Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zgrzewarka do ogniw 18650 do sporadycznego użytku - kupna

Norbas78 15 May 2023 22:52 327 10
    Norbas78
    Level 12  
    Witam.
    Potrzebuję zakupić zgrzewarkę do ogniw 18650 której będę używał okazjonalnie, powiedzmy raz w miesiącu do wymiany ogniw w bateriach itp.
    Najchętniej coś gotowego, może być z Aliexpress.
    Widziałem, że do około 100 zł można już kupić, coś co ma niby pozytywne opinie.
    Jedne są zasilane np. z akumulatora samochodowego, inne z ładowarki 5 V 1 A... Jeszcze inne mają wbudowane zasilanie 4300 mAh... Ładowane ładowarką od telefonu.
    Co warto wybrać jako najmniejsze zło?
    Zależy mi by to był sprzęt w miarę kompaktowy i by nie rozsypał się przy pierwszym użyciu.
    Pozdrawiam.
    78db78
    Level 42  
    Jak już to tylko z akumulatora samochodowego zasilanie, z ładowarki 5 V, 1 A, to jakiś żart! Kilka sztuk na miesiąc to można polutować.
    rtesadfg56
    Level 21  
    Liczba i jakość MOSFET-ów jest wyznacznikiem. Sterowanie może być nawet na NE555. :>
    modziul
    Level 27  
    Norbas78 wrote:
    Link prowadzi do wersji 12 V, czy tej 7-16 V, bo zdjęcie pokazuje się tej pierwszej, a podświetlenie wyboru tej drugiej.
    Czy jeszcze coś godnego rozważenia, ewentualnie w jakiejś obudowie.

W linku są obie wersje. Należy wybrać. Najlepiej wejść na Ali wpisać w wyszukiwarce "zgrzewarka punktowa do ogniw 12 V" przejrzeć i coś sobie wybrać.
    modziul
    Level 27  
    Norbas78 wrote:
    Ja wiem że są obie wersje. Myślałem że którąś z nich konkretnie polecasz.

Mam wersję 12 V, też tylko do doraźnych celów. Od tego sprzętu nie można wymagać zbyt wiele. Blaszki tak do 0,12 mm (można zawsze podwójnie). Przy użyciu dużych akumulatorów (powyżej 40 Ah) należy wydłużyć przewody (jak pisze chińczyk) by nie spalić tranzystorów.
    modziul
    Level 27  
    Należy przedłużyć przewody od akumulatora ale przy 44Ah nie powinno być problemów. Używałem 50Ah i nic złego się nie wydarzyło. Myślę że realne problemy mogą być przy 70-90Ah ?
    Zgrzewarkę kupiłem do celów doraźnych kierując się ceną i nie zgłębiałem tego tematu więc nie mogę nic pewniejszego zaproponować.