logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewarka DIY do ogniw 18650 z przekaźnikiem 12 V - czy naprawdę działa na 12 V?

Mateusz kawa 19 Kwi 2023 13:08 1797 9
  • #1 20546909
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam, znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym, taka zgrzewarka do samodzielnego montażu. Trochę mnie to zaskoczyło, bo do jej budowy ktoś użył przekaźnika 12 V. Jak przekaźnik i reszta osprzętu ma zastąpić transformator i resztę? W ogłoszeniu piszą, że wystarczy podłączyć 12 V i będzie to działać; czy to jest prawda?

Zgrzewarka DIY do ogniw 18650 z przekaźnikiem 12 V - czy naprawdę działa na 12 V? Zgrzewarka DIY do ogniw 18650 z przekaźnikiem 12 V - czy naprawdę działa na 12 V? Zgrzewarka DIY do ogniw 18650 z przekaźnikiem 12 V - czy naprawdę działa na 12 V? Zgrzewarka DIY do ogniw 18650 z przekaźnikiem 12 V - czy naprawdę działa na 12 V?
  • #2 20546939
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Wykonanie wizualnie i elektrycznie paskudne, ale działać ma szansę. Tylko że to 12 V, o którym mówisz, musi mieć jeszcze odpowiednią wydajność prądową, czyli jakiś spory akumulator żelowy albo samochodowy.
  • #3 20546974
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    Jakim cudem to działa na samym przekaźniku? Możesz wytłumaczyć?
  • #4 20546982
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    To przekaźnik wysokoprądowy. Normalnie takim czymś sterowane są wyciągarki samochodowe, a coś podobnego wbudowane jest w rozrusznik. Tak więc to ma jakieś 100 A prądu znamionowego. Ale w zgrzewarce pomysł słaby - nie ma żadnej kontroli czasu impulsu ani prądu. Jakbym miał prowizorycznie pozgrzewać kilka ogniw, to może by mi się opłacało zbudowanie tego na szybko, ale żeby kupować, to bez sensu, bo już można kupić porządne zgrzewarki ręczne.
  • #5 20547130
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Zakładając że przekaźnik na musi starczyć na wiele cykli, kilkukrotne przeciążenie przez krótki czas wytrzyma, akumulator pewnie samochodowy, bo niewiele jest innych akumulatorów o takiej wydajności prądowej.

Jak patrzę na te cienkie przewody, mam wrażenie, że izolacja spłynie, a one rozżarzą się do czerwoności.

Jakość zgrzewów jest dobra, kiedy moc jest duża a czas zgrzewania bardzo krótki, tu chyba tak dobrze nie ma, próba ręcznego starowania czasem zgrzewania mocnej zgrzewarki skończyłaby się źle. Zatem to, co autor wymienia jako zaletę - brak sterownika, ja widzę jako wadę.
  • #6 20547392
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    OK, wszystko fajnie, tylko co, wystarczy do tego podpiąć 12 V i działa?
  • #7 20547526
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Tak. 12V akumulator samochodowy.
  • #8 20547732
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Mateusz kawa napisał:
    OK, wszystko fajnie, tylko co, wystarczy do tego podpiąć 12 V i działa?
    Robisz zwarcie akumulatora samochodowego, ten akumulator jest przystosowany do oddawania bardzo dużych prądów. Wartości CCA, podawane przez producentów, są dużo niższe niż prąd zwarciowy.
    Przekaźnik daje ci tyle, że łuk nie zapala się w punkcie przyłożenia elektrod do ogniwa i prawdopodobnie pozwoli ci przerwać prąd (ale jak styki się skleją będziesz miał problem).

To nadal jest bardzo prymitywne, niebezpieczne i słabo kontrolowanlne "urządzenie". A odnośnie działania, warto pytać nie tylko czy działa, ale na ile dobrze/źle to działa. Choć pewnie nikt kto nie zrobił nie odpowie.
  • #9 20547777
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    Oki, dziękuję za wszystkie odpowiedzi,nakreśliliscie mi sytuację, zmajstruje coś takiego , jestem ciekaw ile to warte hehe.pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zgrzewarka DIY do ogniw 18650 z przekaźnikiem 12 V może działać, ale wymaga odpowiedniego akumulatora o dużej wydajności prądowej, np. akumulatora samochodowego. Użytkownicy zwracają uwagę na niską jakość wykonania oraz brak kontroli nad czasem impulsu i prądem, co może prowadzić do niebezpieczeństwa. Przekaźnik wysokoprądowy, używany w wyciągarkach samochodowych, może umożliwić zgrzewanie, ale konstrukcja jest prymitywna i niekontrolowana. Wskazano również na możliwość zakupu tańszych zgrzewarek z Chin, które są bardziej funkcjonalne, ale ograniczone do cienkich materiałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA