logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana taryfy Tauron: g12w na g13, godziny grzania wody, gotowanie i pranie, limit prądu

Ines88 04 Maj 2023 12:09 1629 1
REKLAMA
  • #1 20566121
    Ines88
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Od lat mamy umowę Tauron z taryfą g12w, w mieszkaniu wszystko na prąd, bojler jest na programatorze który załącza się w tańsze godziny oraz uruchamiamy go ręcznie w zależności od zużycia wody ciepłej. Zastanawiam się czy warto przejść na taryfę g13. Teoretycznie zmiany w taryfie są takie że są wydłużone godziny w ciągu dnia (13 do 19 i 13 do 16) i w nocy (22 do 7 i 21 do 7).

Woda się grzeje 13-15, natomiast 1) gotowanie oraz 2) pranie i zmywanie (zmywarka) robię później bo pracuje do 14. Z tym drugim nie zawsze czekam do 22 bo położę się nim się pranie zrobi, ale w zmywarce naczynia mogą zostać

Dodam tylko że jestem też w trakcie zwiększenia limitu prądu bo mam orzeczenie ale tak się składa że zakończyło się 31.03 i czekam na nowy termin do tej pory (czas oczekiwania do 3 miesięcy) a podobno obecne orzeczenie jest z automatu wydłużone, nie wiem czy zdążę z nowym orzeczeniem złożyć deklarację do 30.06.

dziękuję za odp
  • REKLAMA
  • #2 20566154
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    Ines88 napisał:
    Zastanawiam się czy warto przejść na taryfę g13.
    Sądzę, że warto skorzystać z kilku dostępnych kalkulatorów, podstawiając wartości rzeczywiste dotyczące własnego zużycia energii. Chyba na tej podstawie i po przeanalizowaniu wyników, będzie najłatwiej podjąć taką decyzję. Obie wskazane taryfy wymagają bardzo starannego planowania i dostosowania stylu życia do określonych warunków. Jednym się to bardzo dobrze udaje, innym już niekoniecznie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA