logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS Cover Comex Spring 3K 2U LCD- uruchomienie po 8 latach, wymiana baterii i sygnał rozłączania USB

sirius98 10 Maj 2023 13:24 657 2
REKLAMA
  • #1 20574669
    sirius98
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Uruchomiłem po 8 latach UPS-a Core SPring 3k (klon PowerWalker VI 3000 RT).
    UPS zaraz po zakupie był raz uruchomiony do odbioru jakiejś instalacji i do dzisiaj wygląda jak nowy. Po wymianie baterii wszystko ruszyło i pracuje poprawnie poza USB.
    Przez port USB UPS jest wykrywany poprawnie, ale co ciekawe Windows co chwila sygnalizuje odłączenie kabla USB mimo, że kabel sprawdzałem. W tym czasie nie jest tracone połączenie przez USB z UPS-em i tak to wygląda: https://youtu.be/hPzH9ahxYTA Sprawdziłem pojemność kondensatorów ale idealnie trzymają się swoich parametrów. Dzisiaj jeszcze przejrzę i pomierzę wszystko pod mikroskopem. Może już ktoś to przerabiał? Podejrzewam gdzie jakieś słabe zasilanie/wydajność zasilania płytki USB jak w słabej jakości rozgałęźnikach USB. Może ktoś dysponuje taką płytką USB?

Co ciekawe płytka bez żadnego zasilania czy podpiętych sygnałów z płyty głównej zasilacza jest wykrywana w Windows i nie są sygnalizowane żadne rozłączenia. Po wpięciu szerokie taśmy sygnałowej z płyty głównej i odszukaniu UPS w aplikacji Win Power dopiero wtedy zaczynają się dźwiękowe sygnalizacje Windows o rozłączaniu. Jak w takiej sytuacji wypnę zasilanie płytki i wypnę taśmę sygnałową to tak jakby układ obsługujący USB trzymał dany stan i wtedy cały czas co chwila sygnalizowane jest rozłączanie.
    UPS Cover Comex Spring 3K 2U LCD- uruchomienie po 8 latach, wymiana baterii i sygnał rozłączania USB UPS Cover Comex Spring 3K 2U LCD- uruchomienie po 8 latach, wymiana baterii i sygnał rozłączania USB UPS Cover Comex Spring 3K 2U LCD- uruchomienie po 8 latach, wymiana baterii i sygnał rozłączania USB
  • REKLAMA
  • #3 20575415
    sirius98
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Sprawdzałem. Jest OK. Zresztą samym rozłączaniem a właściwie dźwiękiem rozłączania steruje jakaś logika. Port COM działa prawidłowo.
    Porównałem dzisiaj również PowerWalkera VI 3000RT i SPRINGA 3K. Widać tą samą fabrykę.
    Płytki od USB różnią się rewizją stąd niewiele różnice w rozmieszczeniu elementów. Mimo wszystko ta od PowerWalkera nie działa z Corem.
    Mam jeszcze płytkę USB od CORE PRM 3K (UPS online). Jest na niej mikroprocesor MC68HC908 a u mnie SC510070JDWE. Oba 8 bitowe mikrokontrolery. Nie mogę znaleźć dokumentacji od SC510070JDWE bo bym je przelutował. Nie sądzę aby to zaszkodziło a może by się coś wyjaśniło.
    UPS Cover Comex Spring 3K 2U LCD- uruchomienie po 8 latach, wymiana baterii i sygnał rozłączania USB UPS Cover Comex Spring 3K 2U LCD- uruchomienie po 8 latach, wymiana baterii i sygnał rozłączania USB UPS Cover Comex Spring 3K 2U LCD- uruchomienie po 8 latach, wymiana baterii i sygnał rozłączania USB
REKLAMA