logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS5 problem z NAT-em router tcl-hh130(nat3) , tp-link mr200(nat2)

SZYMEK0991 12 Maj 2023 22:43 1176 3
REKLAMA
  • #1 20577976
    SZYMEK0991
    Poziom 2  
    Witam na początek napisze że nie jestem jakimś specem w sprzęcie internetowym więc proszę o wyrozumiałość :)
    Mam problem z natem na konsoli PS5 a mianowicie gdy włożę kartę sim do routera dostawcy (TCL HH130) i podłącze kablem LAN do konsoli mam nawet fajny download ok 80mb i upload 30 ale nat-a dostaje 3 natomiast gdy włożę kartę do swojego starego routera (TP-LINK MR200)
    download spada do ok 30 a upload do 10 za to nat-a dostaje 2 . Zdaje sobie sprawę że na LTE bez publicznego IP nie jestem w stanie osiągnąć nat 1 ale dlaczego na tym routerze od dostawcy nie mogę osiągnąć chociaż nat 2 tak jak na tym moim? W panelu TCL włączyłem UPnP , przekierowałem porty i włączyłem DMZ gdzie w "adresie hosta" wpisałem IP konsoli dalej nic nie pomogło. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20577995
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Dlatego, że ta zabawka domyślnie działa w trybie pełnego routera i tworzy kolejny NAT, bez opcji jego ominięcia. Brak trybu mostu i jakiejkolwiek konfiguracji powoduje, że nic z tym nie zrobisz. Natomiast bardzo dziwne, że MR200 samoczynnie tworzy tryb mostu przy jednym urządzeniu, to chyba jedyna jego użyteczna funkcja odkryta przez Ciebie, bo cała reszta jeszcze gorsza, niż w tym Alcatelu przemalowanym na TCL.

Jedyna słuszna rada: zmień ruter na taki z trybem mostu.
  • REKLAMA
  • #3 20578203
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    SZYMEK0991 napisał:
    Zdaje sobie sprawę że na LTE bez publicznego IP nie jestem w stanie osiągnąć nat 1

Nigdy nie osiągniesz NAT 1 bo ten jest tylko wtedy gdy dasz publiczny IP bezpośrednio konsoli czego się nie robi
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20578268
    SZYMEK0991
    Poziom 2  
    >>20577995
    Poleciłbyś może jakiś sensowny router w rozsądnych pieniądzach ? Fajnie jakbym mógł go ustawić w tryb mostu mam w domu jeszcze fajnego Asusa którego bym mógł użyć , ale nie jest to priorytet. Odświeżam .
REKLAMA