logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] NAC Kosa spalinowa - zalewanie świece paliwem po zimie, gaźnik, cylinder, tłok, paliwo w tłumiku

noidemm 26 Kwi 2023 06:29 7323 4
REKLAMA
  • #1 20555656
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 254
    Witam,
    pacjent kosa spalinowa made in china design in USA ;)
    Po zimie nie chce zapalić.
    Bez bicia przyznaje się o nie wypaleniu całęgo paliwa na jesieni, kosa przezimowała z paliwem w gaźniku i zbiorniku.
    Problem polega na tym, iż kosa zalewa świece paliwem. Po odkręceniu świecy, aż pluje paliwem jak ze strzykawki. Paliwo nawet wydostaje się z tłumika. Jak jej odepne zbiornik to po wypluci nadmiaru paliwa odpali i wiadomo zeraz zgaśnie.
    Podmieniłem gaźnik, ale też na jakiś stary i niewiem czy sprawny i jest to samo.
    Pierwszy gaźnik rozkręciłem i membranki są całe.
    Rozebrałęm też cylinder z tłokiem i wszystko na swoim miejscu. Cylinder ma kilka rysek ale to niepowinno przeszkadzać.
  • REKLAMA
  • #2 20555698
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 731
    To jednak wygląda na gaźnik. Czy podczas pracy pompki paliwo wraca przelewem? Czy korek paliwa ma drożne odpowietrzenie? A co do zostawiania paliwa na zimę to ja robię to wręcz z premedytacją i zostawiam w 15 letnim NACu i 10 letnim SCANie i na wiosnę nie ma problemu z odpaleniem.
  • REKLAMA
  • #3 20555735
    noidemm
    Poziom 22  
    grzeskk napisał:
    Czy podczas pracy pompki paliwo wraca przelewem?

Tak, paliwo podczas pompowania pompką wraca przelewem. Zapomniałem wspomnieć, że wymieniłem na nowy zbiornik wraz z wężykami i filtrem. Korek paliwa też nowy.
  • REKLAMA
  • #4 20555767
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 731
    To zostaje jeszcze raz rozebrać gaźnik i przeczyścić/ przedmuchać co się da oraz sprawdzić szczelność połączenia gaźnika do króćca cylindra.
  • #5 20568240
    noidemm
    Poziom 22  
    Nowy gaźnik za 25 zł rozwiązał sprawę. Założyłem i bez żadnych regulacji chodzi i odpala od strzała.
REKLAMA