logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bialetti Elettrika 26Y0 – kiepska praca kawiarki na samochodowej przetwornicy DC

kysiooS 29 Kwi 2023 00:26 357 0
REKLAMA
  • #1 20559614
    kysiooS
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam problem z moją kawiarką, a raczej używaniem jej w samochodzie, wyposażonym w przetwornicę 12V. W domowych warunkach kawa wychodzi pyszna, a w aucie niedobra mdła. Podejrzewam, że to wina zbyt niskiego napięcia na wyjściu z mojej przetwornicy - (przetwornica produkcji dalekowschodniej) ma moc chwilową 3000W, a ciągłą szacuje na około 2000W. Wytwarza podobno pełną sinusoidę (nie podłączałem oscyloskopu to nie wiem), ale można śmiało używać pił szlifierek 2000W, czy spawarki MIG.

Napięcie na wyjściu przy obciążeniu 1500W to max 215V na LCD na inwerterze co prawda oszukuje i podaje 225V-228V, natomiast pomiar true RMS podaje około 215V - 218 bez obciążenia. Jednak te 215V to i tak po tym jak po pomiarach rozebrałem inwerter i metodą prób i błędów (jestem laikiem nie elektronikiem) pokręciłem dostępnymi potencjometrami uzyskałem te 215V bo było 210V.

Czy zbyt niskie napięcie jest powodem parzenia niesmacznej kawy przez kawiarkę? Mam na myśli tutaj to, że z powodu obniżonego napięcia, woda zagotowuje się zbyt wolno i przechodzi przez zasobnik z kawą wolniej niż przy zasilaniu z sieci. Czyli zbyt niskie ciśnienie niedobra kawa i podobny problem jest w dużych ekspresach gdzie ciśnienie ucieka przez nieszczelne moduły zaparzające.

Zatem nie da się już chyba podbić wyżej napięcia w przetwornicy, poza tym za wyjątkiem kawy jestem z urządzenia zadowolony, czy da się coś zmotać w kawiarce żeby np. szybciej parzyła na niższym napięciu?

Z góry dzięki za podpowiedz, a poniżej foto płytki we wnętrzu kawiarki oraz tabliczka znamionowa.

Pozdrawiam
    Krzysiek
    Bialetti Elettrika 26Y0 – kiepska praca kawiarki na samochodowej przetwornicy DCIMG_45..jpg (930.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bialetti Elettrika 26Y0 – kiepska praca kawiarki na samochodowej przetwornicy DCIMG_45..jpg (1.17 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bialetti Elettrika 26Y0 – kiepska praca kawiarki na samochodowej przetwornicy DCIMG_45..jpg (1.5 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA