logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT 9125W - pralka bardzo hałasuje podczas odwirowania.

wojtek2004 19 Kwi 2023 00:12 948 7
REKLAMA
  • #1 20546321
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam.
    Chciałbym zapytać co może być przyczyną hałasowania bębna podczas zwiększania obrotów, aż do maksymalnych. Czyli przy odwirowaniu odzieży, która w nim jest?
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20546332
    fala5901
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zużyte łożyska bębna. Spróbuj zakręcić bębnem ręką, najszybciej jak się da.
    Dobrze by było zdjąć pasek klinowy przenoszący napęd z silnika na bęben, żeby wykluczyć łożyska silnika.
  • REKLAMA
  • #3 20546906
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Dziś miałem więcej czasu aby dobrze sprawdzić pralkę. Biorę pod uwagę szybkie(maksymalne) obroty bębna z włożonym mokrym praniem.
    Więc tak. Podczas pierwszego szybkiego wirowania jest cisza. Jest OK.
    Ale następnie dzieje się coś dziwnego. Duży hałas po 10 ci minutach. Dźwięk jak bym zgniatał butem puszki po piwie.
    Słuchem można wykryć że to jeden punkt na bębnie powoduje po tych 10 minutach ocieranie o wnętrze bębna.
    Wydaje się słuchowo jakby drzwiczki stalowe bębna właśnie ocierały i szarpały.
    Trzeba natychmiast wyłączyć pralkę.

fala5901 napisał:
    Zużyte łożyska bębna. Spróbuj zakręcić bębnem ręką, najszybciej jak się da.

Nie wiem.Może się mylę ale gdyby łożyska to już od razu był by hałas..Jak mówiłem wcześniej można wyczuć że jakaś część bębna wybrzusza się tak mocno że szoruje i szarpie po wewnętrznej części bębna(jest spory hałas).
  • #4 20546949
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3274
    Zdarza się że np fiszbina ze stanika przechodzi przez otwory bębna wtedy wibracje czy ruch powierza może ją przemieszczać. Jak dostanie się w niewielką przestrzeń bęben- obudowa to zaczyna się hałas. Po wychowaniu znów spada na dno (większa przestrzeń na grzałkę) i dopiero kolejne wibracje bębna sprawiają że się inaczej układa lub przemieszcza. Niestety rzadko kiedy da się wyjąć to co powoduje hałas bez rozbierania. Z metod nieinwazyjnych mała kamera endoskopowa i przegląd czy nie ma obcych luźnych przedmiotów w przestrzeni bęben obudowa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20547140
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Tak zaraz sprawdzę jak dojadę do domu .Tak mi przyszło na myśl bo smartfon mam w naprawie a wiele mi pomógł. Bym nagrał co jest na dnie po demontażu filtru wody.
    A żeby włączyć wirowanie,zabezpieczyć oczy przed rozpędzonym przedmiotem. Oszukać pralkę że klapa jest zamknięta,włączyć...
    Ciało obce samo wyskoczy. Mam nadzieje że nie dojdzie do okaleczeń.
    Ale to tylko chwilowy pomysł. To tylko taki pomysł...
  • #7 20547357
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6873
    wojtek2004 napisał:
    Ale to tylko chwilowy pomysł. To tylko taki pomysł...

Dość głupi pomysł, jeśli rzeczywiście bedzie to ciało obce, np moneta to może zrobić Ci niezłe kuku jeśli akurat postanowi wylecieć uderzone przez bęben na pełnych obrotach.
    Poza tym nic więcej nie stwierdzisz w ten sposób.
  • #8 20547639
    wojtek2004
    Poziom 18  
    mrice napisał:
    Dość głupi pomysł, jeśli rzeczywiście będzie to ciało obce, np. moneta to może zrobić Ci niezłe kuku
    Ten pomysł to nie na serio... Tak w koszyku była moneta 1gr., ale nie do końca nie wiem czy ona była przyczyną . Zrobiłem dwa prania. Co przed nimi? Odkręciłem przeciwwagę, która ma drzwiczki do sitka wody wychodzącej. Przy okazji umyłem bo pachniało kanalizą i nie wiem czy określam to profesjonalnie. Dobrą latarką idzie sprawdzić bęben. Jeżeli się oświetla go pod różnymi kontami przez dziurki bębna wszystko widać.
    Te brzęknięcie, które pojawiło się w drugim praniu i znikło to być może jakiś element z drutu. Może to ta spinka trzymająca grzałkę (bo grzałkę jakiś czas temu wymieniałem, ale spinka się zapodziała i może wpadła do pompy).

Ale nazwijmy to tak wszystko pracuje prawidłowo. Usterka znikła. Dodatkowo dałem pralce wycisk na płukaniach i częstych osobnych od wirowaniach. Działa bez zarzutu na 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EWT 9125W, która hałasuje podczas odwirowania, szczególnie przy maksymalnych obrotach. Po wstępnym sprawdzeniu, hałas pojawia się po około 10 minutach, co sugeruje, że może to być spowodowane uszkodzeniem łożysk bębna lub obecnością ciała obcego w bębnie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie łożysk, usunięcie potencjalnych obcych przedmiotów, takich jak fiszbina czy drut od stanika, oraz dokładne zbadanie wnętrza bębna. Po przeprowadzeniu kilku prób prania, użytkownik zauważył, że problem z hałasem ustąpił, co może sugerować, że przyczyna była chwilowa lub związana z luźnym elementem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA