logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE50HU6900S: Brak obrazu po wymianie podświetlenia LED, napis Smart TV znika

apioh 26 Kwi 2023 13:03 1374 4
REKLAMA
  • #1 20556052
    apioh
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam TV jak w tytule, w którym po włączeniu do sieci pojawia się kolorowy napis "Smart TV" na 1/2 sekundy i znika. Podświetlenie działa. Dźwięk jest. Ekran ma ciemny granat kolor.
    I tu mam pytanie do koleżeństwa, czy po uszkodzeniu matrycy na ekranie pojawi się ww. napis?
    Usterka wynikła po wymianie podświetlenia LED, po którym włączyłem telewizor z samym zasilaczem podłączonym tylko do podświetlenia.
    Napięcia w punktach bazowych na zasilaczu i płycie głównej są w normie i zgodne. Podmieniłem TCon i to samo.
    Proszę o info.
  • REKLAMA
  • #2 20556166
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2289
    Witam.

Z tego co piszesz, matryca sprawna podobny temat jest w LCD Sony, jak się tak zrobi test po wymianie podświetlenia, potem miga dioda, zobacz czy masz wszystkie połączenia taśmy dobrze włożone.
  • REKLAMA
  • #3 20556475
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    A może jednak coś sknocone przy wymianie podświetlenia?
  • REKLAMA
  • #4 20557069
    apioh
    Poziom 11  
    Jeżeli byłby to wadliwy montaż led, to po odpięciu podświetlenia matryca powinna dawać obraz i płyta główna przechodzić w stan czuwania, a tak nie jest. Po pracy w stanie czuwania i włączeniu piotem na 2-3 sek pojawia się obraz i znika. Brak możliwości wyłączenia pilotem. Inne funkcje są obsługiwane, ponieważ zmienia się jasność podświetlenia.
    Napięcie A5V=5,3v a blu_on=4,6v.
    Sprawdzę jeszcze taśmę LVDS poprzez jej podmianę.

Dodano po 9 [godziny] 21 [minuty]:

Witam !
    W telewizorze odpiołem jedną taśmę pomiedzy Tcon a matrycą. Druga połowa ekranu wyświetliła się w pełni sprawnym obrazem. Ta odpięta strona ekranu była cała na biało. Zamieniłem miejscami tasiemki od TCon do matrycy i to samo. Wskazuje to na dwie możliwości: jedna strona TCon lub matryca. Pomiar na TConie: VGL=0,2V, VGH=0V. Czy te napięcia powinny być równe ?
    VIN=12,6V. HTPDN=0,8V, V2V=1V, V33=0,4V.
  • #5 20564011
    apioh
    Poziom 11  
    Witam !
    Temat odbiornika jak w tytule uznaje za zakończony, w zw z przeznaczeniem urządzenia na dawcę części. Wszystko wskazuje na usterkę matrycy. Dziękuję za pomoc i uwagę.
REKLAMA