczas otwierania albo zrobić jakiś zwarcie wkrętakiem . Tylko na panelu nic na gole oko nie widać … może ktoś z was miał już z czymś takim doczynienia :/ pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Model
    HX939L
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20542548
    JayRo
    Poziom 38  
    Ocena: 939
    No a ja tu chyba widzę pęknięty i nawet lekko ukruszony kondensator ceramiczny, który z racji swego uszkodzenie zwarł się wewnętrznie. Proszę to sobie zweryfikować na żywo, bo ostrość zdjęcia nie jest za dobra.
  • REKLAMA
  • #3 20542563
    oprzalski8133
    Poziom 2  

Postarałem się zrobić lepsze zdjęcie tego elementu .
    Jestem laikiem nigdy nie naprawiałam elektroniki
    Ile może mniej więcej kosztować naprawa tego ?
  • REKLAMA
  • #4 20542581
    JayRo
    Poziom 38  
    Jest delikatnie ukruszony, to na pewno. Trzeba by odłączyć baterię i sprawdzić multimetrem ten kondensator na zwarcie, najlepiej go odlutowując do tego celu. Zdaje się nawet, że jest on na zasilaniu tego układu PIC. Jeśli nie jest zwarty przy takim uszkodzeniu, to i tak byłoby warto zmierzyć jego pojemność i wymienić na wszelki wypadek.
  • REKLAMA
  • #5 20542587
    oprzalski8133
    Poziom 2  
    Czy to lekkie uszkodzenie może sprawiać ze szczoteczka się nie uruchamia , ale po podczaczeniu do ładowarki indukcyjnej wszystkie diody lekko mrugają . Nie mam żadnego sprzętu do naprawy tego będę musiał się udać do jakiegoś serwisu :/
  • #6 20542675
    JayRo
    Poziom 38  
    oprzalski8133 napisał:
    Czy to lekkie uszkodzenie może sprawiać ze szczoteczka się nie uruchamia , ale po podczaczeniu do ładowarki indukcyjnej wszystkie diody lekko mrugają .

Komponenty ceramiczne są wrażliwe na tego typu uszkodzenia. Zawsze jakaś tam szansa istnieje, że do uszkodzenia wewnętrznie nie doszło. Ale jeżeli nie posiada się sprzętu i doświadczenia do diagnozy i napraw, to lepiej oddać do serwisu jak już kolega wspomniał.
REKLAMA