logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ułożenia taśmy LED RBGW ile to może kosztować. czy prawidłowe założenia.

Jacenko1981 09 Maj 2023 00:20 951 11
REKLAMA
  • #1 20572984
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam

Nie mam o tym pojęcia i się wpakowałem w bagno. Żona miała zachciankę w pokoju podświetlenie LED. Myślałem że będzie łatwo i chyba coś namieszałem.

Kupiłem:

1) Taśmy RGBW LED 5050 5 metrów. 5 rolek Rolka pobiera ok 76-80W

2) Sterowniki RGBW 4 sztuki i 1 pilot. Tak aby jednym pilotem sterować niezależnie lub jednocześnie wszystkimi LED-ami.

3) 30 metrów kabla RGBW oraz 4 szt złączki RGBW do LED i 8 szt złącz zasilających RGBW .

4) zasilacze 12V 150W 4 sztuki ( tu się wkopałem.)

Założyłem, że do 5 metrów dodam jeszcze 1,2m LED co da mi 6,20 metra. W przybliżeniu powinno wyjść ok 100W na taśmę. Ktoś mi dał info aby zasilacz LED nie przeciążać bardziej niż 65-80% jego mocy. Wiec wybrałem 150W zasilacz.

Taśma LED ma być przyklejana do foli aluminiowej przeznaczonej do LED.

Mają być 4 odcinki po 6,20 metra każdy zasilany z obu stron. z jednego zasilacza. Stąd 4 zasilacze i 4 sterowniki.

1) pytanie- na ile przestrzeliłem z mocą zasilacza czy wystarczył by 100-120W zasilacz

2) pytanie- ile może kosztować zamontowanie tego na wysokości 2,5 metra.
    Przyklejenie taśmy podłączenie 4 sterowników 4 zasilaczy.

Nie znam się na tym i nie chce czegoś uszkodzić. Wole to komuś zlecić ale nie mam pojęcia ile to może kosztować ta cała robocizna. ile za podliczanie tego krzyknie sobie fachowiec. 100zł 200zł czy więcej 500zł-1000 zł.?
    Wiem , że ludzie się teraz cenią ale chę uniknąć naciągaczy, którzy słysząc że się nie znam powiedzą cenę kosmos.

Kable zasilające 230v do zasilaczy wyprowadzone ze ściany już są.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20573145
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Pewnie koszt montażu w zależności od wymaganej estetyki dla żony będzie się "trochę" różnić
    Smarkajac krzywo glutownicą gdzie popadnie będzie "trochę taniej", wkomponowane w/z wykończeniem pomieszczenia drożej.

Jacenko1981 napisał:
    Wiem , że ludzie się teraz cenią ale che uniknąć naciągaczy, którzy słysząc że się nie znam powiedzą cenę kosmos.

Ostanio mam "szczęście" nie do cen monterów, ale do ich kompetencji. Przerażające. Goście przestawiający się jako znający temat.
  • REKLAMA
  • #3 20574084
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Witam

Dziś sam przykleiłem taśmę ale za lutowanie i podłączenie się nie biorę.

Jeden gość z okolicy mi to wycenił tak.

Za podłączenie zasilacza do sieci 230V i do sterownika koszt 100zł sztuka.
    Za przyklejenie LED 30zł metr
    Za lutowanie złącz zasilających na jeną taśmę 40zł
    Za złączenie taśmy 5 m _ 1,20M ze sobą za pomocą złączki 15zł /szt.

Więc sumują
    Zasilacze 400
    przyklejania 25 x30= 750
    Lutowanie 160
    łączenie 60

Co daje 1370zł na koniec dała info że 1300zł bo promocja.

Nie mam pojęcia czy to dużo za taką pracę czy nie. Zakup samych elementów kosztował mnie ok 1100zł. A tu gość chce drugie tyle lekko za montaż. Jeśli to normalna cena za taką usługę to oki zapłacę. A jeśli to wyłudzacz kasy to potem cierpią prawdziwi fachowcy bo nie mają zleceń bo każdy myśli że zdzierają z nich kasę. Dlatego tak dopytuje.
  • #4 20574195
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6557
    Wycena za 1 mb, 1 szt., 1 m² czyli za jednostki wychodzi zwykle bardzo dużo. Ja jak godzę fachowca głównie w budowlance nie pytam jego cenę za czynność jednostkowa tylko pokazuje robotę i chce tylko sumę końcową. Przy wycenie za jednostki zawsze dochodzą dodatkowe prace niestandardowe za które trzeba płacić zwykle dodatkowo. Często fachowiec mający wyższy cennik za jednostkę za całość weźmie mniej niż ten co ma niższy cennik. Szkopuł często tkwi w sposobie liczenia jednostek. Może być różny. Przykładowo liczenie od punktu hydraulicznego. U jednego umywalka to 1 punkt a u drugiego to 2 punkty (wodny i kanalizacyjny). U jednego m² to ilość zużytego materiału np. płytek a u drugiego ogólny wymiar pomieszczenia łącznie z otworami. U tego pierwszego mimo wyższego cennika wyjdzie mniej niż u tego drugiego z niższym cennikiem. Sąsiad jak robił łazienkę to szukał z niższym cennikiem za 1 m². Całość wyszła jak się okazało więcej niż u tego z wyższym cennikiem za m². Ten z niższym cennikiem doliczał za wszystkie drobne dodatkowe prace które nie były szczegółowo wymienione przy uzgadnianiu. Ten z wyższym cennikiem wycenił za m² i dodał z góry ogółem bez szczegółowego za prace dodatkowe (elektryka, kucie, wyrównywanie itp.) czyli ogólna kwota na gotowo. Zwykle płacą więcej co wnikają w szczegółowy cennik a mniej pytający o ogólną kwotę za pracę bez wnikania za co ile policzył w szczegółach. IKEa bierze określony % wartości mebli zamówionych u nich pod wymiar za złożenie. Wydaje się to kwotą rozsądną niezbyt wygórowana. Diabeł tkwi w szczegółach ich cennika. Za 1 mb położenia obróbki przy podłodze czy suficie (tylko robocizna) życzy sobie po 120 zł pod warunkiem, że to z ich materiału zapłaconego osobno. Dodatkowo liczą za podłaczenia sprzętu pochodzącego nie od nich.
  • #5 20574234
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Mój ojciec zdun gdy byłem młody uczył mnie, że wartość robocizny nie może być niższa od wartości zużytego materiału. Biorąc pod uwagę, że można kombinować z wartościami materiału wziąłem poprawkę, że nie mogę zarabiać jako elektryk na miesiąc mniej od zduna. Wyliczam teraz np. średnią zarobków tych fachowców na 6000 złotych miesięczne to dniówka na dzień wychodzi po 200 złotych przy ośmiogodzinnym dniu pracy i tyle przeważnie biorę za fuchy bo nigdy w pracy się nie opieprzam, to i ludzie widząc postępy płacą bez mrugnięcia oka. No i u mnie za flizy z hydrauliką w łazience gdy fliziarz robił sam 1 miesiąc i zgodził się na 6000 złotych gdy ja zarabiam tyle samo to uważam, że cena była sprawiedliwa i nie wygórowana od innego fliziarza co godził się na zrobienie tego samego swoją brygadą za 1 tydzień za 15 tysięcy złotych...
    Już to widziałem w wyobraźni jak jeden deptałby drugiemu po głowie i pełno bałaganu w domu a ile ukrytych niedoróbek by mnie czekało z racji niemożliwości patrzenia wszystkim na ręce o tym nie wspomnę... :) A fliziarzowi dałem jeszcze gratisa 500 za efekt końcowy, za co w promocji sam mi zaproponował i oflizował jedną prostą ściankę w kuchni... Obie strony czuły się zadowolone i polecają się teraz nawzajem przez co pracy mnie jak i jemu nie brakuje...
    W ten oto sposób stawka godzinowa 25-30 zł zawsze wyrówna mi stratę czasu na wszelkie uzasadnione przeciwności w pracy z którymi możemy się spotkać a że tak często bywa to każdy wie o tym...
    Gdy ktoś zna się na swoich możliwościach to potrafi wstępnie określić czas jaki zajmie nam robota no a jak ten czas się przedłuży z uzasadnieniem to trzeba na wstępie się umówić na to, że koszt będzie większy...
  • #6 20574242
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jacenko1981 napisał:

Zajmie mu max 1 dzień pracy i to bez pospiechu. Dużo czy mało? Pytanie retoryczne.
    elktrod napisał:
    Mój ojciec zdun gdy byłem młody uczył mnie, że wartość robocizny nie może być niższa od wartości zużytego materiału

Nie przy obecnych materiałach z mocno zróżnicowaną ceną ni jak się mających do zwykłej cegły i gliny którą przerabiał zdun.
  • REKLAMA
  • #7 20574253
    elktrod
    Poziom 41  
    DiZMar napisał:
    Jacenko1981 napisał:

Zajmie mu max 1 dzień pracy i to bez pospiechu. Dużo czy mało? Pytanie retoryczne.

Według tego co wyżej napisałem za 1 dzień wziąłbym 8x30 zł = 240 złotych - i już pytanie stało się mniej retoryczne...
  • #8 20574257
    DiZMar
    Poziom 43  
    elktrod napisał:
    Według tego co wyżej napisałem za 1 dzień wziąłbym 8x30 zł = 240 złotych

W promocji za 300 zł :!: :?: :crazyeyes:
  • #9 20574267
    elktrod
    Poziom 41  
    Sam myślący zlecający zapewne by mi takiej promocji udzielił bez mrugnięcia okiem :)
  • REKLAMA
  • #10 20576762
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    DiZMar dzięki za pouczająca literaturę. Tak jak mówisz niby m² i m² a sedno w drobiazgach i cenie końcowej.

elktrod praca zduna nie jest łatwa ani lekka i czysta. No jest duża odpowiedzialność czy całość będzie działać jak należy. Nie do końca się zgodzę z info że robocizna nie mniej niż koszty materiału.

Koledzy. Założyłem temat bo miałem wątpliwość co do ceny końcowej za montaż LED. Kwotę jaką usłyszałam za całość trochę mnie zdziwiła. Osobiście wydaje mi się że to drogo. Zakładam że za podłączenie zasilaczy do sieci 230V gdzie wszystko jest gotowe potem ze sterownikiem i do LED średnio niech wyjdzie 1 godzina na każdy z 4 zestawów. To oznacza że godzina pracy wychodzi 325zł.

Problem w tym że przyklejenie LED do taśmy aluminiowej już sam wykonałem i to w niecałe 30 minut. Dziś nawet zamocowałem sterowniki zasilacze i kable. to wyszło kolejne 45 minut. Wiec mamy 1h 15min mojej pracy. Zostaje podłączenie. Zakładam że fachowcowi zejdzie z 15-20 min na zestaw.

Wiec 3 godziny pracy za 1300zł. Czyli 430zł za godzinę. Niby dużo i nie dużo. Ale czy faktycznie za taki cały montaż az 1300zł to adekwatne to pracy.

Teraz gdy wszytko jest zrobione wystarczy tylko zlutować i podłączyć. Sugerując się podaną wcześniej wyceną to za podłączenie koleś by chciał aż 620zł. A i tak mam wątpliwość czy kwota adekwatna do wykonanych działań.
  • #11 20576851
    DiZMar
    Poziom 43  
    W sumie to Tak krawiec kraje jak materiału staje Niektórzy celowo pierwszą cenę dają z kosmosu aby było z czego opuszczać. Niektórzy zawsze targują się. Gorzej gdy klient zgodzi się na pierwszą propozycję. Wtedy obaj są niezadowoleni. Pierwszy, że być może za mało zaproponował a drugi, że nie targował.
  • #12 20581317
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Zakres prac jakie wykonałem sam w domu.

Taśma pod przyklejenie led i taśma led przyklejona, kable do ledów aby zasilić led z dwóch stron przyczepiony. Sterowniki 4 sztuki są przyczepione oraz zasilacze 150W 4 szt przyczepione. Przewody zasilające zasilacze są wyprowadzone.
    Znalazłem wykonawce który wykona mi to za 250zł za podłaszenie i zlutowanie wszystkiego.

Koleś wycenił mi całość tych prac od a do z na kwotę 600-700zł. a że większość ich wykonałem cena spadła do 250zł

Temat uważam za wyczerpany. Dziękuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował taśmy LED RGBW 5050 w swoim domu, jednak napotkał trudności związane z podłączeniem i montażem. Zakupił 5 rolek taśmy LED, 4 sterowniki RGBW, zasilacze 12V 150W oraz niezbędne kable i złączki. Po samodzielnym przyklejeniu taśmy, zasięgnął opinii na temat kosztów montażu. Otrzymał wycenę na 1370 zł za całość prac, co wzbudziło jego wątpliwości co do uczciwości ceny. Po dalszych poszukiwaniach znalazł wykonawcę, który zgodził się na 250 zł za podłączenie i lutowanie, co obniżyło całkowity koszt do 600-700 zł. Użytkownik podkreślił, że samodzielnie wykonał większość prac, co wpłynęło na finalną cenę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA