logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra H GTC 1.9 CDTI - błąd 2279, samochód ma moc tylko mocno dymi na czarno

pkubicki77 29 Kwi 2023 00:58 2469 9
REKLAMA
  • #1 20559629
    pkubicki77
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z swoją astra h gtc 1.9 cdti 150 KM otwórz wyskakuje mi błąd (2279) i sporadycznie (0660 )nieszczelność układu wlotu powietrza. Samochód jest po chip + egr i klapy (fizycznie jak i wyrogramowane z komputera) + usuniety dpf
    dolot cały sprawdzony szczelny. Map sensor wymieniony, przepływomierz również i po wykonaniej adaptacji. Samochód po usunięciu błędów nie dymi przy dodaniu mocniej gazu 2 razy szarpnie wyskoczy błąd i jedzie normalnie tylko mocno dymi. Błąd wyskoczył po przejechaniu 150 km autostrada 150km/h +/- nie mam już pomysłu co to może być. Może ktoś z was miał już taki problem?
  • REKLAMA
  • #2 20559652
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    A ogólnie o co chodzi?, po tej informacji
  • REKLAMA
  • #4 20559689
    pkubicki77
    Poziom 3  
    Chodzi o to że samochód mocno dymi na czarno wyrzuca błąd ,,nieszczelność układu dolotowego" samochódem pojechałem na sprawdzanie szczelności mechanicy stwierdzili ze wszystko szczelne i powiedzieli żebym spróbował z przeplywka lub map sensora wymienione nadal wyskakuje ten sam błąd egr jest usuniety i zaślepiony klapy również więc to też mogę wykluczyć. I wycięty dpf więc zapchanie też można wykluczyć. Nie wiem co już robić
    Byłem u elektormechanika od wysyła mnie do mechanika- mechanik wysyła mnie do elektromechanika. I już nie wiem co to może być i dodam że samochód po wyskoczeniu błędu jedzie normalnie tylko mocniej dymi na czarno.
  • Pomocny post
    #5 20559772
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20560349
    pkubicki77
    Poziom 3  
    Tylko soft zrobiłem z 2 miesiące temu i było wszystko okej. Nw może być że po tych 2 miesiącach się coś wydarzyło z softem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20560392
    pawel899
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Wszystko możliwe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20560505
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 517
    Podłącz kompa I obserwuj co się dzieje w parametrach rzeczywistych. Bezapelacyjnie masz za mało powietrza w kolektorze. Jedź na 3 biegu, od biegu jałowego gaz do dechy i obserwuj co się dzieje w parametrach, tzn jakie jest ciśnienie doładowania jak turbo wstanie i jaki jest wydatek paliwa.
  • #9 20560761
    pkubicki77
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany kupiłem (nowy) uszkodzony przepływomierz podawał błędny pomiar. Zakupiłem nowy przepływomierz, adaptacja i po problemie. Dzięki za pomoc
  • #10 20560762
    pkubicki77
    Poziom 3  
    Nowy przepływomierz okazał się uszkodzony zakupiłem nowy inny i jest wszystko wporzadku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Astra H GTC 1.9 CDTI, który generuje błąd 2279 oraz sporadycznie 0660, związany z nieszczelnością układu dolotowego. Samochód dymi na czarno, mimo że dolot został sprawdzony i uznany za szczelny, a komponenty takie jak przepływomierz i czujnik MAP zostały wymienione. Po dłuższej jeździe na autostradzie problem się nasilił. Użytkownik rozważał różne przyczyny, w tym oprogramowanie, które zostało zmodyfikowane, oraz usunięcie DPF. Ostatecznie problem został rozwiązany po zakupie nowego przepływomierza, który okazał się uszkodzony, co prowadziło do błędnych pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA