logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audio-Technica AT-LP120X USB: Jakie części do słuchania płyt szelakowych 78rpm do 1500 zł?

SzelakowiecJan 30 Kwi 2023 19:20 987 6
REKLAMA
  • #1 20561539
    SzelakowiecJan
    Poziom 3  
    Witam serdecznie społeczność forum elektroda.pl.
    Jestem zainteresowany kupnem gramofonu AUDIO-TECHNICA AT-LP120X USB. Jestem totalnym początkującym w sprawach gramofonowych, chciałbym prosić o radę i informacje, jakie części kupić aby móc słuchać płyt szelakowych (78rpm) . Zależy mi żeby wyszło jak najtaniej, tak do 1500 zł (Nie licząc gramofonu rzecz jasna i wkładki)

PS. wkładkę mam już wybraną, specjalną do płyt szybkoobrotowych

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20562099
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 452
    Skoro wkładkę już masz wybraną - być może jest to nawet AT-VM95SP - to do niej przydałby się jeszcze head-shell by ją sobie zamontować i bez ponownych regulacji wymieniać wkładki. Albo szelakową, albo na tą przeznaczoną do współczesnych LP.
    https://www.audio-technica.com/en-eu/turntables/accesories/turntable-accessories/at-hs1
  • REKLAMA
  • #3 20562237
    SzelakowiecJan
    Poziom 3  
    Dziękuje za odpowiedź, potrzebuje zatem jeszcze odpowiedzi jakie głośniki wybrać do 1500zł, aby dało się z nich słuchać muzykę z gramofonu, w przystępnej jakości
  • #4 20562517
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Najpierw powiedz czy masz wzmacniacz, bo sam gramofon go nie posiada. Jeśli tak, to jaki?
    Chyba, że mówisz o kolumnach aktywnych, które nie potrzebują zewnętrznego wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #5 20562721
    SzelakowiecJan
    Poziom 3  
    @ZbeeGin Nie, nie posiadam wzmacniacza
  • Pomocny post
    #6 20566104
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Cóż. Ciężko coś konkretnego zaproponować. Widzę trzy wyjścia:
    1. Kolumny głośnikowe aktywne, jeśli by miały służyć tylko do tego celu. Coś w stylu Edifier S880DB, Magnat Multi Monitor 220 albo Edifier S1000MKII.
    2. Mikrowieża z kompletem kolumn, jako bardziej uniwersalne rozwiązanie (mamy też radio, CD). Coś w stylu Yamaha z serii PianoCraft, czy Denon D-M41 (obie raczej z outletu).
    3. Klasyczny wzmacniacz a do tego zestawy głośnikowe, ale czy dałoby się coś złożyć w tym budżecie, co nie byłoby gorsze niż ten gramofon...

Osobiście też mam ten gramofon, który podłączony jest do Marantza M-CR611 + Monitor Audio MR2, ale "szelaków" żadnych nie posiadam.
  • REKLAMA
  • #7 20567822
    SzelakowiecJan
    Poziom 3  
    @ZbeeGin Dziękuje za pomoc, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum elektroda.pl poszukuje informacji na temat zakupu gramofonu Audio-Technica AT-LP120X USB oraz dodatkowych komponentów do odtwarzania płyt szelakowych 78rpm w budżecie do 1500 zł. W odpowiedziach zasugerowano zakup head-shella do wymiany wkładek oraz aktywnych głośników, takich jak Edifier S880DB, Magnat Multi Monitor 220 czy Edifier S1000MKII. Użytkownik nie posiada wzmacniacza, co ogranicza jego opcje do kolumn aktywnych lub mikrowieży. Wskazano również na możliwość zakupu klasycznego wzmacniacza z zestawem głośnikowym, ale z uwagą na ograniczenia budżetowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA