logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Backup-UPS 650 CS Uszkodzony czy wymiana akumulatora ?

lukj 17 Cze 2008 01:13 8059 7
  • #1 5254770
    lukj
    Poziom 2  
    Witam
    Mam pytanko jeśli ktoś posiada wiedzę będę wdzięczny za odp.
    Posiadam APC Backup-UPS 650 CS od 3 lat, niewymieniany akumulator od nowości!
    Od niedawna przy chwilowej przerwie napięcia z sieci wyłącza sie całkiem i świeci sie dioda zbyt dużego obciążenia.
    Połączony jest zasilacz CHIEFTEC 400W GPS-400-AA-101A i monitor Eizo s2110W który daje obciążenie 80W w sumie co pokazuje oprogramowanie to 230W (nie wiem na ile to jest rzeczywiste)?
    W każdym razie tak było od nowości i nieraz UPS wyratowal mnie z opresji, mógł na tym obciążeniu pracować jakieś 8 minut.
    Podaczylem do niego dzisiaj zwykla żarowke 40 W i świeciła jakieś 30 minut potem UPS sie sam wylaczył.
    Przy podłączeniu większego obciążenia np. PC pracuje 4 sekundy do tego trzaska i trzeszczy dosyć głośno i pada.
    Przy bardziej rozładowanym akumulatorze pada momentalnie, przy 100% trwa to chwilkę.
    Nie wiem czy kupować nowy akumulator czy lecieć go naprawiać może ktoś poradzi :)
    Luk.
  • #2 5254780
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    1. Pytać we właściwym dziale forum.
    2. Wymienić akumulator.
  • #3 5254796
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 13
    Pierwsze to go otwórz i zobacz czy wszystko jest na miejscu.
    Następnie sprawdź miernikiem jaki jest stan V i pojemności akumulatora (akumulatorów) .
  • #4 5254812
    lukj
    Poziom 2  
    Zajrzałem do środka i wydaje sie ok , Na bateri sa informacje : Standby use : 13,5 V- 13,8 V ; Cycle use : 14,4 V - 15,0 V , Initial current : 3,4 A MAX.

Zmierzyłem voltomierzem jest w 13,2 V

Amperomierzem raczej nieudalo mi sie zmerzyc pokazuje 0,01 jak przestawilem na mA to wyskoczyl poza zakres niewiem chyba ten moj miernik jest do kitu. A druga sprawa ze jestem totalnym laikiem ... :(
  • #5 5256488
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 13
    Co pisze na baterii jaki to typ LI ION ?
  • #6 5256540
    lukj
    Poziom 2  
    Takiego napisu nie ma, ale zrobiłem fotki akumulatora pierwsza jest zrobiona przed oderwaniem nalepki, która zasłaniała to co jest na drugiej fotce i ostatnia to fotka UPS-a..
    APC Backup-UPS 650 CS Uszkodzony czy wymiana akumulatora ?APC Backup-UPS 650 CS Uszkodzony czy wymiana akumulatora ?APC Backup-UPS 650 CS Uszkodzony czy wymiana akumulatora ?
    Może to coś wam powie o tej baterii.
    Jeszcze raz ja znalazłem ta baterie na stronie APC .
    :arrow: APC Replacement Battery Cartridge
  • #7 5546316
    lukaszend
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wymień akumulator na nowy i bedzie po sprawie. Używając UPS warto raz na miesiąc rozładować akumulator do "zera" (odłączasz zasilanie w UPS'e i podłaczasz obciążenie ok 100W). Taki zabieg poprawia żywotność akumulatora. Używam BACK-UPS 600 i stosuje taki zabieg cały czas. UPS ten mam od 1998 roku i nadal pracuje na oryginalnym akumulatorze.
  • #8 5573543
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Witam
    To nie jest problem z UPS-em tylko z dopasowaniem UPS i konkretny model zasilacza Chietec (seria GPS). Te zasilacze reagują bardzo nerwowo jak coś przełącza się na ich wejściu i oddają w sieć potężną szpilkę, która w Twoim przypadku skutecznie przeciąża UPS.

Jeżeli do całości dodasz jeszcze UPS, który generuje schodkową aproksymację sinusoidy przy pracy bateryjnej, to masz gotowy "generator problemów". Chieftec serii GPS nie lubi się z aproksymacją sinusoidy (ze względu na układ aktywnego PFC na wejściu) - sprawdzone doświadczalnie.

Musisz dobrać odpowiednio duży UPS do posiadanego zasilacza.
    Według APC:
    Computers containing PFC (Power Factor Corrected) power supplies and their use with Back-UPS or Smart-UPS SC UPS.
    Stosuje się przelicznik 1,25x moc zasilacza, czyli jeżeli masz zasilacz o mocy 450 watów to moc czynna UPS-a powinna wynosić około 570 watów, czyli minimalnym UPS-em w Twoim przypadku (jeśli wybieramy APC) powinien być Back UPS RS 1000I.
    Pozdrawiam
    Krystian Tokarski

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz UPS APC Backup-UPS 650 CS zgłasza problem z wyłączaniem się urządzenia przy chwilowej przerwie napięcia oraz świeceniem diody wskazującej na zbyt duże obciążenie. UPS jest po 3 latach użytkowania bez wymiany akumulatora. Podłączone urządzenia to zasilacz Chieftec 400W GPS-400-AA-101A oraz monitor Eizo S2110W, które według oprogramowania generują obciążenie około 230W. Próba zasilenia żarówki 40W pozwoliła na pracę UPS przez około 30 minut, po czym nastąpiło wyłączenie. Przy większym obciążeniu UPS działa tylko kilka sekund, a następnie wyłącza się z głośnym trzaskiem. Pomiar napięcia akumulatora wykazał 13,2 V, co jest poniżej wartości nominalnej dla trybu standby (13,5-13,8 V). Zalecane jest otwarcie UPS i sprawdzenie stanu akumulatora miernikiem. Wskazano, że akumulator należy wymienić na nowy, gdyż zużycie i spadek pojemności powodują problemy z podtrzymaniem zasilania. Dodatkowo zwrócono uwagę, że zasilacz Chieftec GPS może generować impulsy zakłócające pracę UPS ze względu na aktywny układ PFC i aproksymację sinusoidy napięcia podczas pracy bateryjnej, co przeciąża UPS. Zalecane jest dobranie UPS o większej mocy, np. APC Back-UPS RS 1000I, który lepiej poradzi sobie z obciążeniem zasilacza z PFC. Regularne rozładowywanie akumulatora do zera co miesiąc może wydłużyć jego żywotność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA