logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić dekoder Echostar DSB 616 dla HotBird i Astra jednocześnie?

Rysiek182210 18 Wrz 2006 07:13 5433 7
REKLAMA
  • #1 3031000
    Rysiek182210
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Mam pytanie i prośbę jak ustawić na dekoderze Echostar DSB 616 aby chodziły mi obie satelity razem.Wszystko już zamontowałem, jak wyłącze i włącze tuner to pojawiają mi się programy z satelity ostatnio oglądanej, jeżeli przełącze na programy z astry jes komunikat brak sygnału ale jak wyłącze tuner na tym programie to po włączeniu chodzi astra a nie hotbird
    pomocy dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3031464
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Jaki przełącznik DiSEqC ? Przypisałeś prawidłowo porty do satelitów?
    Tak się niestety dzieje z niektórymi przełącznikami DiSEqC w przypadku Echostarów - brak kompatybilności - sprawdzić na innym przełączniku.
  • REKLAMA
  • #3 3031565
    Rysiek182210
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Diseqc Telmor MSA 211

Dodano po 3 [minuty]:

a jaki powinien być deisiq aby współpracował poprawnie
  • REKLAMA
  • #4 3037202
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Uważam że to są najlepsze przełączniki. Choć nigdy nie wiadomo czy nie miałeś pecha.
    Ja instaluje Telmora od czasu tunerów analogowych i nigdy nie miałem z nimi problemów.
    Natomiast były przypadki opisane na Elektrodzie, że tunery miały za niski poziom sygnału DiSEqC. I miało to szczególne znaczenie przy niektórych przełącznikach, lub dłuższych czy kiepskiej jakości kablach, czy też innych elementach wpiętych po drodze ( gniazdka, zwrotnice).
    Rozwiązaniem było ustawienie prawidłowych wartości w serwisie, lub przez fachowego użytkownika.
    Więc jeśli zrobiłeś kombinacje ze zmianą portów, wejść i kable są dobrej jakości, a wtyczki dokładnie zarobione to lepiej zwrócić się z tym do sprzedawcy.
  • REKLAMA
  • #5 3039270
    drajmer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Viper dobrze współpracuje z Echostarami Polsatowskimi ...
  • #6 3149688
    piotrekbp
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam dzisiaj zakupilem ten dekoder z pakietem familijnym cyfrowego polsatu i mam problem z ustawieniem na nim DISEqC mam przelacznik viper 5/2 oraz drugi dekoder PHILIPS DSB3010 ktory chodzi bardzo dobrze na tym przelaczniku DISEqC
  • #7 3149785
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Witam nie jestem specem, ale mam pytanie? Dlaczego kombinujecie z viperami skoro są w sprzedaży tzw monobloki z dwoma konwerterami i przełącznikiem w jednej obudowie? Prowadzisz tylko jeden kabel do tunera i sprawa załatwiona. Ceny są porównywalne.
  • #8 3149857
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    pierwszy powód- problemy współpracy switcha zawartego w monoblocku z echostarami...
    (kupno monoblocka przez posiadacza echostara to loteria..........w temacie przełączania konwerterów..)

P/s
    => Macha: a czym spowodowana jest niemożność poprowadzenia jednego kabla od tunera na dach czy balkon, a tam podpięcia tuż przed konwerterami switcha w odpowiedniej obudowie....niezintegrowanego w monoblocku.....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy ustawienia dekodera Echostar DSB 616 do jednoczesnej obsługi satelitów HotBird i Astra za pomocą przełącznika DiSEqC. Użytkownik stosuje przełącznik Telmor MSA 211, jednak pojawia się brak sygnału przy próbie odbioru z Astry, a po wyłączeniu i włączeniu tunera sygnał przełącza się na ostatnio oglądaną satelitę. W dyskusji zwrócono uwagę na możliwą niekompatybilność niektórych przełączników DiSEqC z dekoderami Echostar, co może powodować problemy z odbiorem. Zalecane jest sprawdzenie poprawności przypisania portów DiSEqC do satelitów oraz jakości kabli i wtyczek. Wskazano, że przełączniki Telmor są generalnie niezawodne, ale mogą wystąpić problemy z poziomem sygnału DiSEqC, które wymagają ustawień serwisowych. Alternatywnie, sugerowano użycie przełączników Viper, które dobrze współpracują z dekoderami Echostar Polsat, lub monobloków z dwoma konwerterami i wbudowanym przełącznikiem, choć monobloki mogą mieć problemy kompatybilności z Echostarami. Dyskusja podkreśla, że wybór odpowiedniego przełącznika i prawidłowa instalacja są kluczowe dla stabilnego odbioru obu satelitów jednocześnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA