logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek zasięgu melexa 72V, 7.5kW - problemy z bateriami trakcyjnymi 6V 245Ah

dolbik 29 Maj 2024 22:26 558 4
  • #1 21100202
    dolbik
    Poziom 2  

Witam wszystkich 

Posiadam problem z meleksem zasilanym szeregiem 12 baterii trakcyjnych 6v - 245 Ah o nominalnej mocy 72v. Silnik napędzany tym układem posiada 7.5 kW mocy. Ogólnie w zeszłym sezonie wózek jeździł i do 80 km na tych bateriach. Przez zimę Aku były odpowiednio ładowane, doładowywane. Niestety na rozruchu i jazdach testowych w maju zasięg spadł do 30 km po pełnym naładowaniu całości (albo teoretycznie pełnym). Odpaliłem miernik - aku idle miały po pełnym naładowaniu większość posiadała 6.4(x) V, część z nich miała 6.2(x) V czyli coś nie teges. Przy obciążeniu i przejechaniu 30-35 km jeden z aku praktycznie umierał. Jego idle na postoju oscylowało przy 3.5 V, a przy podjeździe spadała do naset 0.3 V - czyli na moje aku pusty? Wytłumaczyłem to sobie tak, że może ładowarka centralna ładująca całość układu odczytuje pełne naładowanie, ale z jakiegoś powodu te słabsze aku mają mniej, więc nie ładuje się poprawnie. Tym samym pomyślałem doładuję te oba aku do poziomu reszty prostownikiem 6v - tak też uczyniłem - dobiłem mniej więcej do 6.05 V na obu tsk jak reszta w połowie rozładowanego układu i zatankowałem do pełna. Pech chciał, że jeździłem tylko po prostej i te 45 km, a ten pokazywał Jeszcze 60% naładowania - mówię super nareperowałem. Niestety nie - kolejnego dnia po załadowaniu do 100% dalej po 35 km mam jakieś 50% na wskazaniu, ale wózek wpada w tryb awaryjny z powodu spadków napięcia. Te same dwa aku co wcześniej - jeden na idle 3.5 V, drugi 5 V. Reszta aku ponad 6 V. Teraz pytanie - czy takie Aku są już martwe, bo nie jestem w stanie tego ocenić?

Będę wdzięczny za wszelkie porady ;)
  • #2 21100218
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6716
    Po prostu naładuj a potem rozładuje. Mierząc pojemność.
  • #3 21525860
    karzuk
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    >>21100218 Przerobić na litowo-jonowe. Musi to zrobić ktoś, kto jest znawcą tematu.
  • #4 21525869
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 306
    karzuk napisał:
    Przerobić na litowo jonowe. Musi to zrobić ktoś kto jest znawcą tematu

@Karzuk bardzo dobrze! i że- "jest znawcą tematu"

Podasz koszt samych baterii litowo-jonowych, żeby było
    72V 245Ah
    ?
    (nie licząc sterownika, i robocizny)
  • #5 21525896
    karzuk
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    >>21525869 Najlepiej jest użyć 3 modułów Audi/VW 8s 230 Ah. Można oczywiście użyć innych baterii, ale będzie trudno to umocować w odpowiedni sposób, żeby zapewnić bezpieczeństwo. Akumulatory z samochodów EV są już fabrycznie odpowiednio skonstruowane. Koszt jednego modułu około 1800 zł. Jest jednak problem z uzyskaniem połączenia 20s, co daje odpowiednie dla Melexa 72 V. Z jednego modułu trzeba usunąć 4 sekcje. Dlatego napisałem, że jest to praca dla znawców tematu. Są 2 wersje tych modułów: LG Chem Wrocław i CATL Chiny. Te z LG są trudniejsze do przeróbki, bo ogniwa są wklejane, poza tym wyprowadzenia do BMS-a są zabezpieczone bezpiecznikami 300 mA i niektóre BMS-y z dużymi prądami balansowania potrafią je przepalić. No i jakiś dobry BMS koszt około 400 zł. Generalnie jest sporo pracy, ale i tak koszt mniejszy niż zakup AGM, trwałość dużo większa, baterie można naładować w 2 godziny.
REKLAMA