logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie paneli w jeden string vs dwa stringi a dolny zakres napięcia MPPT / Vdc

tig2 22 Kwi 2023 21:17 4008 14
REKLAMA
  • #1 20551342
    tig2
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Mam obecnie 10szt na jednym stringu, 4 szt na drugim stringu, drugi jest z rana zacieniany ale nie wszystkie panele.
    Chciałem połączyć wszystkie w jeden string i dodać do zacienianych optymalizatory, żeby zyskać na wcześniejszym starcie/późniejszym wyłączeniu Falownika.
    Czy też mimo że są wykorzystywane dwa punkty MPPT w falowniku to napięcia do do jego rozruchu i tak się sumują ?
  • REKLAMA
  • #2 20551378
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Podane w karcie napięcie wejściowe dotyczy każdego mppt z osobna
  • #4 20551388
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Oczywiście że tak, dziwię się że na tych 4 coś produkował, przecież tam było pewnie poniżej 200V
  • REKLAMA
  • #6 20551480
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Czy obydwa stringi są na tej samej połaci czy może w innych kierunkach?
  • REKLAMA
  • #7 20551751
    tig2
    Poziom 11  
    Na gruncie, niemal idealnie na południe.
    Nie chcę przekombinowac bo na optymalizatorach też są straty i im mniej urządzeń tym lepiej.
    Jednak w okresie jesienno zimowym kiedy jest największe zużycie a słońca najmniej dodatkowe kWh byłyby wskazane.
  • #8 20551973
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Moim zdaniem niewiele uzyskasz, bo jeśli 2 są zacienione to i tak tylko 2 będą pracować a rano i popoludniu nie zyskasz jakoś dużo kwh. A jak byś miał kupić 3 optymalizatory to już chyba lepiej za to kupić dodatkowy panel..
  • #9 20552221
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    tig2 napisał:
    Falownik startuje od 140V więc spokojnie

A jaki masz zakres MPPT dla pełnej mocy z paneli (albo jaki falownik)?

I jakie to panele?

tig2 napisał:
    Nie chcę przekombinowac bo na optymalizatorach też są straty i im mniej urządzeń tym lepiej.
    Jednak w okresie jesienno zimowym kiedy jest największe zużycie a słońca najmniej dodatkowe kWh byłyby wskazane.

Fakt, jakieś straty są zawsze, ale optymalizator pozwala Ci wyciągnąć prawie max dostępnej mocy na zacienionym panelu w danym momencie. Nie mówiąc o innych korzyściach, w zależności od zastosowanego optymalizatora. Ale fakt, czym więcej elektroniki i złącz, tym większe prawdopodobieństwo awarii. Minimalizować to można stosując wyroby renomowanych producentów i przykładając się do prawidłowego montażu złącz.

tig2 napisał:

Zmiana kąta pochylenia paneli na optymalny dla okresu zimowego. Trochę procent z produkcji mogło by doskoczyć.
  • #10 20552434
    tig2
    Poziom 11  
    k_pec napisał:
    tig2 napisał:
    Falownik startuje od 140V więc spokojnie

A jaki masz zakres MPPT dla pełnej mocy z paneli (albo jaki falownik)?

Foxess T6 G3
    JaSolar 460

Dodano po 3 [minuty]:

Te dwa panele są zacieniane "dla kwietnia", w okresie kiedy "słońce jest niżej" może być już więcej ale moje obserwacje są od niedawna
  • #11 20553185
    k_pec
    Poziom 34  
    Te cztery panele powinny dawać sumarycznie Vmp w okolicach 160...170V bez zacienienia, więc falownik może startować (pomijając już pierwszy string), ale za to T6-G3 ma zakres optymalnej pracy MPPT w zakresie 230...850V, więc już tu możesz coś tracić na produkcji, niezależnie od zacienienia. Więc jak najbardziej pożądanym by było spiąć oba stringi. Zwłaszcza, że wtedy byłbyś prawie że w optimum pracy falownika (dla pełnego oświetlenia).

Panele mają diody by-pass, więc generalnie powinno to po spięciu stringów, przy zacienieniu, spokojnie działać, ale...

Masz świadomość, że generalnym przeznaczeniem takich diod jest ratowanie sytuacji w przypadku raczej incydentalnych zacienień, a nie stałego zacienienia (zwłaszcza całych paneli) przez znaczną część czasu pracy paneli. Przy warunkach pracy jak u ciebie mógłbyś się liczyć z możliwością szybkiego uszkadzania się diod, co sumarycznie obcinało by ci produkcję skutecznie. Taka już jest natura tego zabezpieczenia.
    I na dodatek, ciężko jest w trakcie normalnej eksploatacji orientować się, że pada dioda, typowo na zwarcie. No i się zaczyna, bo dla twoich paneli zwarcie diody = zmniejszenie napięcia na całym stringu o około 14V i mocy generowanej o około 150W, niezależnie od zacienień. Przy 600V napięcia stringu i 6kW mocy - trudne do zauważenia. Jeśli by padły dwie lub trzy diody - 28/42V miej i tu już może być większa szansa zorientowania się, że coś nie halo się zrobiło na instalacji. Ale wymagałoby to bardzo systematycznego ręcznego monitoringu i analizy pracy instalacji.

Oczywiście, teoretycznie, przy panelach na gruncie można by pewnie zajrzeć samemu do boxa z diodami na plecach panelu, ale to już inna bajka. Można by też spróbować pozacieniać poszczególne sekcje w panelach i w ten sposób spróbować zorientować się, czy diody są sprawne. Panele są nówki, wiec powinno być OK, ale kto wie.

Inna sprawa, że przecież teraz cały czas diody w panelach drugiego stringu pracują, więc sam możesz ocenić, czy jest to wystarczające, bo przecież po dołączeniu do pierwszego stringu sytuacja powinna być analogiczna.

Optymalizatory mogłyby dać oczywiście max dostępnej mocy z tych czterech zacienianych paneli nie ingerując w wydajność paneli z pierwszego stringu, ale kwestia policzenia, czy by Ci się to opłacało w ogólnym rozliczeniu - koszty, zyski i święty spokój.

Inaczej mówiąc - ja bym spiął stringi, poobserwował, policzył, przeanalizował i dopiero wtedy podjął decyzję co do montażu optymalizatorów. Oczywiście, przy założeniu, że wszystkie diody na zacienianych panelach są sprawne.
  • #13 20556555
    k_pec
    Poziom 34  
    Ciekawy obrazek.

Prądy takie same, więc wygląda, że same panele są OK.

Z napięciami na stringach jest za to ciekawie. Ten krótszy ma napięcie jak z katalogu paneli. A ten dłuższy relatywnie mniej.

Pierwsze pytanie, to jaka jest długość kabli panele --> falownik i jaki mają przekrój?
  • #14 20556789
    tig2
    Poziom 11  
    W Stringu 10 panelowym; kable paneli + ~10m 6mm2
    w stringu 4 panelowym; jw + 3m 4mm2
    na większym stringu odpowiednio większa ilość złącz więc i spadek napięcia większy,
    moim celem było pokazanie że przy równym nasłonecznieniu korzystniej wypada string mniejszy ale w momencie zrobienia zrzutu zaktualizowały się dane i ostatecznie tego nie widać.
    Obecnie mam spięte wszystko w jeden szereg (tymczasem w skrzynce z zabezpieczeniami) po krótkiej obserwacji: ~wstaje z godzinę wcześniej, produkcja dziś 18kW a praktycznie brak "widocznego słońca" więc nie jest gorzej.
    Choć przy tak dynamicznej pogodzie trudno o wiarygodne dane. Próbowałem sprawdzić ile tracę w szczycie nasłonecznienia na zbyt małym falowniku, odpinałem mniejszy string, większy < niż moc falownika - zanim falownik znów się uruchomił warunki/słońce zmieniało się i tak przez kilka ładnych dni walczyłem
  • REKLAMA
  • #15 20556898
    k_pec
    Poziom 34  
    tig2 napisał:
    W Stringu 10 panelowym; kable paneli + ~10m 6mm2
    w stringu 4 panelowym; jw + 3m 4mm2

Czyli falownik może pokazywać w miarę prawdę, bo przy tych przewodach i 4A prądu to spadki napięcia na liniach powinny być prawie niezauważalne - okolice 0,1%

A to by oznaczało, że dłuższy string może (podkreśliłbym tu słowo "może") mieć jakąś niepotrzebną stratę napięcia (mocy) na połączeniach (złącza) czy też na zabezpieczeniach / rozłącznikach, etc..

tig2 napisał:
    na większym stringu odpowiednio większa ilość złącz więc i spadek napięcia większy,

MC-4 powinno mieć rezystancję < 0,5mΩ (milioma), choć w realu raportują większe, w okolicach 2,5...3,5mΩ. Tak czy inaczej, nawet przy kilkunastu złączach w szeregu, to powinny być w twojej instalacji nieistotne wartości spadków napięcia względem spadków na samej linii, coś w okolicach 0,005...0,035V na złącze przy 10A (w zależności od klasy złącza i jego założenia).

Najwięcej problemu potrafią robić połączenia złączy różnych producentów.

tig2 napisał:
    Obecnie mam spięte wszystko w jeden szereg (tymczasem w skrzynce z zabezpieczeniami) po krótkiej obserwacji: ~wstaje z godzinę wcześniej, produkcja dziś 18kW a praktycznie brak "widocznego słońca" więc nie jest gorzej.

No i dobrze.

tig2 napisał:
    Choć przy tak dynamicznej pogodzie trudno o wiarygodne dane. Próbowałem sprawdzić ile tracę w szczycie nasłonecznienia na zbyt małym falowniku, odpinałem mniejszy string, większy < niż moc falownika - zanim falownik znów się uruchomił warunki/słońce zmieniało się i tak przez kilka ładnych dni walczyłem

Musisz poczekać na stabilne warunki pogodowe.

W ogóle uniwersalna zasada jest taka, że przy pomiarach porównawczych najważniejsze to dopilnować takich samych warunków dla wszystkich pomiarów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa połączenie paneli słonecznych w jeden string, aby zwiększyć efektywność systemu, zwłaszcza w warunkach zacienienia. Obecnie ma dwa stringi: jeden z 10 panelami, drugi z 4, z których nie wszystkie są zacienione. W dyskusji podkreślono, że napięcia do rozruchu falownika sumują się, co może wpływać na jego działanie. Uczestnicy rozmowy zauważyli, że optymalizatory mogą pomóc w maksymalizacji produkcji energii z zacienionych paneli, ale ich zastosowanie wiąże się z dodatkowymi stratami. Wskazano również na znaczenie długości kabli i jakości połączeń, które mogą wpływać na straty napięcia. Użytkownik zauważył poprawę w produkcji energii po połączeniu stringów, mimo dynamicznych warunków pogodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA