logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przerwa dylatacyjna pomiędzy wełną mineralną a membrana dachowa

Mirao 06 Maj 2023 14:26 10638 20
REKLAMA
  • #1 20569025
    Mirao
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Membrana dachowa Parotec Kappa plus.
    Czy przy zastosowaniu ww membrany konieczne jest sznurowanie pomiedzykrokwiowe żeby zrobic przerwę dyalatacyja pomiędzy membrana a Wełna mineralną?
    Mam sprzeczne informacje. Raz czytam że zawsze być powinna ta pustka powietrzna, a za chwilę że zrobinie pustki to duży błąd.
    Głupieje człowiek :)
  • REKLAMA
  • #2 20570313
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    Zrobienie przestrzeni powietrznej, między wełną a membraną na pewno nie jest błędem.
    Kiedyś natknąłem się nawet na taki film przeglądając YT:

https://youtu.be/-kJv9fkIZ1g

może, tobie też się przyda ten przekaz, wiedzy i doświadczeń. 😉
  • REKLAMA
  • #3 20570401
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    Mirao napisał:
    Czy przy zastosowaniu ww membrany konieczne jest sznurowanie pomiedzykrokwiowe żeby zrobic przerwę dyalatacyja pomiędzy membrana a Wełna mineralną?
    Napisz do producenta.

Mirao napisał:
    Raz czytam że zawsze być powinna ta pustka powietrzna, a za chwilę że zrobinie pustki to duży błąd.
    To zależy od membrany. W przypadku tej którą mam (później sprawdzę jaką mam) producent wręcz zaleca aby wata przylegała do membrany.
  • #4 20570430
    damian0072015
    Poziom 24  
    maurycy123 napisał:
    damian0072015 napisał:
    Zrobienie przestrzeni powietrznej, między wełną a membraną na pewno nie jest błędem.
    Jesteś pewien?

Oczywiście, że tak. W miejscu styku między membraną a wełną lepiej, żeby była przestrzeń powietrzna ze względu na różnice temperatur panujących zimą oraz skraplanie się w tym miejscu wody. Poduszka powietrzna jaka się tam tworzy pozwala skropliną łatwiej odparować przez membranę paroprzepuszczalną.
    maurycy123 napisał:
    To zależy od membrany. W przypadku tej którą mam (później sprawdzę jaką mam) producent wręcz zaleca aby wata przylegała do membrany.

A może tobie chodzi o folię paroizolacyjną, która daje się między płytą G-K a wełną?
  • REKLAMA
  • #5 20570672
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    damian0072015 napisał:
    A może tobie chodzi o folię paroizolacyjną, która daje się między płytą G-K a wełną?
    U mnie jest membrana STORTEX-Q SUPREME.
    Cytat ze strony producenta: "Dzięki niskiemu współczynnikowi Sd membrana STROTEX-Q znajduje zastosowanie w dachach z izolacją termiczną do pełnej wysokości krokwi, w których układana jest bezpośrednio na izolacji".
    Tak więc nie zawsze musi być szczelina wentylacyjna.
  • #6 20570743
    damian0072015
    Poziom 24  
    maurycy123 napisał:
    damian0072015 napisał:
    U mnie jest membrana STORTEX-Q SUPREME.
    Cytat ze strony producenta: "Dzięki niskiemu współczynnikowi Sd membrana STROTEX-Q znajduje zastosowanie w dachach z izolacją termiczną do pełnej wysokości krokwi, w których układana jest bezpośrednio na izolacji".
    Tak więc nie zawsze musi być szczelina wentylacyjna.

maurycy123 napisał:
    w których układana jest bezpośrednio na izolacji

Kolego @maurycy123 😉 w tym "cytacie" jest mowa o sytuacji odwróconej, czyli zastosowaniu "twojej membrany" zamiast folii paroizolacyjnej, (Tak jak pisałem Ci w #4) czyli między wełną a płytą G-K.
    To znaczy czytaj-> uzupełnić izolacją termiczną krokwie do pełnej wysokości -> zakryć izolację termiczną "twoją membraną" (czyli zamiast folii paroizolacyjnej) -> przykręcić na nią (na"twoją membranę") płyty G-K -- co oznacza, że cytat który przedstawiłeś tyczy się zastosowania membrany pod płytę karton gipsową (i tu faktycznie poduszka powietrzna nie jest potrzebna) ale przedstawiony "cytat", nie dotyczy sytuacji o której mówimy (czytaj piszemy) w tym temacie.

No bo tak nawet na chłopski rozum - jak fizycznie chciał byś wykonać najpierw izolację termiczną między krokwiami z wełny, a potem położyć na nią membranę podpołaciową? - powiedzmy / dajmy na to z dachówki? 😁

Dodano po 1 [minuty]:

Przecież, były by to odwrotne etapy budowy domu...
  • #7 20571018
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    damian0072015 napisał:
    Kolego @maurycy123 😉 w tym "cytacie" jest mowa o sytuacji odwróconej, czyli zastosowaniu "twojej membrany" zamiast folii paroizolacyjnej, (Tak jak pisałem Ci w #4) czyli między wełną a płytą G-K.
    Jakbyś poczytał na stronie producenta to byś wiedział, że tą membranę można stosować w domach szkieletowych na zewnątrz budynku. Dlatego można ją kłaść na warstwie ocieplającej.

damian0072015 napisał:
    To znaczy czytaj-> uzupełnić izolacją termiczną krokwie do pełnej wysokości -> zakryć izolację termiczną "twoją membraną" (czyli zamiast folii paroizolacyjnej) -> przykręcić na nią (na"twoją membranę") płyty G-K -- co oznacza, że cytat który przedstawiłeś tyczy się zastosowania membrany pod płytę karton gipsową (i tu faktycznie poduszka powietrzna nie jest potrzebna) ale przedstawiony "cytat", nie dotyczy sytuacji o której mówimy (czytaj piszemy) w tym temacie.
    Za to na stronie producenta nic nie ma na temat stosowania membrany zamiast foli paraizolacyjnej.

Ok. Możemy tak gdybać kto ma rację. Napiszę zaraz zapytanie do producenta i zobaczymy co on odpisze.
    To samo radzę autorowi tematu.
  • #8 20571091
    damian0072015
    Poziom 24  
    maurycy123 napisał:
    Jakbyś poczytał na stronie producenta to byś wiedział, że tą membranę można stosować w domach szkieletowych na zewnątrz budynku. Dlatego można ją kłaść na warstwie ocieplającej.

Przecież to oczywiste, że ta membrana jest też membraną wiatrochronną i wodochronną. I oczywiście, że można stosować ją w domach szkieletowych jak każdą tego typu membranę. I tak się składa, że czytałem informację o tej membranie właśnie na stronie producenta, żeby znaleźć tam ten twój "cytat" i zrozumieć zawarty w nim przekaz przez producenta, ale co MA piernik do wiatraka?
    I gdzie ja napisałem, że nie można jej stosować na zewnątrz czy też na warstwie ocieplenia kolego?
    Chyba, nie za bardzo rozumiesz co ja do Ciebie pisze?

maurycy123 napisał:
    Za to na stronie producenta nic nie ma na temat stosowania membrany zamiast foli paraizolacyjnej

Zapoznaj się może najpierw z etapami budowy domu, a później wypowiadaj się na forum.

maurycy123 napisał:
    Ok. Możemy tak gdybać kto ma rację. Napiszę zaraz zapytanie do producenta i zobaczymy co on odpisze.
    To samo radzę autorowi tematu.

Tylko, zadaj producentowi mądre pytanie oraz dotyczące tematu o którym piszemy, bo na razie widzę, że Ty dalej nie wiesz o co chodzi w tym temacie.

I chyba nie widzisz różnicy, między zastosowaniem membrany między wełną a dachówka

Naprzeciw

Zastosowaniu o którym, Ty - piszesz co wiesz ale nie wiesz o czym piszesz - (czyli zastosowaniu membrany między wełną a płytą G-K.)
  • #9 20571106
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Bardziej zależy to od rodzaju użytej do ocieplenia wełny. Mineralna musi mieć przestrzen wentylacyjną. Skalna może być użyta bez przestrzeni miedzy membraną paroprzepuszczalną a wełną.
  • #10 20571114
    damian0072015
    Poziom 24  
    Mierzejewski46 napisał:
    Bardziej zależy to od rodzaju użytej do ocieplenia wełny

No i tu też, się nie do końca zgodzę ponieważ czy nad skalą czy nad mineralną będą robić się skropliny podczas różnicy temperatur, które z braku poduszki powietrznej będą miały utrudnione odparowywanie, - co może prowadzić do rozwoju grzybów oraz pleśni.

Dodano po 8 [minuty]:

Poza tym wszystkim, to ta poduszka powietrzna pełni też rolę dodatkowego buforu cieplnego. I gdy wełna nie dotyka membrany ewentualne uciekające ciepło nie przedostaje się bezpośrednio na membranę, lecz jednak pośrednio przez poduszkę powietrzną. -
    Czyli coś na zasadzie okien dwu, czy teraz trzy a nawet cztero szybowych.
    A to czemu, są stosowane tylu szybowe okna to, to już chyba każdy dobrze wie i rozumie...
  • #11 20571143
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Skalna wody się nie boi. W przeciwieństwie do mineralnej co chlonie jak gąbka. Ważniejsza jest przerwa między pokryciem a membraną bo tam się skrapla szczególnie na pokryciu blaszanym. Widziałem realizację niejedna gdzie wełna była wciskana między krokwy i dotykała membrany i kiero budowy twierdził ze jest prawidłowo. Ogólnie ta szczelina porządana nie jest za bardzo bo ogólnie rzecz ujmując wełna nie lubi za bardzo przeciągu. Ruch powietrza musi minimalny być ale ciepło z wełny nie powinno być wywiewane. Wełna to nie styropian.
  • #12 20571153
    damian0072015
    Poziom 24  
    Mierzejewski46 napisał:
    Widziałem realizację niejedna gdzie wełna była wciskana między krokwy i dotykała membrany i kiero budowy twierdził ze jest prawidłowo.

To kierownik budowy musiał być "starszej daty". Teraz na szkoleniach uczą inaczej, ale sprzeczać mi się już nie chce bo ten temat od zawsze budzik mocne kontrowersje.

Dodano po 3 [minuty]:

Mierzejewski46 napisał:
    Ogólnie ta szczelina porządana nie jest za bardzo bo ogólnie rzecz ujmując wełna nie lubi za bardzo przeciągu.

No i przeciągu tam przecież nie ma, tam jest tylko poduszka powietrzna.
  • #13 20573226
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Taką odpowiedź otrzymałem od producenta:

"Dzień dobry.
    Przy wszystkich membranach dachowych wentylacyjna, dylatacja nie jest wymogiem koniecznym.
    Jeżeli dom został odpowiednio osuszony, drewno konstrukcyjne było suszone komorowo i nie zamokło to można wełnę zamontować bezpośrednio do membrany.

Mimo wszystko zalecam pozostawienie szczeliny. Przy dużej wilgotności powietrza w wyniku dyfuzji pary wodnej może na membranie skroplić się woda.

Szczelina przyspieszy jej odparowanie. Mokra wełna traci właściwości izolacyjne".
  • #14 20576377
    Mirao
    Poziom 6  
    Membrana dachowa Parotec Kappa plus.
    Odpowiedź dorady technicznego"
    "Membrana dachowa jest przepuszczalna dla pary wodnej, dlatego wełna mineralna może a nawet powinna przylegać do niej bezpośrednio beż żadnej szczeliny wentylacyjnej"
  • REKLAMA
  • #15 20576384
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Jeszcze raz napisze. Szczelina jest wymagama między pokryciem a membraną. Między wełna a membraną niekoniecznie, wręcz przy szczelnym pokryciu i mambranie jest niezalecana.
  • #16 20576389
    Mirao
    Poziom 6  
    Mierzejewski46 napisał:
    Jeszcze raz napisze. Szczelina jest wymagama między pokryciem a membraną. Między wełna a membraną niekoniecznie, wręcz przy szczelnym pokryciu i mambranie jest niezalecana.

Ale to co ty napisałeś nie wyklucza tego co napisałem ja :)
    Obydwoje mamy rację :)
  • #17 20576818
    damian0072015
    Poziom 24  
    Mierzejewski46 napisał:
    wręcz przy szczelnym pokryciu i mambranie jest niezalecana

Proszę w takim razie wytłumacz dlaczego, między wełną a membraną poduszka powietrzna (przerwa dylatacyjna - "zwał jak zwał") jest nie zalecana?
    Możesz opisać to swoimi słowami...
  • #19 20577314
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    damian0072015 napisał:
    Proszę w takim razie wytłumacz dlaczego, między wełną a membraną poduszka powietrzna (przerwa dylatacyjna - "zwał jak zwał") jest nie zalecana?
    Możesz opisać to swoimi słowami...

Wentylować trzeba powoerzchnie miedzy pokryciem a membraną ponieważ wilgoć ewentualnie z wełny odparuje do membrany ktora jest paroprzepuszczalna i dalej w stronę pokrycia które już pary nie przepusci. Więc trzeba wentylować tą przestrzeń. Większe ilości wody jak np z nieszczelnego pokrycia powinny spłynąć membraną na pas podrynnowy i do rynien. Kiedyś robiłem test szczelności membrany i trzymała wodę całą noc nie puściła nawet kropli. Membraną zabezpiecza wełnę tylko na wypadek przeciekania dachu. Wilgoci bytowa z pomieszczeń do wełny dzięki paroizolacji od wewnętrznej strony nie.ma szans w wełnę wniknąć. Nawet w łazience. Znam dom miesiąc był tylko pod membraną bo blacha nie dojechała. I nawet kropla nie przesiąkła. Wełna może dotykać membrany. Daje się membranę kontrłaty łaty i pokrycie. To jest prawidłowe.
  • #20 20577338
    damian0072015
    Poziom 24  
    No cóż producenci swoje, artykuły swoje, nowoczesne szkolenia swoje a życie oraz czas użytkowania poddasza bez zrobionej szczeliny dylatacyjnej, czy też tak zwanej poduszki powietrznej i tak to wszystko zweryfikuje.
    Pamiętaj tylko, że membrana z biegiem czasu traci swoje 100% właściwości przepuszczalność pary wodnej, przez kurz oraz inne czynniki, które zatykają pory membrany, - wiecznie nowa ona nie będzie... czytając artykuły, dobrze jest też zwrócić uwagę czy są pisane czysto teoretycznie, czy poparte badaniami po kilku latach użytkowania.

Cytat:
    Brak szczeliny jest uwarunkowana wieloma zmiennymi, a to producent zakłada, że wentylacja nad membraną działa pełną parą (najczęściej działa słabo albo wcale), membrana jest nowa (z czasem paroprzepuszczalność membrany spada - zatykają się pory), izolacja jest ułożona prawidłowo (najczęściej jest za mocna upchana i wybrzusza membranę nawet dotykając łaty), itp. Wniosek: zostaw 2cm szczelinę nie żałuj sznurka, pamiętaj artykuły często są pisane przez teoretyków utrzymywanych przez producentów chcących zwiększyć sprzedaż niby ułatwiając robotę.

Zrobisz co uważasz za słuszne, ale po czasie może okazać się, że brak przerwy między wełną a membraną nie był najlepszym rozwiązaniem. Wtedy będzie za późno na zmiany.
    Cytat:
    Witam, pomocy, jak zrobić dylatację, w momencie kiedy już położyłem wełnę i szyny pod kartongips?

Widziałem, już efekty braku tejże przerwy przy rozbiórkach dachu gdzie wełna była mokra i pokryta nalotem pleśni. (ale o tym już się nie mówi, czy też nie pisze no bo po co...)

Skoro podjąłeś już decyzję, aby owej dylatacji nie robić to nie będę Cię dłużej przekonywać do "swoich racji".
    W każdym razie serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych działaniach.
    Pozdrawiam 👍
  • #21 20686695
    Mirao
    Poziom 6  
    Dostałem oficjalną informację o Parotec, że przy tej membranie błędem jest pozostawiania pustki powietrznej. Wszystko zależy od wartości współczynnika przenikania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania membrany dachowej Parotec Kappa plus w kontekście przerwy dylatacyjnej między wełną mineralną a membraną. Uczestnicy forum przedstawiają sprzeczne opinie na temat konieczności tworzenia przestrzeni powietrznej. Niektórzy argumentują, że szczelina jest korzystna dla odparowania skroplin, podczas gdy inni wskazują, że w przypadku odpowiedniego osuszenia konstrukcji, wełna może przylegać bezpośrednio do membrany. Ostatecznie, producent zaleca pozostawienie szczeliny, aby zminimalizować ryzyko skraplania się wody na membranie. Wskazano również, że rodzaj użytej wełny (mineralna vs. skalna) ma znaczenie dla decyzji o dylatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA