logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo K6 note - niestabilne ładowanie baterii, gubienie procentów, test producenta OK

estera1305 06 Maj 2023 12:53 540 7
  • #1 20568876
    estera1305
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Hej.
    Mam problem z Lenovo .
    Z dnia na dzień przestał się ładować a dokładniej.
    Tel albo się ładuje albo nie .
    Potrafi w kilka minut naładować baterię lub nie ładować jej wcale.
    Wpięty w ładowarkę pracując gubi procent.
    Bateria naładowana trzyma normalnie.
    Test ze strony producenta pokazuje wszystko ok.
    Żadnych innych problemów, sytuacja wystąpiła w zasadzie z min na minutę.
    Ta sama sytuacja na różnych ładowarkach.
    Macie może jakieś sugestie?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 20568880
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Nie wiem jaki to model Lenovo, ale może gniazdo jest uszkodzone, albo zapchane, przez co przewód nie dochodzi do końca. Może też telefon lub gniazdo usb miało kontakt z cieczą, albo wilgocią, przez co zachowuje się w taki sposób.
  • #3 20568901
    estera1305
    Poziom 5  
    Z wilgocią nie było kontaktu zalane też nie.
    Dziwne jest to , że raz ładuje raz nie .
    A więcej nie niż tak i tylko od dwóch dni .
    To Lenovo K6 note więc swoje lata ma oddawać do naprawy raczej bez sensu tym bardziej że w moich okolicach słynne jest nie naprawia się kupuje się nowe 😔
    Mogę jakoś sprawdzić czy to problem z tym gniazdem ?
  • #4 20568923
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Należało by rozebrać, może gniazdko się wyrobiło, lutowie pod padami popękało. Może wymiana płytki, bądź gniazda załatwi sprawę. Miernikiem można sprawdzić czy są przejścia. Sugeruję powoli się oswajać z myślą wymiany - tam jest Android 6. a bateria też swoje przeżyła.
  • #5 20568947
    estera1305
    Poziom 5  
    Android jest 7
    Ten tel to taki wół roboczy i w zasadzie dzięki temu że bateria jest super tzn była ciągle służy głównie do robienia zdjęć i nawigacji 😁 jak spadnie to nie żal...
    To nawet czysta ciekawość co mogło się zadziać że zachowuje się tak jak się zachowuje bo to normalne nie jest . Gdyby bateria była słaba to raczej nie trzymałaby dobrze no i test by to raczej też wykazał.
    Gdyby naprawa miała się zamknąć w jakiś 100 zł to jeszcze warto gdzieś odwieźć.
    Ładuje się świetnie wieczorem nie wiem czemu 😁 i od powiedzmy 23 do 9 rano jak dziś spadło 20% baterii to chyba nie najgorszy wynik . Mój prywatny Huawei p30 pro szybciej leci 😁
  • Pomocny post
    #6 20568965
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Sprawdź jeszcze czy jak ustawisz kabel w jednej pozycji, to czy to ładowanie przebiega sprawnie.

Wpisz w znanym portalu aukcyjnym "K6 Note usb" wyskoczą Ci gniazda usb i kompletne płytki. Kupujesz płytkę, wymieniasz wg instrukcji rozbierania z filmu:
    Link
    i w 100zł się zamkniesz :)
    By mieć pewność, że płytka jest właściwa możesz najpierw rozebrać telefon.
  • #7 20568976
    estera1305
    Poziom 5  
    Sprawdzałam na różnych kablach i ładowarkach ładuje nie ładuje....inne tel się lądują. Z power bank i ładowarki w aucie to samo.
    Słynny piorunek jest cały czas.
    Ściągnęłam aplikacje wygląda to tak ....
    Sama bawić się nie będę w rozbieranie .... polegnę 😁
    Załączniki:
    • Lenovo K6 note - niestabilne ładowanie baterii, gubienie procentów, test producenta OK Screenshot_20230506-135453.png (110.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20569010
    estera1305
    Poziom 5  
    Jak ładuje to jest tak....
    Załączniki:
    • Lenovo K6 note - niestabilne ładowanie baterii, gubienie procentów, test producenta OK Screenshot_20230506-141339.png (122.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem w telefonie Lenovo K6 Note, który sporadycznie ładuje baterię, a czasami w ogóle nie reaguje. Testy producenta wskazują na brak problemów, a sytuacja wystąpiła nagle. Użytkownik sprawdził różne ładowarki i kable, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzone gniazdo USB lub płyta główna, a także proponują sprawdzenie połączeń oraz ewentualną wymianę gniazda. Użytkownik nie planuje samodzielnej naprawy, ale rozważa koszt wymiany do 100 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA