logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux Ultra Silencer EUSC62-DB - włącza się i wyłącza po chwili.

Jordandc 06 Maj 2023 17:39 2778 2
REKLAMA
  • #1 20569367
    Jordandc
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam serdecznie.
    Mam problem z odkurzaczem Electrolux ultra silencer. Otóż odkurzacz włącza się na chwile i od razu wyłącza. Regulacja obrotów wszystko działało do czasu kiedy się wziąłem za grzebanie jak totalny laik. Kiedyś w innym odkurzaczu popsuł mi się triak i pomyślałem, że w tym odkurzaczu też w tym tkwi problem. Postanowiłem zatem wylutować z modułu sterującego triak BTB12-6008 i zastąpiłem go nowym sprawnym triakiem BTA16-6008 odkurzacz chodził chyba z 30 sekund, ale nie było regulacji obrotów. Pomyślałem ze może czegoś nie podłączyłem. Po ponownym załączeniu odkurzacza ten nowy triak z tego innego odkurzacza wybuchł. Pomyślałem ok, wlutuje ten stary bo jednak tam działał tylko się odrazu wyłączał. Po wlutowaniu starego odkurzacz nie włącza się wcale. Więc albo ten stary triak popsuł się podczas wylutowania, albo coś innego się jeszcze popsuło dodatkowo przy wybuchu triaka.
    Załączam zdjęcia.
    Poprawiłem TONI_2003
    Załączniki:
    • Electrolux Ultra Silencer EUSC62-DB - włącza się i wyłącza po chwili. IMG_8300.jpeg (821.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Electrolux Ultra Silencer EUSC62-DB - włącza się i wyłącza po chwili. IMG_8299.jpeg (400.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20569773
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20569816
    Jordandc
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Dokładnie diagnoza była na oko. Aczkolwiek może i trafna bo jednak chodził na tym nowym. Podejrzewam ze ten triak nowy miał jakieś złe wartości i uszkodził os na płytce. Ja nawet nie wiem który element to bezpiecznik i jak go zmierzyć. Ale jakby ktoś mi podpowiedział to z chęcią bym się pobawił
REKLAMA