logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Precision 7510 - BlueScreen critical process died

damkon 21 Kwi 2023 11:36 360 4
REKLAMA
  • #1 20549575
    damkon
    Poziom 15  
    Ocena: 73
    Witam. Mam problem z w/w laptopem. Po aktualizacji i restarcie lapotpa wywala mi bluescreen z opisem "critical process died". Nie moge wejsc w tryb awaryjny. sfc /scannow próbowałem, dism tez ( wywala błąd ze jest problem z opcja "online") Robiłem również chkdsk. Brakuje mi już pomysłów :/. Próbowałem tez bootrec ale wywala błąd. :/
  • REKLAMA
  • #2 20549628
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Jeśli nie masz tam jakichś krytycznych, zainstalowanych aplikacji, to pozostaje reinstalacja systemu. Często podchodziłem do naprawy takich tematów i najskuteczniejszą opcją jest reinstalacja. Po naprawie często gdzieś zostaje bałagan i ciężko to posprzątać. Dobrą opcją na przyszłość jest robienie kopii całego dysku przy użyciu np https://clonezilla.org/
  • REKLAMA
  • #3 20549652
    damkon
    Poziom 15  
    Ocena: 73
    Właśnie o to chodzi ze na laptopie mam sporo ważnych danych. Jeżeli nie byłoby tych danych i aplikacji to bym już zrobił format i zainstalował od nowa system.
    A takie mam pytanie dodatkowo. Pliki głownie przechowuje w folderze użytkownika oraz w folderze pulpit. Czy jeżeli wezmę reset do ustawień domyślnych system Windows z zachowaniem plików to ich nie usunie ? Które pliki są usuwane przy resecie do ustawień domyślnych ?
  • REKLAMA
  • #4 20550277
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Plików z profilu nie stracisz ale programy już tak. Zastanów się czy masz programy z ważnymi danymi (obsługa firmy, księgowość, rozliczenia pitów, itd.)

Jak uruchamiasz opcje naprawy systemu to możesz też wejść w wiersz poleceń gdzie przy odrobinie wiedzy można przeglądać i kopiować pliki.
  • #5 20554215
    dociris647
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Resetu do ustawień domyślnych bez skopiowania danych bym nie ryzykował. Najpierw skopiuj sobie folder użytkownika (który zawiera w sobie pulpit), a potem możesz spróbować reset do ustawień domyślnych. Moim zdaniem to nie pomoże, bo to chyba nie odinstalowuje aktualizacji, ale zawsze coś
REKLAMA