logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

-1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym

gadek80 21 Kwi 2023 20:19 3945 15
REKLAMA
  • #1 20550213
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Witam,
    Teść rozebrał cały silnik zawczasu, gdyż palił się kondensator rozruchowy, bo być może coś źle podpiął i teraz muszę dojść do tego co gdzie podpiąć.
    Silnik jednofazowy z uzwojeniem pomocniczym wchodzą do niego cztery kable opisane 1,2,3,4. (na zdjęciu są ułożone kolejno)
    Silnik ma dwa kondensatory jeden podstawowy 50µF i drugi rozruchowy 160µF wyłączany wyłącznikiem odśrodkowym. Do wyłącznika od razu jest podpięty przewód numer 4 i resztę już nie wiem jak zidentyfikować.
    Z tego co już chyba wiem, kondensator 50µF działał na jako kondensator podstawowy na uzwojeniu pomocniczym a kondensator 160µF dołączał się do niego jako rozruchowy.
    Zmierzyłem rezystancję między przewodami. Przewód "B" to przewód wychodzący z wyłącznika odśrodkowego idący chyba do któregoś z uzwojeń.
    Poniżej zdjęcia oraz rozpisana rezystancją między przewodami, która mi wyszła na multimetrze ustawionym na 200ohm.
    A takie wyniki wyszły mi na multimetrze między określonymi kablami. B to jest kabel biały w styczniku
    Między:
    1-2= 1,2
    1-3= 2,6
    1-B= 2,8
    2-3= 3,6
    2-B= 3,6
    3-B= 0,4 (chyba całkowita przewodność bo złączenie przewodów samego multimetra dawało taki sam wynik)
    Czy coś z tego uda Ci się mi doradzić?
    Ogólnie chciałbym się dowiedzieć który przewód to N który idzie do pierwszego uzwojenia a który do drugiego.
    -1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym -1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym -1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym
  • REKLAMA
  • #2 20550290
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 422
    Stara zasada. Uzwojenie główne ma ok, dwa razy mniejszą rezystancję niż rozruchowe. Poszukaj na "elektrodzie" temat był ćwiczony kilka razy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20550553
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Przewód N jest zwykle zielono-żółty. Lepiej zmierzyć rezystancję między przewodami zgodnie z numeracją, wskazaną na zdjęciu.
    -1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym -1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym
  • #4 20551389
    gadek80
    Poziom 31  
    I tu mam właśnie problem, bo przewód numer 4 idzie bezpośrednio do wyłącznika odśrodkowego na środku, który odłącza kondensator rozruchowy, czyli przewód 4 przechodzi przez odrzutkę i wychodzi kablem białym gdzieś do uzwojenia i zapewne musi się gdzieś łączyć z drugim kondensatorem podpiętym do tego samego uzwojenia rozruchowego. A skoro przewód 4 jest zawsze odłączany po rozruchu, a pierwszy kondensator musi być na stałe podpięty to z przewodów 1, 2, 3 jeden to musi być 0 a kolejne dwa do uzwojenia roboczego i do uzwojenia rozruchowego. Tylko które?
    Chyba dobrze do kminię?
    Oczywiście nie biorę pod uwagę przewodu uziemiającego.
  • Pomocny post
    #5 20551423
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1915
    Do 1 i 2 zasilanie.
    Do 2 i 3 kondensator 50 µF.
    Do 2 i 4 kondensator 160 µF.
  • #6 20551430
    gadek80
    Poziom 31  
    krzysiek7 napisał:
    Do 1 i 2 zasilanie.
    Do 2 i 3 kondensator 50 µF.
    Do 2 i 4 kondensator 160 µF.

Czyli "2" to będzie N a "1" to L1? Czy to jeden c..j bo i tak nie wiem jak włożę wtyczkę do gniazdka? Ale z drugiej strony mogę zrobić zwarcie na uzwojeniu.
  • Pomocny post
    #7 20551445
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    gadek80 napisał:
    bo i tak nie wiem jak włożę wtyczkę do gniazdka?

Dokładnie tak, dlatego napisałem ogólnie zasilanie. Żyła ochronna do obudowy silnika.
  • #8 20551447
    gadek80
    Poziom 31  
    Musiałem przemyśleć i zrozumiałem z tym 1 i 2 :) Dziękuję Ci bardzo.
  • REKLAMA
  • #9 20551837
    gadek80
    Poziom 31  
    le chyba jednak muszę wiedzieć które będzie jako N a które jako faza bo nie wiem w który kabel się wpiąć drugim pinem kondensatora?
  • #10 20552120
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Nie bardzo rozumiem, co ma jedno do drugiego?
  • #11 20552494
    gadek80
    Poziom 31  
    Mam nadzieję, że się nie irytujesz, bo mi ciężko powiedzieć o co mi chodzi a jeszcze trudniej ogarnąć a Ty to wszystko rozumiesz.
    Teoretycznie dobrze rozumiem o co chodzi w schemacie lecz praktycznie ciężko mi przełożyć aksakala do tego silnika. Mam nadzieję, że to co narysowałem pozwoli Wam zrozumieć moje wątpliwości.
    Z tego co przy puszczam w silniku są dwa uzwojenia z czego do uzwojenia pomocniczego w jeden koniec uzwojenia są połączone dwa kondensatory z tym że 50uf działa na stałe (i daje od razu przesunięcie fazowe) a 160uf (rozruchowy) rozłącza się po uruchomieniu.
    Uzwojenie główne nie ma kondensatora.
    Skoro mam cztery kable a dwa kable 1 i 2 (N i L zasileanie 230V) idą od razu do uzwojenia głównego, a 3 i 4 to wejścia do jednego końca uzwojenia rozruchowego to uzwojenie pomocnicze musi być podpięte w środku to kabla 1 albo 2 i tego właśnie nie rozumiem do którego.
    Bo jeśli uzwojenie pomocnicze będzie podpięte do kabla 1 i do 1 też podepnę wejście kondensatorów to drugie uzwojenie w ogóle nie będzie działać.
    Nawet teraz nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłem, ale pokaże to też na moim ruzynku.
    Wersja A od B różni się kablami zaznaczonymi na fioletowo w drugim przypadku na odwrót w środku silnika są podpięte do uzwojenia głównego kable 1 i 2.
    Czy ja to w ogóle pojąłem dobrze?
    -1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym
  • REKLAMA
  • #12 20554950
    gadek80
    Poziom 31  
    Ktoś coś?
  • #13 20556916
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    W obu przypadkach silnik będzie pracował tak samo.
  • #14 20557035
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Dla rewersu należy zamienić miejscami wyprowadzenia tylko jednego z uzwojen. -1 - Jak rozpoznać który przewód do którego uzwojenia - silnik z uzwojeniem pomocniczym
  • #15 20557050
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    W tym silniku nie da się zmienić kierunku wirowania więc nie ma sensu tego rozważać.
    Podłącz tak, jak podałem w poście #5, te połączenia ustaliłem na podstawie rezystancji z Twojego pierwszego postu.
    Rysunkiem B z postu #11 wprowadzasz zamieszanie, bo układ rezystancji wyraźnie wskazuję na połączenia z rysunku A.
  • #16 20557108
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    gadek80 napisał:
    Z tego co przy puszczam w silniku są dwa uzwojenia z czego do uzwojenia pomocniczego w jeden koniec uzwojenia są połączone dwa kondensatory z tym że 50uf działa na stałe (i daje od razu przesunięcie fazowe) a 160uf (rozruchowy) rozłącza się po uruchomieniu.
    Uzwojenie główne nie ma kondensatora.

W tym silniku nie ma uzwojenia pomocniczego. Aby silnik się kręcił potrzebne jest pole wirujące - przesunięcie faz, przesunięcie daje kondensator. Silnik jest dwu fazowy. Jak piszesz, jest trzy fazowy - drugi kondensator (rozruchowy) tylko pomaga się rozruszać. Nie ma silników jednofazowych, bo uzwojenie silnika było by elektromagnesem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem silnika jednofazowego z uzwojeniem pomocniczym, który został rozebrany po awarii kondensatora rozruchowego. Silnik posiada cztery przewody oznaczone numerami 1, 2, 3 i 4 oraz dwa kondensatory: podstawowy 50µF i rozruchowy 160µF. Ustalono, że przewód 4 jest podłączony do wyłącznika odśrodkowego, a przewody 1 i 2 są zasilaniem. Użytkownik poszukuje poprawnych połączeń dla kondensatorów oraz uzwojeń. Wskazówki sugerują, że przewody 1 i 2 to zasilanie, a przewody 3 i 4 są związane z uzwojeniem pomocniczym. Dodatkowo, podano, że silnik nie ma uzwojenia pomocniczego, a kondensatory są kluczowe dla uzyskania przesunięcia fazowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA