logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dekoder programowalny - Przełączanie między satelitami

swienc92 14 Maj 2023 15:35 414 12
REKLAMA
  • #1 20579775
    swienc92
    Poziom 4  
    Witam.

Zmagam sie z problemem zakupu dekodera programowalnego, potrzebuję przełączać dekoder między Hispasat oraz Hotbird (tak wiem i rozumiem że wiąże się to z przestawieniem talerza satelitarnego).

Szukam urządzenia oraz instrukcji która pomoże mi w odbieraniu darmowych kanałów z sateli Hispasat oraz po przełączeniu ( i przestawieniu talarza satelity) Hotbird.

Chciałbym aby to było jak najłatwiejsze tzn. Np. Teraz chce oglądać kanały z Hispasat a za godzinę ( po przestawieniu talerza satelity w odpowiednią pozycje) wiadomości z Hotbird.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20579787
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 790
    Czy Cabosat można w Europie odbierać ?
    Zasięg :Link
  • REKLAMA
  • #3 20579836
    swienc92
    Poziom 4  
    Oj faktycznie przepraszam, chodzi mi o Hispasat i Hotbird.
  • #4 20579861
    inot
    Poziom 38  
    Potrzebna obrotnica.
    Przykład : Link
  • #6 20579932
    inot
    Poziom 38  
    Nie było opisu w instrukcji obsługi tej anteny ?
  • REKLAMA
  • #7 20579942
    swienc92
    Poziom 4  
    Ale ja nie potrzebuje instrukcji obsługi nastawy anteny tylko proszę o pomoc w doborze dekodera i instrukcji jak ten dekoder ustawiać (software) aby odbierał sygnały z dwóch różnych satelit czy będę musiał wgrywać programy po każdej zmianie śledzenia satelity czy będę musiał ustawiać automatyczne wyszukiwanie programów? Jaki dekoder się nada na odbieranie darmowych kanałów?
  • #8 20579956
    inot
    Poziom 38  
    To właśnie powinno być opisane w instrukcji obsługi (sposoby zastosowania).
    Nie znam tej anteny, ale wydaje mi się że nie da się zrealizować funkcji przełączania między satelitami za pomocą odbiornika.
  • REKLAMA
  • #9 20579985
    swienc92
    Poziom 4  
    Antena ma swoje osobne urządzenie które to po wpisaniu koordynatów śledzi zadana mu satelite z tym nie mam problemu.

Bardziej banalny problem który to jest moim pytaniem jest taki czy jeżeli kupię np taki dekoder:

https://a.aliexpress.com/_EwkeZY9

Czy będę musiał za każdym razem kiedy sledze inna satelite (hotbird/hispasat) szukać na nowo kanałów? Czy wgrywać jakieś oprogramowanie które będzie miało zapisane kanaly dostępne z tej satelity?
  • Pomocny post
    #10 20580057
    inot
    Poziom 38  
    Funkcję przełączanie między poszczególnymi satelitami spełnia przełącznik DiSEqC 1,2. Jeśli posiadamy antenę z obrotomierzem (takim jak post4) , to dodatkowo należy zaprogramować pozycję (koordynaty). Niestety nie wiadomo, czy Twoja antena reaguje na takie rozkazy.
    swienc92 napisał:
    Czy będę musiał za każdym razem kiedy sledze inna satelite (hotbird/hispasat) szukać na nowo kanałów?

Kanałów nie trzeba za każdym razem szukać. Parametry są zapisane w odbiorniku.
    Chodzi tylko o zmianę pozycji anteny.
  • Pomocny post
    #11 20580362
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Każdy dowolny tuner sat będzie działał, wystarczy w ustawieniach głowicy wybrać tryb przełączania satelit diseqc.
    Satelity należy zaprogramować odpowiednio na antenie.
  • #12 20580373
    swienc92
    Poziom 4  
    Ok.
    Czyli mam już odpowiedzi na moje pytania.
    Dziękuję bardzo, pozdrawiam i zamykam temat ;)
  • #13 20580377
    swienc92
    Poziom 4  
    Na szystkie pytania odpowiedzieli użytkownicy forum

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dekodera programowalnego, który umożliwi mu przełączanie między satelitami Hispasat i Hotbird, przy jednoczesnym przestawieniu talerza satelitarnego. W odpowiedziach podano, że do przełączania między satelitami potrzebny jest przełącznik DiSEqC 1.2 oraz odpowiednie zaprogramowanie pozycji anteny. Użytkownik nie musi za każdym razem wyszukiwać kanałów, ponieważ parametry są zapisywane w dekoderze. Wskazano, że każdy tuner satelitarny z obsługą DiSEqC będzie odpowiedni do tego celu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA