logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie ładowarki z zestawu dronu 4drc Fast F4 ładowarką z balanserem, np. imaxRC B3 Pro

Lustro1 05 Maj 2023 19:41 588 4
  • #1 20568044
    Lustro1
    Poziom 11  
    Zakupiłem drona 4drc fast f4. Dron posiada baterie 7,4v 3500 mAh. Na wyposażeniu do ładowania baterii jest ładowarka z micro usb. Nie wiem czy ta ładowarka posiada balanser, raczej nie, a na pewno nie posiada odłączenia po naładowaniu. Zgodnie z instrukcją baterie należy ładować przez 5 h. Na zdjęciach wnętrze baterii. (Najlepsze jest uzupełnienie kołkiem drewnianym miejsca w obudowie 😊)
    Czy da się zastąpić ładowarkę z zestawu jakąś ładowarką z balanserem? Mam np. prostą ładowarkę imaxRC B3 pro. Czy da się to jakoś połączyć? Można kupić jakąś przejściówkę?

Ładowarka:
    Zastąpienie ładowarki z zestawu dronu 4drc Fast F4 ładowarką z balanserem, np. imaxRC B3 Pro
    Bateria wewnątrz:

• #3 20568783
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    Usuń drewno by zmniejszyć wagę. Zmierz napięcia na akumulatorach by stwierdzić czy balanser jest faktycznie potrzebny bo jeżeli są z jednej serii (jedno po drugim) to mogą mieć praktycznie identyczne parametry więc balanser może być zbędny.
  • #4 20569390
    Lustro1
    Poziom 11  
    1 PAWEL napisał:

Mam taką ładowarkę tylko innego producenta. Ładowarka to nie problem, tylko jak ją podpiąć do gniazda micro usb tym bardziej że z baterii wychodzą tylko trzy przewody.

modziul napisał:
    Usuń drewno by zmniejszyć wagę. Zmierz napięcia na akumulatorach by stwierdzić czy balanser jest faktycznie potrzebny bo jeżeli są z jednej serii (jedno po drugim) to mogą mieć praktycznie identyczne parametry więc balanser może być zbędny.

Sprawdziłem napięcie na dwóch bateriach po 5h ładowania ze stoperem. Na obu jest prawie tak samo:
    Bat 1: c1 - 3,98 v i c2 - 4,11 v
    Bat 2: c1 - 3,98 v i c2 - 4,10 v
  • #5 20569524
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    Lustro1 napisał:
    1 PAWEL napisał:

Mam taką ładowarkę tylko innego producenta. Ładowarka to nie problem, tylko jak ją podpiąć do gniazda micro usb tym bardziej że z baterii wychodzą tylko trzy przewody.

modziul napisał:

Sprawdziłem napięcie na dwóch bateriach po 5h ładowania ze stoperem. Na obu jest prawie tak samo:
    Bat 1: c1 - 3,98 v i c2 - 4,11 v
    Bat 2: c1 - 3,98 v i c2 - 4,10 v

Napięcia na akumulatorach są ok. Osobiście bym tego nie ruszał bo to wygląda na 2X3,7V (możliwe że akumulatory są łączone do 7,4V po podłączeniu do drona ? (ładował bym to jeszcze godzinę dłużej bo może akumulatory naładują się do 4,2V- będzie latał dłużej)
REKLAMA