logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator Li-Po - czy mogę przylutować się bezpośrednio do wyprowadzeń?

noamen 12 Maj 2023 18:08 1029 24
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 20577584
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2079
    Użyj topnika, kalafonii i staraj się nie przegrzać ani nie zwierać blaszek.
  • REKLAMA
  • #4 20577676
    gradek83
    Poziom 43  
    Pawlo14 napisał:
    ,że go uszkodzę i w jaki sposób może się to objawić?

Poparzeniem, zapłonem ogniwa przy większym zwarciu. Samo lutowanie nie narobi za wiele szkód jeśli nie będziesz przesadzał z grzaniem.
  • #5 20577686
    noamen
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    gradek83 napisał:
    Pawlo14 napisał:
    ,że go uszkodzę i w jaki sposób może się to objawić?

Poparzeniem, zapłonem ogniwa przy większym zwarciu, Samo lutowanie nie narobi za wiele szkód jeśli nie będziesz przesadzał z grzaniem.

Właśnie chodzi mi o sam temat lutowania. Co do zagrożeń związanych z możliwością zwarcia wyprowadzeń to jestem ostrożny. Pytanie w jakim celu jest ten przezroczysty plastik przy wyprowadzeniach?
  • REKLAMA
  • #7 20577713
    noamen
    Poziom 13  
    _jta_ napisał:
    Pawlo14 napisał:
    Posiadam taki oto aku.

To znaczy jaki? Ma końcówki do lutowania, czy do gniazda? Da się złapać pincetą między miejscem lutowania, a akumulatorem?

On ogólnie był przygrzany do BMS. Miał końcówki do zgrzania. Jego model do L0748-LF. BMS-a musiałem odciąć żeby go przelutować gdyż sprzęt był zalany.
  • #9 20577887
    gradek83
    Poziom 43  
    Pawlo14 napisał:
    Pytanie w jakim celu jest ten przezroczysty plastik przy wyprowadzeniach?
    Nie wiem o jaki plastik pytasz o obudowę baterii ? Zgrzany jest tam pakiet jak naruszysz jego strukturę i poczujesz słodkawy zapach to praktycznie ogniwo do utylizacji. Te opary są szkodliwe dla zdrowia.
  • REKLAMA
  • #10 20577902
    noamen
    Poziom 13  
    gradek83 napisał:
    Pawlo14 napisał:
    Pytanie w jakim celu jest ten przezroczysty plastik przy wyprowadzeniach?
    Nie wiem o jaki plastik pytasz o obudowę baterii ? Zgrzany jest tam pakiet jak naruszysz jego strukturę i poczujesz słodkawy zapach to praktycznie ogniwo do utylizacji. Te opary są szkodliwe dla zdrowia.

Dodałem foto do posta ale dodaje jeszcze tu. Chodzi mi o te przezroczyste plastiki co zaznaczyłem.
  • #11 20577924
    gradek83
    Poziom 43  
    Obstawiam że są to izolatory.
    Jeśli chcesz podpiąć BMS od nowa to pobiel cyną pad przy PCB i lekko te prostokątne blaszki od spodu i użyj topnika. Pobiel spoiwem lutowniczym blaszkę i pole lutownicze. Nanieś topnik przyłóż blaszkę do pola lutowniczego i staraj się najpierw rozgrzać pole lutownicze i zaraz po rozgrzaniu przyłóż blaszkę aby grot przekazał ciepło na blaszkę i dociśnij blaszkę grotem lutownicy tak aby ciepło przeszło przez blaszkę do pola lutowniczego rozgrzewając cynę pomiędzy. Użyj lutownicy najlepiej transformatorowej z czystym grotem tak aby moc grzania była wystarczająco duża a zarazem cały proces trwał z kilka sekund. W 5s powinieneś się wyrobić.
  • #12 20577940
    noamen
    Poziom 13  
    gradek83 napisał:
    Obstawiam że są to izolatory.
    Jeśli chcesz podpiąć BMS od nowa to pobiel cyną pad przy PCB i lekko te prostokątne blaszki od spodu i użyj topnika. Pobiel spoiwem lutowniczym blaszkę i pole lutownicze. Nanieś topnik przyłóż blaszkę do pola lutowniczego i staraj się najpierw rozgrzać pole lutownicze i zaraz po rozgrzaniu przyłóż blaszkę aby grot przekazał ciepło na blaszkę i dociśnij blaszkę grotem lutownicy tak aby ciepło przeszło przez blaszkę do pola lutowniczego rozgrzewając cynę pomiędzy. Użyj lutownicy najlepiej transformatorowej z czystym grotem tak aby moc grzania była wystarczająco duża a zarazem cały proces trwał z kilka sekund. W 5s powinieneś się wyrobić.

Zatem jakbym delikatnie przypadkiem zawadził izolator powiedzmy rozgrzanym grotem to jeszcze jest ok? Od prawej strony. Chodzi mi ogólnie o delikatne uszkodzenie izolatora.
  • #13 20577950
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    Pawlo14 napisał:
    To wiem ale chodzi mi o to czy np. istnieje możliwość ,że go uszkodzę i w jaki sposób może się to objawić?
    Musisz chłodzić wyprowadzenia w czase lutowania.
    Tak, żeby lutowane wyprowadzenia nie grzały aku.
    Dobre są do tego "peany" chirurgiczne.(np. pean prosty lub zakrzywiony)
    Wielokrotne tak robię.
    Bo w przełącznikach topi się tworzywo trzymające styki.
  • #14 20578049
    noamen
    Poziom 13  
    CYRUS2 napisał:
    Pawlo14 napisał:
    To wiem ale chodzi mi o to czy np. istnieje możliwość ,że go uszkodzę i w jaki sposób może się to objawić?
    Musisz chłodzić wyprowadzenia w czase lutowania.
    Tak, żeby lutowane wyprowadzenia nie grzały aku.
    Dobre są do tego "peany" chirurgiczne.(np. pean prosty lub zakrzywiony)
    Wielokrotne tak robię.
    Bo w przełącznikach topi się tworzywo trzymające styki.

Jak sądzisz w jakim celu jest stosowany ten przezroczysty plastik, który zaznaczyłem?
  • #15 20578123
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    To wygląda jak ogniwo odlutowane od BMSa wraz z blaszkami do zgrzewania które są jego częścią ?
    Jeżeli tak to usuń je mechanicznie ale delikatnie by nie uszkodzić samych blaszek (zmniejszy się czas i ilość ciepła potrzebna do lutowania) Przygotuj końcówki blaszek przez ich wyprostowanie i pobielenie cyną (posmaruj topnikiem i przy pomocy lutownicy z dość grubym grotem jakieś 3mm rozgrzanej do 380-400 stopni nanieś cynę. Powinien wystarczyć ułamek sekundy. Zaraz dmuchaj)
    Przy pomocy lutownicy z grotem nawet 4mm 380-400 stopni przylutuj blaszki do BMSa (powinien wystarczyć ułamek sekundy. Dmuchaj) Jeżeli nowy BMS odlutuj blaszki do zgrzewania i przylutuj ogniwo bezpośrednio do niego.
  • #16 20578125
    noamen
    Poziom 13  
    modziul napisał:
    To wygląda jak ogniwo odlutowane od BMSa wraz z blaszkami do zgrzewania które są jego częścią ?
    Jeżeli tak to usuń je mechanicznie ale delikatnie by nie uszkodzić samych blaszek (zmniejszy się czas i ilość ciepła potrzebna do lutowania) Przygotuj końcówki blaszek przez ich wyprostowanie i pobielenie cyną (posmaruj topnikiem i przy pomocy lutownicy z dość grubym grotem jakieś 3mm rozgrzanej do 380-400 stopni nanieś cynę. Powinien wystarczyć ułamek sekundy. Zaraz dmuchaj)
    Przy pomocy lutownicy z grotem nawet 4mm 380-400 stopni przylutuj blaszki do BMSa (powinien wystarczyć ułamek sekundy. Dmuchaj) Jeżeli nowy BMS odlutuj blaszki do zgrzewania i przylutuj ogniwo bezpośrednio do niego.

Jak sądzisz do czego są te przezroczyste plastiki przy wyprowadzeniach ogniwa?
  • #17 20578128
    modziul
    Poziom 33  
    Oglądam takie ogniwo i te elementy wyglądają jak izolatory biegunów. Możliwe że zewnętrzna folia jest metalizowana od wewnątrz i przewodzi.
  • #18 20578133
    noamen
    Poziom 13  
    modziul napisał:
    Oglądam takie ogniwo i te elementy wyglądają jak izolatory biegunów. Możliwe że zewnętrzna folia jest metalizowana od wewnątrz i przewodzi.

To pytanie jakbym przypadkiem delikatnie musnął np rozgrzanym grotem te izolatory to jeszcze ogniwo bd ok?

modziul napisał:

Znaczy blaszki były przygrzane do BMS i uciąłem jak najbliżej niego
  • #19 20578145
    modziul
    Poziom 33  
    Pawlo14 napisał:
    To pytanie jakbym przypadkiem delikatnie musnął np rozgrzanym grotem te izolatory to jeszcze ogniwo bd ok?
    modziul napisał:

Znaczy blaszki były przygrzane do BMS i uciąłem jak najbliżej niego

Myślę że tym izolatorom samo muśnięcie nie zaszkodziło. One są zgrzane z zewnętrzną folią na dość długim odcinku.
    Jeżeli uszkodziłeś miejsca do lutowania na BMSie to możliwe że na odwrotnej stronie też są miejsca do lutowania i może będą działać a jeżeli nie to trzeba kupić nowy np: https://abc-rc.pl/product-pol-9157-Modul-BMS-...y-ogniw-Li-ion-1S-3-7V-3A-do-ogniw-18650.html taki lub mocniejszy jeżeli jest taka potrzeba.
  • #21 20578173
    modziul
    Poziom 33  
    Pawlo14 napisał:
    Znaczy chodziło mi o to czy takie delikatne uszkodzenie narusza szczelność ogniwa.

Przypuszczalnie nie bo izolator jest zgrzany z blaszką i zewnętrzną folią na dłuższym odcinku. Profilaktycznie ewentualne uszkodzenia zabezpieczył bym klejem termicznym by przy składaniu bieguny nie dotknęły zewnętrznej folii
  • #22 20579163
    noamen
    Poziom 13  
    modziul napisał:
    Pawlo14 napisał:
    Znaczy chodziło mi o to czy takie delikatne uszkodzenie narusza szczelność ogniwa.

Przypuszczalnie nie bo izolator jest zgrzany z blaszką i zewnętrzną folią na dłuższym odcinku. Profilaktycznie ewentualne uszkodzenia zabezpieczył bym klejem termicznym by przy składaniu bieguny nie dotknęły zewnętrznej folii

Dobra polutowane. Tylko małe pytanko. Przy jednym wyprowadzeniu (dokładnie w izolatorze) pojawił mi się taki białawy nalot. Czy jest to skutek uboczny lutowania, bo może była tam woda albo jakaś wilgoć lub ciecz czy może ogniwo się rozszczelniło? Samo lutowanie to był moment 1-2s nawet ułamek.

modziul napisał:

• #23 20579197
    modziul
    Poziom 33  
    Nie powiem żebym lutował tego typu ogniwa setkami ale kilka razy to robiłem i nie wystąpiły problemy. Ostatnio musiałem wymienić BMSa w nowym ogniwie bo kiepsko działało (miał przepalony tranzystor). Działa. Jeżeli nie było czuć specyficznego dość przyjemnego zapachu i jak patrzę w internet ogniwo nie zaczęło samoistnie się grzać czy puchnąć to możesz ostrożnie je ładować sprawdzając stan zewnętrzny i temperaturę. Mam nadzieję że ładowarka i BMS są sprawne gdyż takie ogniwa stają się na prawdę niebezpieczne w przypadku ich przeładowania.
  • #24 20579299
    noamen
    Poziom 13  
    modziul napisał:
    Nie powiem żebym lutował tego typu ogniwa setkami ale kilka razy to robiłem i nie wystąpiły problemy. Ostatnio musiałem wymienić BMSa w nowym ogniwie bo kiepsko działało (miał przepalony tranzystor). Działa. Jeżeli nie było czuć specyficznego dość przyjemnego zapachu i jak patrzę w internet ogniwo nie zaczęło samoistnie się grzać czy puchnąć to możesz ostrożnie je ładować sprawdzając stan zewnętrzny i temperaturę. Mam nadzieję że ładowarka i BMS są sprawne gdyż takie ogniwa stają się na prawdę niebezpieczne w przypadku ich przeładowania.

A taki osad zwiastuje rozszczelnienie?
  • #25 20579417
    modziul
    Poziom 33  
    Pawlo14 napisał:
    A taki osad zwiastuje rozszczelnienie?

Nie wiem. Może znajdzie się ktoś kto miał podobny problem przy lutowaniu tego typu ogniw i podzieli się swoimi doświadczeniami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy może przylutować się bezpośrednio do wyprowadzeń akumulatora Li-Po po odcięciu układu BMS. W odpowiedziach podkreślono, że lutowanie może być bezpieczne, o ile nie przegrzeje się ogniwa i nie dojdzie do zwarcia. Zwrócono uwagę na konieczność użycia topnika oraz na ryzyko uszkodzenia ogniwa, jeśli dojdzie do naruszenia izolacji. Użytkownicy sugerują, że przezroczysty plastik przy wyprowadzeniach może być izolatorami. Po zakończeniu lutowania, pojawił się biały nalot, co wzbudziło obawy o ewentualne rozszczelnienie ogniwa. Wskazano na potrzebę ostrożności przy ładowaniu oraz monitorowania stanu ogniwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA