logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica ZWM 446 - zmywarka. Woda wylewała się przez drzwi, syfon naprawiony, błąd E4

kjulia 07 Maj 2023 09:46 1104 9
REKLAMA
  • #1 20570153
    kjulia
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    Wczoraj po zmianie syfonu na nowy, ze zmywarki podczas prania zaczęła wylewać się woda z przodu przez drzwi. Po analizie okazało się, że końcówka syfonu nie została odcięta i woda nie miała możliwości dostać się do odpływu. Po prawidłowym podłączeniu, cała woda normalnie spłynęła ze zmywarki, natomiast zaczął pojawiać się błąd E4. Błąd pojawia się od razu, gdy włączę zmywarkę, nawet nie mogę zmienić programu i go załączyć. Zostawiłam zmywarkę wyłączoną, aby odczekała noc, ale dziś rano nadal to samo - wyskakuje błąd. Dodam, że wcześniej żadnych problemów ze zmywarką nie było, woda nie wyciekała, żadne błędy się nie wyświetlały. Co mogę zrobić w tej sytuacji, aby zlikwidować błąd?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20570234
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 873
    Żeby skasować E4 pochyl ją na max-a do tyłu i pozbieraj wodę z podłogi, która się z niej wylała a następnie obejrzyj dolne śmigło czy jego połówki nie są rozdzielone, jeśli są to wymień dolne na nowe.
  • REKLAMA
  • #3 20570265
    kjulia
    Poziom 3  
    Dziękuje bardzo za pomoc. Czy jak będę ją pochylać mam któreś części odkręcić (boki, czy dół), czy pochylić ją normalnie, tak jak jest?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20570485
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    kjulia napisał:
    Czy jak będę ją pochylać mam któreś części odkręcić (boki, czy dół), czy pochylić ją normalnie, tak jak jest?

Normalnie ją przechyl na plecy (bez odkręcania czegokolwiek), wytrzyj wodę z podłogi... i koniec tematu.

PS. Śmigła nawet nie oglądaj i nie sugeruj się podpowiedzią poprzednika.
  • #5 20572395
    kjulia
    Poziom 3  
    @dominowave Dzięki za pomoc. Zrobiłam jak napisałeś i wszystko zadziałało, błąd się skasował :) pozdrawiam
  • #6 20572415
    kecajk49
    Poziom 38  
    Błąd się skasował a co z przyczyną ?
    Pozostała i się błąd pojawi!
  • #7 20572462
    kjulia
    Poziom 3  
    @kecajk49 myślę, że przyczyną było zalanie, które powstało w wyniku złego podłączenia do syfonu
  • REKLAMA
  • #8 20572590
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ten odpływ zatkany więc nie mogła wypompować ale nie że wylała na swoją podłogę .
    Śmigla dolnego nie sprawdziłeś czy nie jest rozklejone bo po co ?
  • #9 20573121
    kjulia
    Poziom 3  
    @kecajk49 śmigło zostało sprawdzone, ale wszystko z nim ok. A czy nie było możliwości, że woda dostała się pod spód przez to, że zmywarka wylała i pełno wody było na podłodze pod zmywarką i obok niej?
  • #10 20573783
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    kjulia napisał:
    @kecajk49 śmigło zostało sprawdzone, ale wszystko z nim ok. A czy nie było możliwości, że woda dostała się pod spód przez to, że zmywarka wylała i pełno wody było na podłodze pod zmywarką i obok niej?

Julia, nie słuchaj tego kecajaka, bo on nawiedzony jest. Pojęcia nie ma o zmywarkach i wali kocopoły, jak potłuczony. Wiedział, że gdzieś w kościołach biją dzwony, tylko nie wie w których... :wink:
    Oczywistym jest, że jak zmywarka nie wyleje wody z komory, bo ma zaślepiony np. syfon pod zlewem, to dobiera sobie wody i dobiera, i dobiera, aż w końcu króćcami przelewowymi zaleje spód zmywarki, tam, gdzie jest czujnik aquastop, a reszta wyleje się na kuchnię, bo ileż można?... :)
    Tak więc nie przejmuj się, o ile udrożniłaś spust wody pod syfonem zlewowym, korzystaj ze zmywarki ile wlezie, pamiętając o drożności spustu. Tak na przyszłość.
    Powodzenia.
    :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Amica ZWM 446, która po wymianie syfonu zaczęła wylewać wodę przez drzwi oraz wyświetlała błąd E4. Po prawidłowym podłączeniu syfonu, błąd E4 nadal się pojawiał. Użytkownicy poradzili, aby przechylić zmywarkę do tyłu, aby usunąć nadmiar wody, co pomogło w skasowaniu błędu. Wskazano również, że przyczyną problemu mogło być zalanie spowodowane złym podłączeniem do syfonu, co mogło prowadzić do zatykania odpływu. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu wskazówek problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA