logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie Rynien do Drenażu Płytkiego: Opcje Odprowadzenia Wody Deszczowej i Studzienki Zanikowe

damian0072015 25 Kwi 2023 09:17 1347 14
REKLAMA
  • #1 20554461
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 182
    Witam.
    Chcę wykonać dodatkowy drenaż-płytki (średnicy- 10cm) koło niewielkiego budynku, (aby osuszał grunt nawierzchniowy) zakończony dwiema studzienkami zanikowymi/chłonnymi.
    Z dachu budynku schodzą dwie rynny spustowe wody deszczowej.
    #1. Początkowo odpływ wody z rynien (linia niebieska na rys. 1) chciałem podłączyć do odcinka ''A" drenażu (linia żółta na rys. 1), oraz odcinek "A" zrobić ze sporym spadkiem, aby woda opadowa w razie mocniejszej ulewy szybciej spłynęła do studzienki zanikowej "A"(pomarańczowy okrąg na rys. 1).
    Teraz zastanawiam się, czy to do końca dobry pomysł, czy przypadkiem woda z rynien nie będzie zbyt mocno przenikała do gruntu?
    (wiadomo trochę zawsze, ale to nie szkodzi, tylko czy przenikanie wody nie będzie zbyt mocne?)

#2. A może lepiej zastosować dodatkową rurę pełną i nią odprowadzić wodę opadową z dachu do studzienki zanikowej "A"?

#3. Rury spustowe wody z dachu zostawić na powierzchni gruntu, ale oddalić ujście wody od budynku o około 4m?

Podłączenie Rynien do Drenażu Płytkiego: Opcje Odprowadzenia Wody Deszczowej i Studzienki Zanikowe

Który wariant Państwa zdaniem, byłby najlepszym rozwiązaniem:
    #1.
    #2.
    #3.
    #4. jakieś inne pomysły...
    Dla mnie najwygodniej było by wybrać wariant #1. tylko zastanawia mnie jak mocne będzie przenikanie wody do gruntu?
  • REKLAMA
  • #2 20554537
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600
    A co to za grunt glina czy piasek?
  • #3 20554556
    damian0072015
    Poziom 24  
    Czarna ziemia nawierzchniowa około 30-40 do 50cm, a pod spodem glina.
    Drenaż będzie poniżej czarnej ziemi, czyli około 10cm w glinie.
  • Pomocny post
    #4 20554604
    yanes
    Poziom 33  
    To ja bym podpiął w pierwszym wariancie bo sam mam tak zrobione, od 30 lat działa bezproblemowo.
  • REKLAMA
  • #5 20555015
    damian0072015
    Poziom 24  
    Też wydaje mi się, że pierwsza myśl zawsze najlepsza. Rozwiązanie z dodatkowymi pełnymi rurami pewnie jeszcze lepsze, ale chyba nie ma takiej potrzeby jak i tak w glinie to wszystko będzie szło.
  • REKLAMA
  • #6 20555142
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Glina jest słabo przepuszczalna dla wody. W ub. roku miałem kałużę od marca do lipca. Rozmiękła warstwa 3-5 cm, w spodzie susza, co było wyidać w czasie orki. Systemy odprowadzające ścieki do gruntu - tzw. szamba ekoligiczne, są układane na warstwie żwiru i mają odpowiednią długość.
    Dla mnie nielogiczne jest, że się każe biedakom zbierać w odę do beczek, a obszary, które były kiedyś podmokłe, osusza się tak, że przypominają step. Woda, mimo suszy, spuszczana jest cały rok. Podmokłe tereny to obszary o duzym parowaniu, więc po upalnym dniu pojawiały się opady. Teraz cała woda szybko jest odprowadzana do rzek i dalej do morza. W końcu będziemy mieli susze jak w pustynnych krajach.
  • #7 20555390
    damian0072015
    Poziom 24  
    Zgadza się, a ta woda która ewentualnie miała by przeniknąć przez rurę drenażową do gruntu, to albo spłynie po samej glinie w stronę studzienki albo finalnie i tak zostanie wchłonięta z powrotem przez drenaż.
  • #8 20555443
    yanes
    Poziom 33  
    Zapomniałem o jednym, spusty rynnowe powinny mieć zamontowane łapacze śmieci.
  • #9 20555674
    damian0072015
    Poziom 24  
    Tak wiem wiem, mam osadniki rewizyjne na rynnach.
  • Pomocny post
    #10 20556236
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Wszystkie pomysły dobre, pierwszy najmniej czasochłonny i wystarczająco skuteczny.
  • #11 20556531
    damian0072015
    Poziom 24  
    Czasowo myślę, że wyjdzie podobnie. Za to finansowo pewnie będzie nieco taniej.
  • #12 20561026
    damian0072015
    Poziom 24  
    W trakcie wykonywania drenażu, przyszedł mi do głowy inny pomysł - aby nadmiernie nie obciążać Studni Zanikowej "A", dużą ilością wody opadowej z dachu budynku.

Woda z rynien (linia niebieska rys.2) będzie odprowadzona od budynku rurami pełnymi i rozprowadzona za pomocą Rozsączacza Liniowego (kolor fioletowy rys.2).

Podłączenie Rynien do Drenażu Płytkiego: Opcje Odprowadzenia Wody Deszczowej i Studzienki Zanikowe

Finalnie (na chwilę obecną), taki wariant zostanie wykonany. Woda z rozsączacza, która miała by się ewentualnie cofnąć w kierunku budynku i tak zostanie wyłapana przez drenaż płytki, ponieważ rozsączacz będzie na wys. -25cm a drenaż jest na wys. -55cm do -60cm.
  • #13 20561169
    TurboTurban
    Poziom 9  
    A ty to robisz bo miałeś już problemy czy robisz to od podstaw po prostu na zapas?
  • #14 20561195
    damian0072015
    Poziom 24  
    Po wybudowaniu budynku, odprowadzenie wody opadowej z dachu, przez rynny spustowe było dotychczas zrobione "prowizorycznie" - (przez rurę położoną na powierzchni gruntu). Teraz mając chwilę wolnego czasu, zmieniam to prowizoryczne rozwiązanie na docelowe.
  • REKLAMA
  • #15 20564935
    damian0072015
    Poziom 24  
    Drenaż wykonany w sposób następujący:
    Odcinek "A" podłączony do studni zanikowej "A"
    Odcinek "B" podłączony do studni zanikowej "B"

Odprowadzenie wody opadowej z rynien spustowych podłączone do dwóch osobnych linii rozsączających, same linie rozsączające usadowione w gruncie, ze spadkami zaznaczonymi na rys. 3.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wykonać drenaż płytki o średnicy 10 cm wokół budynku, z odprowadzeniem wody deszczowej z rynien do studzienek zanikowych. Rozważa trzy opcje: podłączenie rynien do drenażu z dużym spadkiem, zastosowanie dodatkowej rury pełnej do odprowadzenia wody, lub pozostawienie rur spustowych na powierzchni gruntu z oddaleniem ujścia. W odpowiedziach podkreślono, że glina jest słabo przepuszczalna, co może prowadzić do problemów z wodą, a także zasugerowano, że pierwsza opcja jest najprostsza i skuteczna. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na podłączenie rynien do dwóch osobnych linii rozsączających, aby uniknąć przeciążenia studni zanikowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA