logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Melex słaby zasięg - analiza spadku napięć podczas jazdy

brudny33 19 Kwi 2023 12:50 1623 11
REKLAMA
  • #1 20546880
    brudny33
    Poziom 3  
    Posiadam melexa na 36V i akumulatory 100Ah i mój problem polega na tym, że mam bardzo słaby zasięg a mianowicie 8 do 10 km. Prad przy ładowaniu jak i po naładowaniu ok. Po przejechaniu krótkiego odcinka 38,8V. Napięcie podczas jazdy jest 11, 55 przy przyspieszaniu i 11,75 przy równej prędkości na asfalcie. Na innym forum napisano mi, że taki spadek napięcia jest dla współczynnika 3C i jakieś 300amper a przy silniku 2100Kw powinno być teoretycznie 58amper.Nie Wim czy coś jest z silnikiem, czy akumulatory są złe, chyba że takie napięcie jest ok jednak dla takiego zestawu. Dziwne jest to że dawniej jak jeździłem też miałem takie napięcie i robił 20km bez problemum.
    Może ktoś pomóc jakie spadku napięcia powinny być na sprawnych akumulatorach, dla takiego pojazdy?

Dodano po 41 [minuty]:

Druga sprawa oznaczenie C20 maksymalny prąd rozładowania np 100Ah razy 20 daje 2000amper.C też chyba oznacza godziny rozładowania, czyli 100Ah/20 daje 5amperow przez 20 godzin.? Czyli, że dłużej nie może pracować niż 20/h zmniejszając ampery?
  • REKLAMA
  • #2 20546995
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 629
    Cześć.
    "Prąd C (1C) to tak zwany prąd jednogodzinny – akumulator rozładowywany takim prądem powinien pracować jedną godzinę."
    Dla Twoich akumulatorów prąd 1C to 100A.
    5C to prąd 1/5 godzinny - akumulator rozładowywany takim prądem powinien pracować 1/5 godziny.

W Twoim przypadku prąd 5C to 500A.

Jaki masz rodzaj akumulatorów? Pomierzyłeś każdy aku? Może masz jeden uszkodzony. Wszystkie mają takie samo napięcie?
    Przydałoby się pomierzyć rezystancję wewnętrzną. Zmierz podczas obciążenia spadek napięcia na każdym akumulatorze oddzielnie.
  • REKLAMA
  • #3 20547153
    brudny33
    Poziom 3  
    jarroQ napisał:
    Cześć.
    "Prąd C (1C) to tak zwany prąd jednogodzinny – akumulator rozładowywany takim prądem powinien pracować jedną godzinę."
    Dla Twoich akumulatorów prąd 1C to 100A.
    5C to prąd 1/5 godzinny - akumulator rozładowywany takim prądem powinien pracować 1/5 godziny.

W Twoim przypadku prąd 5C to 500A.

Jaki masz rodzaj akumulatorów? Pomierzyłeś każdy aku? Może masz jeden uszkodzony. Wszystkie mają takie samo napięcie?
    Przydałoby się pomierzyć rezystancję wewnętrzną. Zmierz podczas obciążenia spadek napięcia na każdym akumulatorze oddzielnie.

Mam akumulatory zwykłe rozruchowe centry e dawniej też takie miałem i zasięg był 20-25 i jak się pytam ludzi, to jest na takich bateriach ok. Po naładowaniu zestaw ma 38,8V czyli też ok. Jak w przeszłości się coś działo, to od razu napięcie spadało, czy, to przy ładowaniu, czy w spoczynku a teraz jest w normie no chyba, że to nie świadczy o tym, że aku są dobre. Dodatkowo jest taka sprawa, że już przy 35,2 napiecia pojazd praktycznie i jak znowu wrócę do przeszłości, to przy takim prądzie jeszcze jechał i tak wcale nie pomału. Coś mi się wydaje, że pobór jest za duży i tyle. Można, to na podstawie napięć, które podałem stwierdzić? Jakie pi naładowaniu powinno być napięcie pid obciążeniem?Wszystkie mają bardzo podobne napięcie jak i na postoju jak i w czasie jazdy a liczby już pisałem.

Co do oznaczeń, to już wiem ale czy da się policzyć spadek pojemności wraz ze wzrostem C, bo wiem, że nie jest zawsze jednakowy. Coś gdzieś widziałem, że czasX pobór prądu da pojemność Ah. Jest jakiś wzór na, to żeby mój akumulator obciążony pradem3C jaki będzie miał realną pojemność?
  • REKLAMA
  • #4 20547169
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    jarroQ napisał:

Do pełni szczęścia wypadało by zmierzyć prąd pobierany z akumulatorów podczas jazdy.
    Jaki jest silnik i układ sterowania?
    Bez urazy ale konkretnie bo narazie toczysz pianę a konkretów brak - to forum techniczne i takie niech pozostanie.
  • #5 20547207
    brudny33
    Poziom 3  
    karwo napisał:
    jarroQ napisał:

Do pełni szczęścia wypadało by zmierzyć prąd pobierany z akumulatorów podczas jazdy.
    Jaki jest silnik i układ sterowania?
    Bez urazy ale konkretnie bo narazie toczysz pianę a konkretów brak - to forum techniczne i takie niech pozostanie.

Jak bym miał dostatnia wiedzę, to by mnie tutaj nie było. To Jak rozumiem tutaj mogą przebywać tylko ludzie specjalizujący się w elektronice? Silnik jest 2100Kw pid instalację 36V.Specyfikacji konkretnej nie znam ale mogę przeczytać na tabliczce konkretny model. Żeby zmierzyć pobór prądu z tego co wiem, to trzeba cęgowy miernik a ja mam zwykły multimetr.

Jak się robi taki pomiar, tak samo jak napiecia? Co można stwierdzić po tych napięciach w czasie jazdy, rzeczywiście odpowiadają, tak wielkiemu poborowi jak pisałem Wyżej?
  • REKLAMA
  • #6 20547306
    karwo
    Poziom 31  
    Zamiast pisać kolejny post z kolei bez konkretów załącz zdjęcie bo 2100kW mocy w melexie...
    brudny33 napisał:
    Silnik jest 2100Kw pid instalację 36V.Specyfikacji konkretnej nie znam ale mogę przeczytać na tabliczce konkretny model.

Niestety ale żeby dobrze zdiagnozować trzeba zmierzyć prąd i napięcie pod obciążeniem, potrzebny woltomierz i amperomierz na odpowiednie zakresy. Prąd można zmierzć miernikiem cęgowym lub za pomocą bocznika i pomiaru spadku napięcia na nim.
    Chcesz uzyskać odpowiedzi na swoje pytania to udzielaj odpowiedzi konkretnych na nasze pytania bo to Ty masz ten melex u siebie.
  • #7 20547781
    Melexlancut
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    W Melexie mają być akumulatory trakcyjne, sztuka ma mieć minimum 225ah i wtedy będzie to jedziło, prostownik ma być 36v minimum 25a.
    Będziesz potrzebował więcej informacji pisz priv, podam nr do siebie lub zapraszam na forum na FB Giełda Forum Melex
  • #9 20552713
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Masz obciążoną baterię 2.5C. zdechną bardzo szybko, o ile jeszcze żyją...
  • #10 20552725
    brudny33
    Poziom 3  
    web69 napisał:
    Masz obciążoną baterię 2.5C. zdechną bardzo szybko, o ile jeszcze żyją...

Muszę załatwić miernik cęgowy, bo możliwe, że pobór prądu jest ok ale z racji małej pojemności aku przy prądzie 60ampwr właśnie taki spadek występuje
  • #11 20552758
    karwo
    Poziom 31  
    brudny33 napisał:
    Napięcie w czasie jazdy jest 35,3 czyli według wykresu pobór prądu 250amper.

Ten prąd trzeba zmierzyć to raz.
    Dwa masz akumulatory rozruchowe a nie trakcyjne a to jest znacząca różnica.
  • #12 20552839
    brudny33
    Poziom 3  
    karwo napisał:
    brudny33 napisał:
    Napięcie w czasie jazdy jest 35,3 czyli według wykresu pobór prądu 250amper.

Ten prąd trzeba zmierzyć to raz.
    Dwa masz akumulatory rozruchowe a nie trakcyjne a to jest znacząca różnica.

Wim tylko, że dawniej też miałem rozruchowe setki z tą różnicą, że zasadowe i melex jeździł 20km do rozładowania teraz ledwo 10.Nie pamiętam wcześniej jakie były spadki napiecia ale chyba nie powyżej 36v.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada melexa z akumulatorami 36V i 100Ah, jednak doświadcza znacznego spadku zasięgu, wynoszącego jedynie 8-10 km. Po naładowaniu napięcie wynosi 38,8V, a podczas jazdy spada do 11,55V przy przyspieszaniu i 11,75V przy stałej prędkości. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami tego spadku napięcia, sugerując, że może to być związane z uszkodzeniem akumulatorów lub zbyt dużym poborem prądu. W dyskusji podkreślono znaczenie pomiaru prądu i napięcia pod obciążeniem, a także różnicę między akumulatorami rozruchowymi a trakcyjnymi. Użytkownik planuje zmierzyć pobór prądu, aby lepiej zrozumieć problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA