logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeDietrich MPX20/24 MI COMPACT - c.w.u .grzeje, co nie grzeje

bonart1 25 Kwi 2023 18:56 597 3
  • #1 20555164
    bonart1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witajcie,

sprawa dotyczy: piec gazowy 2-funkcyjny DeDietrich MPX20/24 MI COMPACT

Dziś mnie piec niemile zaskoczył.

1. c.w.u. pięknie grzeje, odkręcam kran, leci ciepła
    2. c.o. nie grzeje zupełnie, nie pobudza się palnik, nie słychać by pompa ruszała

Dodam że:

1. piec nie jest sterowany czujnikiem pokojowym więc ustawienie np 80 stopni na "grzejniku" (guziki z ikoną grzejnika na piecu) powinna na pewno wzbudzić ogrzewanie
    2. zarówno funkcja "kran" i "grzejnik" jest włączona, są odpowiednie ikony zapalone na wyświetlaczu
    3. nie ma żadnych błędów na wyświetlaczu
    4. nic w przeciągu ostatnich dni nic się nie działo - żadnych prac w domu przy instalacji c.o. nic nie było kręcone, zasilanie z energetyki było, woda z wodociągów była

Co zrobiłem:

- sprawdzone oba bezpieczniki na zasilaniu - są ok
    - puknąłem pare razy w zawór trójdrożny licząc na to, że się zawiesił i piec to stwierdził i tyle, ale nic z tego - pukanie nic nie dało
    - puknąłem też w korpus pompy delikatnie, licząc że się coś wzbudzi, nic
    - odkręciłem boczny zawór na powrocie z c.o. żeby zobaczyć czy jakieś powietrze jest, nie ma
    - sprawdziłem ciśnienie - 1.3bara

Pytanie, co to może być, gdzie szukać ew. problemu- proszę o pomoc, ciągle zimno, teściowa marudzi a piec właśnie ma skończoną gwarancję.

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #2 20560891
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 586
    Może wypięła się lub poluzowała zworką na zaciskach listwy przyłączeniowej?
  • #3 20789066
    bonart1
    Poziom 11  
    Dokładnie! Dziękuję Ci za tę podpowiedź, wyglądało jakby ta zworka była ale wyskoczyła z dziurki :)
  • #4 20789068
    bonart1
    Poziom 11  
    zworka została zapięta
REKLAMA