logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalowy czujnik ruchu + automat schodowy AS-B220 F&F

McVik 22 Kwi 2023 22:50 513 6
  • #1 20551489
    McVik
    Poziom 10  
    Witam,
    Próbuję podłączyć mikrofalowy czujnik ruchu w miejsce włącznika światła na korytarzu w bloku. Chodzi o podłączenie do istniejącej instalacji z wyłącznikiem czasowym / automatem schodowym AS-B220 F&F. Wyłącznik czasowy AS-B220 jest zamknięty w szafie rozdzielczej na parterze, a czujniki ruchu mają zastąpić włączniki dzwonkowe w korytarzach na piętrach. Na załączonym rysunku:
    (1) fragment schematu instalacji elektrycznej w bloku, pochodzący z dokumentacji dewelopera (blok 20 lat),
    (2) sposób podłączenia czujnika ruchu z instrukcji do tego czujnika,
    (3) rozwinięcie instalacji (1) z włącznikiem dzwonkowym (istniejąca - po lewej) i z czujnikiem ruchu (czerwony - do zrobienia - po prawej).
    W ramce "AS-B220" schemat podłączenia wyłącznika czasowego wg producenta F&F.
    Od razu zaznaczam, że nie mogę zmienić tego co narysowałem powyżej żółtej linii (istniejąca instalacja). Chociaż zauważyłem, że schemat (1) jest niezgodny ze schematem podłączenia wyłącznika czasowego AS-B220 F&F. Mam więc wątpliwości czy w rzeczywistości jest tak jak na schemacie (1) czy tak jak w instrukcji do AS-B220.
    Mam praktycznie dostęp tylko do punktów połączeniowych na żółtej linii. Czujnik ruchu ma być w miejscu włącznika dzwonkowego na ścianie i uruchamiać istniejący wyłącznik czasowy. Problem polega na tym, że wg schematu (1) w miejscu włącznika, teoretycznie nie ma dostępu do "czystej" fazy (L), jak to zakłada instrukcja do czujnika ruchu, tylko do linii za przekaźnikiem wyłącznika czasowego.
    Czy to będzie działać?
    Jeszcze jeden szczegół, być może ma znaczenie - istniejące wyłączniki dzwonkowe są z podświetleniem. Czy to może wskazywać, że jednak jest na nich "czysta" faza?
  • #2 20551502
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2036
    W zaznaczonym czerwonym kółku masz błąd:
    Nie masz po prostu fazy - a nawet jak byś ją skądś wziął, to zrobi się zwarcie.
    Taki masz schemat czujnika:
  • #3 20551592
    McVik
    Poziom 10  
    Schemat podłączenia czujnika wkleiłem już na rys. 2 - wiem jak powinien być podłączony gdybym miał pewność, że w puszce włącznika jest faza, ale nie mam tej pewności.
    Próbnik fazy świeci mocno na jednym przewodzie gdy światło jest wyłączone, ale równie dobrze może świecić przez "przekaźnik" wyłącznika czasowego.
    Ja się zastanawiam czy czujnik może w jakiś sposób włączyć "przekaźnik" wyłącznika czasowego w tym układzie? Nie wiem czy w AS-B220 jest zwykły przekaźnik elektromagnetyczny czy może jakiś układ elektroniczny. Nie pasuje mi schemat podłączenia AS-B220 do schematu instalacji w bloku. Nic się nie zgadza...
  • #4 20552206
    ta_tar
    Poziom 41  
    McVik napisał:
    Nie pasuje mi schemat podłączenia AS-B220 do schematu instalacji w bloku.

To porównaj schematy:
    Mikrofalowy czujnik ruchu + automat schodowy AS-B220 F&F Mikrofalowy czujnik ruchu + automat schodowy AS-B220 F&F
  • #5 20552365
    McVik
    Poziom 10  
    Ale co mam porównać? Instalacja 3-przewodowa, to jest dokładnie to samo co umieściłem w ramce "AS-B220". I właśnie ten schemat podłączenia wyłącznika czasowego nie zgadza mi się ze schematem pochodzącym z dokumentacji deweloperskiej.
    Wg tego schematu na przyciskach dzwonkowych jest faza "L", a wg dewelopera fazy nie ma tylko linia za "uzwojeniem przekaźnika".
    Poza tym ten schemat nie pokazuje jak jest włączone "uzwojenie przekaźnika" w środku AS-B200 - można się tylko domyślać, że jakoś między 2 (N) i 8 (przycisk dzwonkowy). Podczas gdy wg dokumentacji dewelopera przekaźnik jest wpięty między fazę (L) a (przycisk dzwonkowy).
    Gdyby instalacja w bloku była wykonana tak jak na schemacie "AS-B220" to wydaje mi się, że wszystko powinno zadziałać bez problemu, bo faza "L" powinna być w puszcze przycisku dzwonkowego, a to by pasowało również do podłączenia czujnika ruchu (zamiast żarówki, w układzie byłby "przekaźnik" wyłącznika czasowego, a zamiast przycisku dzwonkowego - czujnik ruchu L-L'). Ale jeśli instalacja w bloku jest zrobiona zgodnie z dokumentacją dewelopera, to wtedy nic nie pasuje do schematu podłączenia AS-B220 ani czujnika ruchu.
    I tu szukam rozwiązania dla takiego przypadku.
  • #6 20552703
    ta_tar
    Poziom 41  
    Jak mogę się tylko domyślać to układ na twoim rysunku nr 1 może wyglądać tak:
    Jak dla mnie jest to sterowanie w linii (N), a na schemacie AS-B220, który podałeś w rysunku 3 masz pokazane sterowanie w linii fazy (L).
  • #7 20553552
    McVik
    Poziom 10  
    ta_tar napisał:
    Jak mogę się tylko domyślać to układ na twoim rysunku nr 1 może wyglądać tak:

Zgadza się - tak podaje dokumentacja dewelopera.
    ta_tar napisał:
    Jak dla mnie jest to sterowanie w linii (N), a na schemacie AS-B220, który podałeś w rysunku 3 masz pokazane sterowanie w linii fazy (L).

Zgadza się i tego nie rozumiem, bo w szafie rozdzielczej są wyłączniki czasowe AS-B220. Czyli powinny być włączone zgodnie ze schematem AS-B220 - tak jak napisałeś - w linii fazy "L".
    Zakładając jednak, że ktoś włączył wyłączniki czasowe niezgodnie ze schematem producenta "AS-B220" (czyli w linii N zamiast L) - czy w takim układzie da się jakimś sposobem zastosować czujnik ruchu w miejsce przycisku dzwonkowego?
    Albo jak sprawdzić czy w puszcze przycisku dzwonkowego jest "czysta" faza czy ten przewód gorący jest już za przekaźnikiem wyłącznika czasowego - jak na rys. 1.
    I jeszcze jedno - gdy światło na korytarzu jest zapalone, to w puszcze przycisku dzwonkowego próbnik fazy jarzy się na obu przewodach, co mogłoby wskazywać, że instalacja w bloku jednak jest zgodna ze schematem AS-B220, a nie z dokumentacją dewelopera? Ale z drugiej strony wydaje mi się, że to żarzenie jest słabsze na drugim przewodzie, więc może być wynikiem oporów i jakichś upływności do żyły "N" po włączeniu światła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje podłączyć mikrofalowy czujnik ruchu w miejsce włącznika światła na korytarzu, korzystając z istniejącej instalacji z wyłącznikiem czasowym AS-B220 F&F. Istnieją wątpliwości co do dostępności fazy w puszce włącznika, co może prowadzić do zwarcia. Użytkownik zauważa niezgodności między schematem podłączenia AS-B220 a dokumentacją dewelopera, co komplikuje instalację. Dyskusja dotyczy również możliwości zastosowania czujnika ruchu w przypadku, gdy wyłącznik czasowy jest podłączony niezgodnie z zaleceniami producenta. Użytkownicy wymieniają schematy i próbują ustalić, czy w instalacji jest "czysta" faza, czy sygnał pochodzi z przekaźnika wyłącznika czasowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA