logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3510i - zasięg znika po kilku sekundach po wymianie SWITCH i PA

witux 23 Lis 2005 19:18 1740 11
  • #1 2019320
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    3510i, miała całkowity brak zasięgu po właczeniu. Wymieniłem SWITCH i PA. Teraz przez kilka sekund ma zsięg potem znika.
    Już się pogubiłem wtym wszystkim. Końcówkę wymieniłem na RF 3103 nową. Niewiem czy te działaja w tym modelu, mam jeszcze Agilent ale niewiem czy dobra.
  • Pomocny post
    #2 2019396
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    A fleshowałeś ją możliwe że trzeba jej wgrać PMa miałem kiedyś coś takiego w 3100.
    pozdr
  • #3 2019453
    witux
    Ok, wgram PM-a.
    Ale ten telefon wogóle jest jakiś dziwny. Na v4.01 chodzi OK, na v5.35 przyciski głupieją tzn. wciskam 7 a mam menu :) itp. Więc na v 4.01 ją zostawiłem. Dam znać jak wgram PM ze strony www.ufsxsupport.com

Dodano po 12 [minuty]:

Niestety po wgraniu PM - to samo.
    Teraz wrzucę 5.35 i PM, przyciski będą szaleć ale może będzie zasięg to wtedy bym wiedział że to ubite jest programowo.

Dodano po 7 [minuty]:

Po wgraniu 5.35+PM, dalej zasięg jest tylko przez kilka sekund.

Dodano po 32 [minuty]:

Udało mi sie ale nie do końca.

1. Po włożeniu jakiej kolwiek karty sim - zasięg jest na chwilę i pada.
    2. Ustawiłem na ręczne wyszukiwanie sieci (znalazło 3 sieci) więc dałem na operatora tego co jest karta i okazało sie że wszystko OK.
    3. Po zmianie karty z Idea na Era od razu załapało sieć i można było dzwonić.
    4. A teraz ZONK - jaką kolwiek karte włoże dam na ręczne wyszukiwanie sieci, znajdzie sieci ale podczas "oczekiwanie na odpowiedź sieci" wywala BRAK DOSTEPU
  • Pomocny post
    #4 2019724
    manius999
    Poziom 14  
    moim zdaniem jesli softowo jest juz ok rzn klawisze dzialaj ok to raczej masz dalej do grzebania sekcje zasiegu do przegrzebania. swicz i pa jeszcze bym grzebnal na twoim miejscu. do rf03 to tylko ogrinal swicz bo jak wkladalem zamiennik to to wogle nie dzialalo. ja ci proponuje dac elementy ze sprawnego i bedziesz wiedzial co i jak a przy okazji sprawdzisz koncówke aligenta w tej sprawnej czy dziala i twój swicz.
  • Pomocny post
    #5 2020039
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    No to naprawdę jakaś dziwna ta nokia, w HW jestem słaby ale może diplexer siedzi, bo skoro wyszukuje sieci to PA jest dobra, hmmm a może imei zablokowany?
  • #6 2020135
    witux
    Upssss......
    Jak już wiedziałem że SWITCH mam OK to wlutowałem spowrotem PA (Agilent) która była wczesniej jak nie było zasięgu. A tu wara mi opadła :) Telefon działa i zasięg jest :)
    Czyli - do wymiany była PA (tylko lepsza niż RF :)

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

No nieeeeeeeeeeeeeeee.,... to są qrva jaja .. Telefon znowu stracił zasięg po dwóch godzinach !!!
  • #7 2021164
    witux
    Dzis rano zadzwonił do mnie kolega i można było rozmawiać. Po chwili ja chciałem zadzwonić to powoli zasięg spadał i znowu do zera. Musiałem odczekać pół godziny i zasięg pojawił się.

Co to może być ?? Może słabo wlutowana PA ?? Pady porobic nowe na PA ?
  • Pomocny post
    #8 2021284
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    no faktycznie czeski film masz z tą nokią - a wygrzewałeś UEMa mjolnera?? jeśli nie to zrób to
  • #9 2021346
    witux
    UEM-a to już raz kiedys wygrzewałem i padł telefon. Nie będe grzał go. Moim zdaniem to chyba PA dobrze nie leży. I jak myslicie ? Porobic te poduszki na padach ?

Dodano po 28 [minuty]:

Wygrzałem MJOLNER_a i narazie jest OK. Zasięg nie spada. Napiszę za 4 godziny czy jest juz wszystko w porządku.

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

Zasięg był :( Jak kolega zadzwonił o 13:30 to po zakończeniu rozmowy zasięg padł i do tej pory sie nie wzniósł :(

Czy ktos mi pomoże ?
  • Pomocny post
    #10 2022102
    ruleczka
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    postaw dobrze pa:!: jak nie pomoze wymień miolnera, jezeli to ci nie pomoże zostaje upp lub uem:!: Połocz jeszcze + na pa moze gdzies masz ścieżkę przerwaną i raz łoczy raz nie:D
    Załączniki:
    • Nokia 3510i - zasięg znika po kilku sekundach po wymianie SWITCH i PA 3510i+.jpg (152.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2022583
    witux
    No wydaje mi sie że problem już rozwiązałem (nie zapeszając)
    Oto rozwiązanie problemu:
    1. Wygrzałem dość dobrze MJOLNER
    2. Wygrzałem PA dociskając ją pęsetą do płyty
    Narazie telefon chodzi bez zarzutów. Ja dzwoniłem i dzwonili do mnie. Zasięg jest na full.

Dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi.
  • #12 2363764
    DEXTRAN
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    lamerskie pytanie ale na czym polega WYGRZEWANIE - od strony praktycznej ?

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3510i miała całkowity brak zasięgu po włączeniu. Po wymianie elementów SWITCH i PA pojawiał się zasięg tylko przez kilka sekund, a następnie znikał. Próby wgrania różnych wersji oprogramowania (v4.01 i v5.35) oraz PM nie rozwiązały problemu. Telefon wykrywał sieci, ale podczas oczekiwania na odpowiedź zasięg zanikał. Wymiana końcówki RF na RF 3103 i użycie Agilent PA nie dawały stabilności. Ostatecznie okazało się, że problemem była nieprawidłowa lutowniczo lub słabo przylegająca PA (Agilent). Wygrzewanie układu MJOLNER oraz dociskanie PA pęsetą do płyty poprawiło stabilność zasięgu. Zalecane jest również sprawdzenie ścieżek zasilania PA i ewentualna wymiana lub poprawa lutowania elementów SWITCH i PA. Możliwe jest także wygrzewanie UEM, jednak wiąże się to z ryzykiem uszkodzenia telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA