logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De Dietrich MCR3 Plus 24/28 MI nie uruchamia się C.O. słabo grzeje C.W.U.

Yelonek88 02 Mar 2024 10:02 2274 6
REKLAMA
  • #1 20986676
    Yelonek88
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Dzień dobry,

Chciałem poprosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z kotłem De Dietrich MCR3 Plus 24/28 MI. Wyrzuca błąd blokady 3-krotna czerwona dioda - utrata płomienia. Po resecie podejmuje próby uruchomienia CO, ale tylko słychać, że odpala i po kilku próbach się blokuje.
    Kocioł pracował bez awarii przez 10 lat i też przez tyle lat nie był serwisowany. Tak, wiem - dużo za długo. Kocioł przez te lata praktycznie tylko wodę użytkową grzeje, bo pracuje w układzie z innym dużym kotłem CO na paliwo stałe. CO ten kocioł gazowy tylko dogrzewa w okresach jesieni i wiosny.
    Przed tą zimą wyczyściłem wymiennik szczotką plastikową i spłukałem wodą. Był trochę zarośnięty takim luźnym kamieniem (popiołem). Woda bez problemów przechodzi przez wymiennik. Wymieniłem elektrodę zapłonową i uszczelki. Nie stosowałem żadnej chemii tylko kwasek cytrynowy przy czyszczeniu wymiennika płytowego. Poskładałem i przez całą zimę działał normalnie, a tej zimy nawet pracował jako główny kocioł CO także. Całą zimę bez problemów.
    Jakiś miesiąc, może półtora temu zaczęły pojawiać się te problemy z blokowaniem kotła. Po resecie zaczął działać normalnie, ale co jakiś czas ten reset był wymagany. I tak coraz częściej, aż do momentu, jak CO nie startuje teraz w ogóle.
    Teraz - po resecie podejmuje kilka prób uruchomienia, a potem blokada - 3 x czerwona dioda - usterka zapłonu.
    Natomiast, gdy podczas podejmowania tych prób odkręcony zostaje kran, to piec się uruchamia, a palnik grzeje wodę użytkową, aczkolwiek nie na pełnej mocy - nie osiąga temperatury takiej jak ustawiona. Aczkolwiek wymiennik się nagrzewa i rurka z obiegu wewnętrznego. W tym czasie miga zielona dioda 2x, co według instrukcji oznacza:
    Przekroczono maksymalną temperaturę przepływu:
    Sprawdzić cyrkulację (kierunek, pompa, zawory)
    Sprawdzić przyczynę zapotrzebowania na ciepło
    Do tej pory wymieniłem elektrodę, przeczyściłem wymienniki od strony wodnej, wyczyściłem szczotką i wodą od strony płomienia, wymieniłem zawór 3-drożny z silnikiem. Komin sprawdzony - czysty. Komin jest boczny długości około 1 m.
    I teraz pytanie. Czy zanieczyszczenie strony ogniowej wymiennika może dawać takie objawy? Czyli brak pracy na CO, a umożliwia pracę na C.W.U.? Czy to usterka związana z elektrodą i wykrywaniem płomienia? Podłączenie ponowne starej elektrody nie zmienia nic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20986717
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Filtr na gazie do sprawdzenia. Ale wg mnie wymagana kalibracja palnika. Sam tego nie zrobisz bo nie masz analizatora spalin.
  • REKLAMA
  • #3 20986729
    Yelonek88
    Poziom 12  
    Jest tam za zaworem gazowym taki filtr jak na wodnych rurach zakładają. Taki z tą tulejką z korkiem skośnie ustawioną. to ten? czy to jakiś wewnętrzny w środku kotła?
    Chce wyczyścić wymiennik porządnie - zamówiłem środek do czyszczenia. I wtedy serwis na kalibracje i ustawianie jak najbardziej.
  • REKLAMA
  • #4 20986766
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Kocioł woła o serwis.
    Tylko taki no wiesz… prawdziwy.
    To jest dobry kocioł ale o specyficznej konstrukcji i wymaga właściwego podejścia.
    Po pierwsze należy wyjąć wymiennik główny do wyczyszczenia i wyczyścić go od dołu „szablą”. Bez wyjęcia wymiennika pierwotnego nie jesteś w stanie go wyczyścić. Szczotkowanie od góry może tylko pogorszyć sprawę.
    Po drugie dobrze wypłukać wyczyszczony wymiennik.
    Po trzecie przeprowadzić analizę spalin i regulację.
    Po trzecie - zmierzyć prąd jonizacji.

I NIE STOSUJ CHEMII DO TEGO WYMIENNIKA JAK NIE MASZ WIEDZY I DOŚWIADCZENIA. TO JEST WYMIENNIK ALUMINIOWO-KRZEMOWY.

Wezwij serwis.
  • #5 20986779
    Yelonek88
    Poziom 12  

Wiem, że to Alu krzem. Zamówiłem odpowiedni preparat. I wyczyszczę od spodu też. Już raz to robiłem, ale bez preparatu żadnego, bo nie było kłopotów z kotłem.
    Ten prąd jonizacji, jeśli dobrze rozumiem, odpowiada za wykrywanie płomienia. Tylko jak to jest, że wykrywa go przy C.W.U. a przy C.O. już nie. To mnie zastanawia. To, co napisałeś, podaje też instrukcja. Serwis, prąd jonizacji, cyrkulacja itp. Tylko że mi to jakoś nie gra z tymi objawami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20986805
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Yelonek88 napisał:

Tylko że mi to jakoś nie gra z tymi objawami.

Dlatego wezwij serwis. Zrobiłeś co mogłeś. I tak dużo. Kolejne rzeczy sa już w kompetencjach serwisu.
    Pomiar ciśnienia gazu (statyczny i dynamiczny). Pomiar i analiza spalin.
    Skoro nie rozumiesz dlaczego przy cwu wykrywa a przy co nie - to już dyskwalifikuje dalszą Twoją pracę.
    Dlatego że cwu grzeje z pełną mocą a co z mocą minimalną.
    Dlatego tak ważne w tym przypadku jest poprawne wyczyszczenie i wyregulowanie. Nie na oko.
    Pozdrawiam
  • #7 20986873
    Yelonek88
    Poziom 12  
    Serwis umówiony.
    Ja sprawdziłem jeszcze cały obieg wody, czy gdzieś nie blokuje się przepływ. Wszystko sprawdziłem ze swojej strony. Układ w miarę czysty, filtry OK, pompy chodzą. Ciśnienie w naczyniach wzbiorczych w porządku. Znalazłem jeszcze problem taki z termo-manometrem. Po wyjęciu z gniazda nadal pokazuje 1 Bar. Ale i tak na nim nie polegałem. Mam zamontowany drugi w układzie. Niemniej jednak będzie okazja wymienić.
    Teraz tylko tak jak mówisz. Ktoś ze sprzętem i doświadczeniem od tego typu kotłów. Ja tylko chciałem ze swojej strony posprawdzać, co się da przed serwisem, bo myślałem, że przy tym czyszczeniu pierwszym coś uszkodziłem.
    Dzięki za odzew.

Update.
    Serwis był. Wymiennik okazało się był zanieczyszczony, ale nie to było powodem usterki (blokady kotła). Było zbyt mało gazu na małej mocy ustawione. Nikt nigdy tego wcześniej nie regulował. Ponoć odkąd zmieniliśmy jako kraj dostawce gazu ze wschodu bardziej na dostawców zachodnich, to jest gaz mocno azotowany i mniej kaloryczny usłyszałem. Niemniej jednak po regulacji i czyszczeniu kocioł działa jak powinien.
    Moja osobista uwaga po rozmowie z serwisantem (serwisant uważa podobnie) jest taka, że czyszczenie tego wymiennika według instrukcji (szczotką i odkurzaczem z wierzchu) jest bezcelowe, a nawet gorsze i brak czyszczenia w ogóle. Nie sposób dobrze tego wyczyścić nie demontując całkowicie wymiennika. Takie strącenie tylko osadu z górnej części wymiennika tylko pogarsza sprawę bo zatyka dolne partie. U mnie profesjonalna chemia i odpowiednie narzędzie doprowadziły wymiennik do należytego stanu.
    Dziękuję kolegom za odzew i porady. Okazało się, że obaj mieliście rację.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kotłem De Dietrich MCR3 Plus 24/28 MI, który nie uruchamia się i wyświetla błąd blokady związany z utratą płomienia. Po próbie resetu kocioł podejmuje nieudane próby uruchomienia centralnego ogrzewania (C.O.). Kocioł, który pracował bezawaryjnie przez 10 lat, był jedynie sporadycznie serwisowany. Użytkownik przeprowadził wstępne czyszczenie wymiennika, wymienił elektrodę zapłonową i uszczelki, jednak problem nadal występuje. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie filtra gazowego, kalibrację palnika oraz dokładne czyszczenie wymiennika. Zalecono również wezwanie serwisu do przeprowadzenia analizy spalin i regulacji, co potwierdził serwis, wskazując na zbyt małe ciśnienie gazu na małej mocy jako przyczynę usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA