logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Openmediavault - FTP nie działa jak należy albo nie działa w ogóle

prosiak_wej 06 Maj 2023 22:41 1119 6
REKLAMA
  • #1 20569835
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Hej,
    Zacząłem się bawić bieda-NASem zbudowanym na terminalu Fujitsu S720. Na dysku SSD mSATA zainstalowałem OMV, dołozyłem dwa dyski 2,5" - jeden na SATA pod radiatorem, drugi na USB. Dyski zamontowane, udziały utworzone, jedno konto użytkownika BiedaNAS założone, wszystko działa:

- na jednym dysku katalog Bieda-1
    - na drugim dysku katalog Bieda-2

Do obu pełen dostęp z komputera poprzez Total Commander. Ale zachciało się dostępu z zewnątrz, więc włączyłem FTP. W udziałach dodałem oba wyżej wymienione katalogi. Z innego komputera (dostęp "z zewnątrz", DDNS i przekierowania działające) mogę zalogować się na FTP, jednak wyświetla się pusty katalog, bez wyżej wymienionych. Co ciekawe - jak w OMV włączyłem logowanie Anonymous i w taki sposób wszedłem z "zewnętrznego" komputera - katalogi te się pojawiają, mogę do nich zapisywać, z nich odczytywać.

WTEM!
    Logowanie przez FTP się popsuło i nie działa. Utworzyłem drugie konto użytkownika BiedaFTP, z którego wszedłem na FTP, jednak po pewnym czasie przestaje działać i Total Commander zwraca:

USER BiedaFTP
    331 Password required for BiedaFTP
    PASS ********
    530 Login incorrect.

Wyłączałem usługę FTP, restartowałem system - bez zmian. Tak jak poprzednio FTP nie pokazywał katalogów w udziałach, tak teraz w ogóle nie pozwala się zalogować.

EDIT:
    Podczas pisania tego posta FTP się znowu "popsuł" i teraz tak:

- użytkownika BiedaNAS wpuszcza i pokazuje (!) oba w/w katalogi
    - użytkownika BiedaFTP w ogóle nie wpuszcza...

Oba konta są w tej samej grupie, mają takie same uprawnienia do głównych katalogów.
  • REKLAMA
  • #2 20569906
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Lepiej użyj protokołu ssh i programu winscp - pod windowsem (będziesz miał prościej i szyfrowany dostęp z sieci LAN jak i internetu) - FTP musi mieć odpowiednio przekierowane dwa porty w tym wyróżniamy pasywne i aktywne ustawienie w dodatku to protokół nieszyfrowany.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20569930
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Chyba nie do końca zrozumiałeś to, co napisałem. Dostęp "z zewnątrz" mam ogarnięty - tylko OMV odrzuca login. Tak samo się dzieje, gdy wchodzę na FTP lokalnie. Czasem zadziała jeden login, czasem oba. Wtedy gdy zadziałają oba, to z drugiego loginu nie ma dostępu do udostępnionych katalogów. A czasem nie działa żaden. W tej chwili zaczynam instalację starszej wersji OMV, ciekawe, co z tego wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #6 20569938
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    A jaki ftp tam siedzi?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował NAS na bazie terminala Fujitsu S720 z zainstalowanym OpenMediaVault (OMV). Po skonfigurowaniu FTP, napotkał problemy z logowaniem, gdzie katalogi były widoczne tylko przy logowaniu anonimowym. Użytkownik potwierdził, że dostęp z zewnątrz jest skonfigurowany poprawnie, ale logowanie przez FTP nie działało stabilnie. Po próbach z różnymi kontami użytkowników, zainstalowanie starszej wersji OMV (5.6.13) rozwiązało problem, który występował w wersji 6.0.24.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA