logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Usunięty sterownik dysku NVMe - odzyskiwanie systemu, dogranie sterownika na podłączonym dysku

Athread2 17 Maj 2023 13:00 1851 29
REKLAMA
  • #1 20583794
    Athread2
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam, odinstalowałem sterownik do mojego dysku NVMe a dokładniej kontroler (to co jest na screenie niżej) i system automatycznie się uruchomił ponownie. Teraz nie może wstać, bo nie ma sterownika (niestety miałem wyłączoną kopie zapasowa i nie mogę teraz nawet przywrócić.) Jakieś pomysły jak to załatwić i dograć ten sterownik? Jestem na drugim dysku i ten pierwszy główny mam jak co też podłączony, czyli mam dostęp do plików. Chodzi o ten sterownik:
    Usunięty sterownik dysku NVMe - odzyskiwanie systemu, dogranie sterownika na podłączonym dysku

Jak co jestem w posiadaniu tego sterownika (mam pliki) na systemie, którym jestem zalogowany obecnie. Bo podłączyłem dysk na którym robiłem klona tego systemu, który właśnie nie chcę się odpalić. Normalnie bym zrobił ponownie klona tylko na mój dysk NVMe, problem natomiast jest taki, że klon był robiony miesiąc temu i straciłbym sporo opcji niezapisanych.
  • REKLAMA
  • #2 20583817
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    W trybie awaryjnym, też nie wstaje?
  • #3 20583818
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    Wejdź w "Menedżer urządzeń" wyszukaj tam dysk od którego sterowniki usunąłeś i następnie ręcznie zainstaluj sterowniki które do niego posiadasz.
  • REKLAMA
  • #4 20583911
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Autobootowalny iso Paragon Hard Disk Manager (albo Paragon Partition Manager nie pamietam) ma opcje wgrywania sterowników offline - czyli bez startu systemu w którym wgrywamy sterownik. Używałem, działa.
  • #5 20583946
    Athread2
    Poziom 9  
    leonov napisał:

Niestety nie, od razu wlacza sie automatyczne narzedzie do naprawy, czy jak to sie tam nazywa.

damian0072015 napisał:
    Wejdź w "Menedżer urządzeń" wyszukaj tam dysk od którego sterowniki usunąłeś i następnie ręcznie zainstaluj sterowniki które do niego posiadasz.

Co? :D Czytales moj temat ze zrozumieniem? Jak mam wejsc w menadzera, skoro ten system, ktory nie ma tego sterownika nie chce wgl wstac?

helmud7543 napisał:
    Autobootowalny iso Paragon Hard Disk Manager (albo Paragon Partition Manager nie pamietam) ma opcje wgrywania sterowników offline - czyli bez startu systemu w którym wgrywamy sterownik. Używałem, działa.

A jak on dziala? Bo rozumiem, ze mam go wgrac na pena i zrobic botowanie z pena, tak? Tylko jak wtey dodam ten sterownik? W sensie gdzie mam wrzucic ten sterownik, zeby go pozniej zaznaczyc do dodania? Swoja droga ten Paragon Partition Manager do pobrania jest tylko w instalce jako .exe, nie moglem znalesc iso. Tak to wyglada:
    Usunięty sterownik dysku NVMe - odzyskiwanie systemu, dogranie sterownika na podłączonym dysku
  • #6 20583987
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    Athread2 napisał:
    Jestem na drugim dysku i ten pierwszy główny mam jak co też podłączony, czyli mam dostęp do plików.

Więc i masz dostęp do menadżera zadań w którym wyświetli się ten dysk. Co nie?
    Więc go wyszukaj i zainstaluj do niego sterowniki.
    Znajdź zainstalowane sterowniki i wrzuć je do odpowiedniego folderu, dysku który nie startuje.
  • #7 20583999
    Athread2
    Poziom 9  
    damian0072015 napisał:
    Athread2 napisał:
    Jestem na drugim dysku i ten pierwszy główny mam jak co też podłączony, czyli mam dostęp do plików.

Więc i masz dostęp do menadżera zadań w którym wyświetli się ten dysk. Co nie?
    Więc go wyszukaj i zainstaluj do niego sterowniki.
    Znajdź zainstalowane sterowniki i wrzuć je do odpowiedniego folderu, dysku który nie startuje.

Na początku pisałeś o menadzerze urządzeń, jaki znowu menadzeń zadań? Kolejna kwestia jak to zrobić? Przecież w menagerze urządzeń wyświetlają się sterowniki w obecnie odpalonym systemie, nie da się przecież wyświetlić sterowników z tego dysku, który nie wstaje bo jakim cudem? Musiałbym być zalogowany w systemie tego dysku, który nie wstaje żeby móc dodać sterownik z poziomu managera urządzeń....
  • #8 20584007
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Jakie w ogóle sterowniki dokładnie usunąłeś? Sterowniki odpowiadające za pracę dysku? Czyli jego wewnętrzne? Czy sterowniki systemowe?
    Napisz dokładnie o jakie sterowniki chodzi
  • #9 20584055
    Athread2
    Poziom 9  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Jakie w ogóle sterowniki dokładnie usunąłeś? Sterowniki odpowiadające za pracę dysku? Czyli jego wewnętrzne? Czy sterowniki systemowe?
    Napisz dokładnie o jakie sterowniki chodzi

No jest przecież na screenie z pierwszego posta widoczne, które usunąłem (ten właśnie zaznaczony.) Kontroler magazynu
  • #10 20584126
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    No to nie usunąłeś sterownika tylko jego aktualizacje.
    Zainstaluj nowsze sterowniki i wrzuć "surowy folder" z nimi na dysk który nie startuje. (czyli ścieżka ta sama gdzie zainstalowałeś sterowniki na dysku który działa tylko zmieniasz literę dysku na ten który się nie włącza)
    Ale skoro sterownik jakiś jest, tylko nieaktualny to to chyba nie jest powodem, że system nie startuje przecież?

Coś jeszcze kombinowałeś z systemem przed kasowaniem aktualizacji? Albo napisz co robiłeś, zanim zacząłeś kasować aktualizację? Bo coś wydaje mi się, że to nie samo usunięcie aktualizacji spowodowało brak startu systemu tylko, że po usunięciu aktualizacji system się zrestartował, a to, że nie startuje - to zbieg okoliczności lub efekt innych czynności / związany z innymi czynnościami, które wcześniej wykonywałeś.
  • #11 20584142
    Athread2
    Poziom 9  
    @Marek_Wasik2016 Ale jak zainstalowac te sterowniki? Czy wrzucic folder, ja mam juz folder ze serownikami, ale nie wiem do jakiej lokalizacji mialbym wrzucic.

TaK samo skad wiesz, ze jakis sterownik jest tylko jest nieaktualny?

Nic nie kombinowalem wiecej, usunalem jedynie sterownik + zaznaczylem ptaszek, zeby przy okazji usunac oprogramowanie i pisalo, ze zeby zastosowac zmiany komputer musi sie ponownie uruchomic no i to wszystko.
  • REKLAMA
  • #12 20584169
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    No jak Ci to inaczej wytłumaczyć? Instalowałeś kiedyś ręcznie sterowniki przez manager urządzeń? Tam musisz wybrać opcję instalacji, zaznaczyć sterowniki jakie masz zainstalować(ręcznie wybrać sterowniki do instalacji - nie "automatycznie zainstaluj") przez system Windows (to jest jak dobrze pamiętam w ustawieniach zaawansowanych) sterowniki które masz na dysku - instalujemy na dysku, który działa i następnie kopiujesz całą ścieżkę ze sterownikami, (Czyli bierzesz te sterowniki które zainstalowałeś) i wklejasz je w miejsce gdzie zainstalowały by się na uszkodzonym/nie startującym dysku. Czyli ta sama ścieżka, tylko zmieniona litera dysku.
    Nie mając komputera przed sobą nie umiem Ci tego inaczej na tą chwilę wytłumaczyć. Jak wrócę z roboty to Ci napisze krok po kroku co i jak o ile do tej pory sam się z tym nie uporasz. A może ktoś inny wytłumaczy Ci to w zrozumiały sposób.
  • #13 20584171
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Athread2 napisał:
    leonov napisał:

Niestety nie, od razu wlacza sie automatyczne narzedzie do naprawy, czy jak to sie tam nazywa.
    A jak wchodzisz do tego trybu?
  • #14 20584173
    Athread2
    Poziom 9  
    @Marek_Wasik2016 No z tego co rozumiem to chodzi Ci to to, zeby przeniesc ten folder ze sterownikami do tego dysku, ktory nie wstaje tak? Tylko skad mam znac lokalizacje gdzie sa te sterowniki zainstalowane? Tak jak pisalem ja mam klona 1:1 i wchodzac w managerze tego systemu co jestem teraz mam zainstalowane wlasnie te sterowniki co usunalem, ten screen to jest z tego systemu co jestem teraz.

Dodano po 1 [minuty]:

leonov napisał:
    Athread2 napisał:
    leonov napisał:

A jak wchodzisz do tego trybu?

No bootuje ten NVMe i klikam F8, pozniej tryb awaryjny, ale system tez nie wstaje to samo.
  • #17 20584234
    Athread2
    Poziom 9  
    leonov napisał:

Pisalem juz wczesniej, ze Windows 7. To powinno pomoc? W sensie? Wszedlem w pierwszy link i nie ma odpowiedzi na moje pytanie.

Dodano po 2 [minuty]:

xury napisał:
    Zazwyczaj sterowniki siedzą w windows/system32/drivers
    Jak na klonie wedziesz w zakładkę szczegóły to bedziesz widział jakie to pliki.

Wszedlem i porownalem, ten systemowy ktory nie chce sie wlaczyc ma 3pliki mniej (nie wiem czy to akurat te od NVMe, ale calkiem mozliwe.) W kazdym razie wszystko przenioslem, ale system dalej nie wstaje ;/
  • REKLAMA
  • #18 20584256
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Athread2 napisał:
    Wszedlem i porownalem, ten systemowy ktory nie chce sie wlaczyc ma 3pliki mniej (nie wiem czy to akurat te od NVMe, ale calkiem mozliwe.) W kazdym razie wszystko przenioslem, ale system dalej nie wstaje ;/

Cały czas mam nieodparte wrażenie, że to nie chodzi o ten sterownik - że niby przez niego system nie wstaje... Może w trybie awaryjnym, ale tak czy inaczej system powinien się uruchomić.
    Nasuwa się pytanie "po jakiego czorta" Ty w ogóle wpadłeś na ten pomysł, żeby usunąć sterowniki, (ale uzyskana odpowiedź i tak nie rozwiąże problemu) tak więc...

Może jak nic więcej nie wymyślisz, to spróbuj naprawy systemu za pomocą płyty lub pendrive z systemem Windows 7?
  • #19 20584274
    Athread2
    Poziom 9  
    @Marek_Wasik2016 Ale ja nie robilem nic innego poza usunieciem sterownika + jego oprogramowania, wiec na pewno to jest problemem.

Marek_Wasik2016 napisał:
    Może jak nic więcej nie wymyślisz, to spróbuj naprawy systemu za pomocą płyty lub pendrive z systemem Windows 7?

Tylko przeciez to mi nie zainstaluje brakujacego sterownika? Kolejna sprawa, ze po wlaczeniu wyskakuje mi automatyczne naprawianie problemow, ale nic to nie daje. Najlepiej gdyby byl jakis program do wgrywania sterownikow z pozycji wlasnie botowanego pendrive.
  • #20 20584424
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Athread2 napisał:

To ułatwia dodanie sterownika.
    Wiersz polecenia uruchom jako administrator i dodaj wypakowane pakiety *.msu:

dism /image:W:\ /add-package /packagepath:P:\NVMe\Windows6.1-KB2990941-v3-x64.msu /scratchdir:C:\Windows\Temp
    dism /image:W:\ /add-package /packagepath:P:\NVMe\Windows6.1-KB3087873-v2-x64.msu /scratchdir:C:\Windows\Temp

W <- litera woluminu z docelowym folderem \Windows (skoryguj jak inna)
    P:\NVMe\ <- ścieżka do pakietów (skoryguj jak inna)

BTW: https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/akt...-2008-r2-03cd423b-d42e-66c2-722b-019d16455a6b
    https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB3087873 (czasem nie działa; KB2990941 - 'odparował')
    Załączniki:
    • Windows6.1-KB3087873-v2-x64.msu.7z (675.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows6.1-KB2990941-v3-x64.msu.7z (5.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 20584450
    Athread2
    Poziom 9  
    Poczekaj, bo nie rozumiem kilku kwestii.
    WojtasJD napisał:
    Wiersz polecenia uruchom jako administrator i dodaj wypakowane pakiety *.msu:

Wiersz mam uruchomić na obecnym systemie tak? Czy z poziomu biosu?

WojtasJD napisał:
    W <- litera woluminu z docelowym folderem \Windows (skoryguj jak inna)

Wybacz, nie rozumiem. Pliki, które podesłałeś mam w folderze Pobrane i tam je też rozpakowałem. Mój obecny system na którym teraz siedzę widnieje jako C:. A ten który nie chcę się włączyć jako E:

WojtasJD napisał:
    P:\NVMe\ <- ścieżka do pakietów (skoryguj jak inna)

Też nie wiem o co chodzi. P: mam zamienić na E:? Bo to tak jest obecnie widziany ten NVMe. I co tak samo znaczy \NVMe\? Folder który mam utworzyć i wrzucić te pakiety? Trochę się pogubiłem... Tak samo co do tego wszystkiego mają te pakiety, skoro problemem jest usunięty sterownik, a nie same pakiety?

Dodano po 56 [sekundy]:

masterten napisał:
    Dism ma specjalny przełącznik: add-driver który służy do wgrywania sterownika do systemu w trybie offline.

No to kolega wyżej coś podał, jak według Ciebie powinna wyglądać cała te polecenie?
  • #23 20584487
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Athread2 napisał:
    Wiersz mam uruchomić na obecnym systemie tak? Czy z poziomu biosu?

Na systemie, musisz zainstalować (Tak jakby fikcyjne) sterowniki na swoim systemie działającym -> "C" a następnie przenieść (podaną ścieżką) te zainstalowane pliki na swój dysk który nie wstaje czyli -> "E"
    To jest na zasadzie "CRACK'a" jak kiedyś, pirackie gry się crakowało.

@WojtasJD sory, że się wtrąciłem, już oddaje Ci pole do działania, bo widzę że masz przed sobą komputer A ja tylko na telefonie odpisuje😉
  • #24 20584518
    Athread2
    Poziom 9  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Na systemie, musisz zainstalować (Tak jakby fikcyjne) sterowniki na swoim systemie działającym -> "C" a następnie przenieść (podaną ścieżką) te zainstalowane pliki na swój dysk który nie wstaje czyli -> "E"

Ale jakie sterowniki? Przecież na tym systemie co jestem w managerze urządzeń jest zainstalowany sterownik do NVMe, bo to czysty klon 1:1 tamtego NVMe jeszcze przed tym jak usunąłem sterownik. Więc pytanie jaką ścieżkę mam przenieść? Bo np. próbowałem przenieść wszystkie pliki z folderu drivers na ten NVMe i też system nie wstaje.
  • #25 20584651
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Athread2 napisał:
    Pliki, które podesłałeś mam w folderze Pobrane i tam je też rozpakowałem. Mój obecny system na którym teraz siedzę widnieje jako C:. A ten który nie chcę się włączyć jako E:

Interpreter cmd.exe <- z podwyższonymi uprawnieniami:
    dism /image:E:\ /add-package /packagepath:%UserProfile%\Downloads\Windows6.1-KB2990941-v3-x64.msu /scratchdir:%tmp%
    dism /image:E:\ /add-package /packagepath:%UserProfile%\Downloads\Windows6.1-KB3087873-v2-x64.msu /scratchdir:%tmp%

Jak masz sterownik od Samsunga jako paczka *.exe np. https://org.downloadcenter.samsung.com/downlo...81209671%2FSamsung_NVM_Express_Driver_3.3.exe

to dism nie da rady z opcjami /add-driver /driver; trzeba by wcześniej się pobawić i rozpakować do plików secnvme.*
    https://download.semiconductor.samsung.com/re...nual/Samsung_NVMeDriver_InstallationGuide.pdf

Athread2 napisał:
    próbowałem przenieść wszystkie pliki z folderu drivers na ten NVMe
    Trzeba by jeszcze wyeksportować z rejestru info o sterowniku i zaimportować do rejestru docelowego
  • #26 20584681
    Athread2
    Poziom 9  
    WojtasJD napisał:
    Interpreter cmd.exe <- z podwyższonymi uprawnieniami:
    dism /image:E:\ /add-package /packagepath:%UserProfile%\Downloads\Windows6.1-KB2990941-v3-x64.msu /scratchdir:%tmp%
    dism /image:E:\ /add-package /packagepath:%UserProfile%\Downloads\Windows6.1-KB3087873-v2-x64.msu /scratchdir:%tmp%

Wykonałem (2x zainstalowano pomyślnie.) i co teraz? Swoja drogą jestem ciekaw co mają te całe KB to mojego problemu, skoro problemem jest brak sterownika?

WojtasJD napisał:

Nie mam jako .exe, tylko normalnie jako pliki secnvme.inf itp...

WojtasJD napisał:
    Trzeba by jeszcze wyeksportować z rejestru info o sterowniku i zaimportować do rejestru docelowego

Jestem laikiem, nie wiem jak to zrobić.

Dodano po 29 [minuty]:

Marek_Wasik2016 napisał:
    Cały czas mam nieodparte wrażenie, że to nie chodzi o ten sterownik

Teraz mi sie przypomnialo, ze kilka dni temu odinstalowywalem jakis program revounistallerem i zrobilem gleboki skan i usunalem sporo plikow z rejestru, wiec moze to jest przyczyna? Nie pamietalem na poczatku o tym, bo komputer chodzil u mnie tydzien bez ponownego uruchamiania. Ale w sumie mozesz miec racje, tez dziwne zeby usuniecie jednej opcji nie dawalo wystartowac systemowi. Tylko nawet skoro juz to wiemy to co to zmienia? Nie chcialbym instalowac od nowa systemu, zalezy mi zeby moc naprawic Czy da sie zrobic tak, zeby obecny rejestr przeniesc na ten NVMe? Po prostu, zeby skopiowac caly rejestr 1:1 na ten dysk NVMe, ktory nie startuje? Bo na 90% zaloze sie, ze to cos z rejestru usunalem i dlatego nie wstaje system.
  • #27 20584731
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Athread2 napisał:

A jak on dziala? Bo rozumiem, ze mam go wgrac na pena i zrobic botowanie z pena, tak? Tylko jak wtey dodam ten sterownik? W sensie gdzie mam wrzucic ten sterownik, zeby go pozniej zaznaczyc do dodania? Swoja droga ten Paragon Partition Manager do pobrania jest tylko w instalce jako .exe, nie moglem znalesc iso. Tak to wyglada:

Powinieneś mieć opcję tworzenia bootowalnego obrazu w programie, albo w folderze zainstalowanego programu, pendrive. Nie mam teraz przy sobie komputera, żeby to sprawdzić. Wiele sterowników podstawowych (umożliwiających uruchomienie systemu) ma z automatu, ale nie wiem czy nie było tam też opcji ręcznego dodania.
  • #28 20608490
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Skoro masz klona dysku to najprościej zrób sobie kopię windows\system32 i wgraj całą zawartość z katalogu windows\system32 pomijając katalog CONFIG znajdujący się w nim ( zawiera rejestr i profile). W katalogu CONFIG jest przechowywana także kopia rejestru i profili użytkownika, możesz odszukać kopię (powinien być katalog REGBACK choć różne windowsy czasem go nie tworzą tylko wrzucają kopię do głównego katalogu Config) np z dnia w ,którym usunąłeś z rejestru dane sterownika i je podmienić ( chodzi o ważne pliki: SAM, SYSTEM, DRIVERS, SECURITY , DEFAULT, SOFTWARE) i w zależności od tego co uwaliłeś.
  • #29 20608946
    Athread2
    Poziom 9  
    @zawartek Dzięki za chęć pomocy, ale po prostu zainstalowałem system od nowa, nikt nie potrafił pomóc. Co prawda trochę mnie to kosztowało czasu, ale trudno już problem zażegnany.
  • #30 20608948
    Athread2
    Poziom 9  
    Nikt nie potrafił pomóc, musiałem zainstalować system od nowa i przenieść wszysdkie dane od początku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odinstalował sterownik kontrolera dysku NVMe, co spowodowało, że system operacyjny nie uruchamia się. Pomimo prób uruchomienia w trybie awaryjnym oraz ręcznej instalacji sterowników z poziomu działającego systemu, problem nie został rozwiązany. Użytkownik posiada pliki sterowników, ale nie wie, jak je poprawnie zainstalować na niedziałającym dysku. Wskazówki obejmowały użycie narzędzi takich jak Paragon Hard Disk Manager do offline'owego wgrywania sterowników oraz polecenia DISM do dodawania pakietów sterowników. Ostatecznie, po wielu próbach, użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA