logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Smartfon realme C11 2021: niestabilne działanie karty SIM, brak sygnału dzwonienia

Remeknapr 02 Maj 2023 07:54 2454 10
REKLAMA
  • #1 20563039
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Smartfon realme C11 2021 widzi kartę SIM w kratkę, tzn kilka dni widzi, następnie kilka dni nie widzi i tak "w kółko". Próba telefonowania wygląda tak, że mogę wybrać numer, ale nie ma sygnału dzwonienia i adresat nie ma dzwonka. W odwrotną stronę dzwoniący ma sygnał dzwonienia, a ja nie mam dzwonka. Co to może być?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20563066
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Podmień kartę SIM, włóż inna, zobacz czy objaw występuje jak obca, inna karta jesteś środku.
    Sprawdź dostępność aktualizacji zarówno systemu jak i aktualizacji aplikacji przez sklep Google.
    Możesz też spróbować zrobić reset ustawień sieciowych - ustawienia APN, zapamiętane sieci wi-fi, powiązane urządzenia bluetooth trzeba będzie wprowadzić na nowo.
    Później pozostaje reset do ustawień fabrycznych - dane zostaną trwałe usunięte, należy zrobić kopię zapasową ważnych danych i/lub wylogować się z przypisanych kont w urządzeniu.
    Jak nie pomoże i jak telefon jeszcze na gwarancji, można próbować z niej skorzystać.
  • #3 20563159
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Innej karty też nie widzi. System jest aktualny. Telefon po gwarancji. Poczekam kilka dni, może sie naprawi :) Nie chce ryzykować ustawień fabrycznych, bo mam dobrą pogodynkę, na której mi zależy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20565809
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Odczekałem do całkowitego rozładowania baterii i po naładowaniu system sie zresetował i widzi kartę. Już kiedyś tak miałem. Jak zresetować system w tym modelu bez całkowitego rozładowywania baterii?
  • REKLAMA
  • #7 20566082
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Na obrazku jest zrzut ekranu prawdopodobnie innego telefonu. U mnie okno wygląda całkiem inaczej.
  • #8 20566133
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Racja, dlatego napisałem, że u mnie to tak wygląda. Niestety nie potrafię Ci powiedzieć jak wygląda u Ciebie, cześć Androidów w menu ustawienia ma pole do wyszukiwania, ja u siebie wpisałem reset.
  • #9 20567365
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    W ustawieniach telefonu masz opcję resetowania całego telefonu. Taka opcja powinna być też dostępna z menu recovery.
  • #10 20567675
    Remeknapr
    Poziom 33  
    W menu mojego telefonu są następujące opcje:

Kopia zapasowa

Resetowanie aplikacji

Przywrócenie ustawień fabrycznych.

W internecie znalazłem opis resetowania przez jednoczesne naciskanie głośność + i wyłącznika zasilania przez 8 sekund. Spróbuję tej metody, a póki co zamknę temat bo moderator się niecierpliwi. Nie chcę otrzymać ostrzeżenia.
  • #11 20567677
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Temat został wyczerpany. Zamykam. Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam grupę.

Podsumowanie tematu

✨ Smartfon realme C11 2021 ma problemy z niestabilnym działaniem karty SIM, co objawia się tym, że urządzenie sporadycznie widzi kartę SIM, a podczas prób dzwonienia nie ma sygnału dzwonienia. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wymiany karty SIM, aktualizacji systemu oraz resetu ustawień sieciowych. Po całkowitym rozładowaniu baterii i naładowaniu telefonu, problem z rozpoznawaniem karty SIM został częściowo rozwiązany. Użytkownik poszukiwał również sposobu na reset systemu bez rozładowywania baterii, a także rozważał metody resetowania przez kombinacje przycisków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA