logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Case MX135 1999r.: brak 1 i 4 półbiegu na każdym biegu, prąd do cewek, instalacja sprawdzona

wiktorprzybylski95 05 Maj 2023 11:20 3096 7
REKLAMA
  • #1 20567388
    wiktorprzybylski95
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem w Case MX 135 1999r.
    Nie mam 1 i 4 półbiegu na każdym biegu.
    Ciągnik może pracować tylko na 2 i 3 półbiegu.
    Prąd do cewek jest podawany. Na 1 półbiegu brak prądu na górnej oraz dolnej cewce. Na 2 półbiegu prąd na dolnej cewce. Na 3 półbiegu prąd na górnej oraz dolnej cewce. Na 4 półbiegu prąd na górnej cewce.
    Bezpieczniki sprawdzone. Instalacja sprawdzona.
    Po przełożeniu gałki zmiany biegów z Case mx170 1999r. problem jest taki sam.
    Proszę o pomoc pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20567687
    Rowan
    Poziom 20  
    Ocena: 169
    Dokładnie, wykręć zawór, nie tylko cewke.
  • REKLAMA
  • #4 20567689
    wiktorprzybylski95
    Poziom 2  
    Zawór też był wykręcany słychać jak "cyka". Jest możliwość że się już wysłużył ?

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Wymieniłem 2 cewki i 2 trzpienie na nowe.
    Po przełożeniu wtyczki z górnej na dolną mam przełączając w górę 1, 2 oraz 4 połbieg a przełączając w dół 4, 3 i 1....
  • REKLAMA
  • #5 20568090
    Rowan
    Poziom 20  
    Dobra, ale na brakujacym polbiegu co sie dzieje?
  • #6 20568382
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 445
    wiktorprzybylski95 napisał:
    Zawór też był wykręcany słychać jak "cyka". Jest możliwość że się już wysłużył ?

Cykanie to nie wszystko. Musi być jeszcze pełny skok suwaka. Ja z suwaka dwa razy wyjmowałem opiłek. Powodem zacinania są też pogięte te czubki na których siedzi cewka. To jest dosyć cienka rurka, a w środku jest dopasowany tłoczek. Także można to zepsuć podczas wkręcania. Case MX135 1999r.: brak 1 i 4 półbiegu na każdym biegu, prąd do cewek, instalacja sprawdzona Twoja sekwencja z pierwszego postu i zamiana cewek teoretyczna. Nie pasuje to z postem czwartym.
  • #7 20568837
    wiktorprzybylski95
    Poziom 2  
    >>20568090
    Sytuacja wygląda następująco....

Kostki podpięte prawidłowo do swoich cewek. Ruszając na pierwszym połbiegu jest włączony 2 połbieg, zmieniając z 1 na 2 brak relacji. Zmieniając z 2 na 3 włącza się 4 połbieg. Zmieniając z 3 na 4 brak reakcji. Z 4 na 3 brak reakcji. Z 3 na 2 jadę na 2 połbiegu. Z 2 na 1 brak reakcji.

Górna kostka odpieta, dolna podpięta prawidłowo. Brak reakcji na zmiany połbiegów, jadę na 2 połbiegu.

Dolna kostka odpieta, górna podpięta prawidłowo. Zachowanie jak na 2 prawidłowo podpiętych kostkach

Dolna kostka podpięta pod górną cewkę. Górna kostka nie podłączona wcale. Ruszając z 1 połbiegu jadę na 1 połbiegu. Zmieniając z 1 na 2 włącza się 4 połbieg. Zmieniając z 2 na 3 brak reakcji jadę dalej na 4. Zmieniając z 3 na 4 włącza się 1 połbieg. Zmieniając z 4 na 3 jest włączony jest 4 połbieg. Zmieniajac z 3 na 2 brak reakcji jadę dalej na 4 połbiegu. Zmieniając z 2 na 1 włącza się 2 połbieg.

Górna kostka podpięta do dolnej cewki Dolna kostka nie jest podpięta wcale. Jadę tylko na 2 połbiegu, brak reakcji na zmiany połbiegów.
  • #8 20568903
    Rowan
    Poziom 20  
    Mam nieodprate wrażenie, że masz problem z prawidłową diagnostyką problemu. Zapnij manometry, tak aby wiedzieć na którym koszu w jakim momencie jest ciśnienie skoro twierdzisz, że elektrycznie prawidłowo jest wykonywana logika sterowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Case MX135 z 1999 roku, polegający na braku 1. i 4. półbiegu na każdym biegu, mimo że prąd do cewek jest podawany. Po sprawdzeniu instalacji i bezpieczników, użytkownik wymienił cewki i trzpienie, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zacięcie dolnej cewki, konieczność sprawdzenia zaworu oraz diagnostyka ciśnienia. Użytkownik zauważa, że zmiany biegów nie działają prawidłowo, co może wskazywać na problemy z diagnostyką lub uszkodzeniem elementów sterujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA