logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciagle przepalający się bezpiecznik przy załaczeniu zasilan.

Rychu 23 Lis 2005 15:45 1179 4
REKLAMA
  • #1 2018636
    Rychu
    Poziom 10  
    Problem jest tego typu , ze za kazdym razem przy próbie załaczenia telewizora nastepuje zwarcie no i przepalenie bezpiecznika.Tak sie dzieje od chwili kiedy podłaczyłem antene do tv.Pózniej sie zorientowałem,że na wejsciu anteny w szereg z przewodem goracym ma byc właczony kondensator , którego nie było kiedy nastąpiło zwarcie .Wmontowałem kondensator ale zwarcie nadal występuje nawet z odłaczona antena . Muszę dodac że przed ta całą historią telewizor działał poprawnie az do chwili podłaczenia anteny bez tej pojemności na wejscie antenowym. Z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2018734
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3375
    Witam
    Uszkodziłeś prostownik (diodę). Wymień i przed włączeniem obróć wtyczkę o 180 stopni oraz wstaw ten kondensator. Co to CYGNUS ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2018736
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sprawdz pierwotna strone zasilacza,prostownik,klucz. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 2018839
    Bob Budowlaniec
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam ja mam taki sam problem ze tez pali sie ciagle bezpiecznik jak wlaczam tv.Tylko ze ja nie wiem jaka byla przyczyna zwarcia bo chyba gdzies sie ona zrobilo i teraz jest lipa.Co radzicie, co trzeba wymienic i jaki jest mniej wiecej tego koszt.Ponocy
  • #5 2018867
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    A może by tak najpierw podać jak się nazywa TV i jaki jest jego typ?
    No bo jak można pomóc nie wiedząc nic!

Do moderatora: proponuję przenieść ten temat do działu początkujący.
    Pozdrawiam.
REKLAMA