logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik ENEA pokazuje zawyżone zużycie energii - 9 tys. kWh przy instalacji fotowoltaicznej 4,88 kW

IwonaH 17 Maj 2023 14:47 1707 6
  • #1 20583972
    IwonaH
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Od czasu, gdy ENEA wprowadziiła/ wprowadza nowy sposób rozliczenia energii zaczęły sie moje kłopoty i to zarówno jako prosumenta, jak i zwykłego konsumenta energii z umową kompleksową.

ad. prosumenta- mam nowy dom. ok.120 m kw.i typowe wyposażenie (indukcja, lodówka, pralka 2 telewizory, piekarnik elektr. itp. oraz wentylację mechaniczną). Pompy ciepła nie mam, dom ogrzewany jest gazem miejskim. Mam też małą instalację fotowoltaiczną 4,88 kW, która w zeszłym roku wyprodukowała ok.5,4 tys.kWh. Z rachunku, który dostałam z ENEI wynika, ze zużyłam przeszło 6,6 tys. kWh energii, w tym odprowadziałam do ENEI tylko 3,2 tys.kWh.
    Jak rozumiem wynika z tego, ze zużyłam w okresie rozliczeniowym pobierając z ENEI 6,6 kWh oraz jeszcze na bieżąco przeszło 2 tys.kWh z własnych paneli, czyli, że moje gospodarstwo domowe zużyło przez 12 miesięcy ok.9 tys. kWh ! Jak to możliwę? Jesteśmy z mężem dwojgiem dorosłych osób, większość dnia przebywamy poza domem.. Wezwałam juz z ENEI do sprawdzenia licznika i okazało się, że licznik działa dobrze (za co zresztą musiałam dodatkowo zapłacić). W poprzednim roku rozliczeniowy zużyłam ok.3,3 tys. kWh. Jak to możliwe, że zużyłam prądu 3 razy tyle niż zazwyczaj, a właściwie nie doszły nowe sprzęty elektryczne ani nie zmienił się sposób użytkowania?

ad) konsumenta -moja siostra od styczna otrzymuje rachunki (miesięczne), które wykazują, że ilość zużywa właściwie 2 razy więcej energii niż w analogicznym okresie roku ubiegłego (razy 2 plus/minus kilku kWh), np. Jak było w zeszłym okresie 110 kWh- teraz jest 219, było 72 kWh- jest 138, było 83 kWh- jest 177.
    To chyba nie jest normalne. To tak, jakby podwójnie nabijało na licznik. Może jakiś "kabelek" żle podłączony a może ten ich nowy system rozliczania ? Jak to zweryfikować?
    Pomóżcie proszę, bo juz napisałam kilka razy do ENEI, czekam na kolejną odpowiedź, ale wg nich wszystko ok, bo licznik tak wskazuje.
  • #3 20584131
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    IwonaH napisał:
    Jak to możliwe, że zużyłam prądu 3 razy tyle niż zazwyczaj, a właściwie nie doszły nowe sprzęty elektryczne ani nie zmienił się sposób użytkowania?
    Logicznie średnia powinna być.
    Ale kasa mniejsza, bo fotowoltaika trochę wyprodukowała.

Z jasnowidzenia nikt nic nie powie.
    Pomiary, pomiary, pomiary.
    Forum elektroda tego nie zrobi.
    Na początek. Wyłącz fotowoltaikę.
    Zaproś elektryka należy pomierzyć moc czynną (pozorną) która pobierasz.
    Niech to porówna z włączonymi odbiornikami.
  • #5 20584197
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    Opłata za energię bierną w taryfach dla gospodarstw domowych? Pierwsze słyszę.
    Ja za podobną konfiguracię dom/PV (też 4860Wp) zapłaciłem za prąd w PGE za cały rok... 227zł 60gr.

Najlepiej założyć sobie własny licznik z wyświetlaczem na wejściu rozdzielnicy i monitorować zuzycie dobowe i porównywać z licznkiem dostawcy pradu.
  • #6 20585179
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    A czy ktoś może wyjaśnić taki rozkład energii biernej:
    Licznik ENEA pokazuje zawyżone zużycie energii - 9 tys. kWh przy instalacji fotowoltaicznej 4,88 kW
    Dane z licznika Iskra MT174 założonego 15.03.2021 (nie wiem jakie były początkowe, ale przyjmijmy 0).
    Nie ma PV, kuchni indukcyjnej. Jest ogrzewanie elektryczne rezystancyjne, lodówka, pralka, komputer, elektronarzędzia. Zużycie energii czynnej od dnia założenia licznika to 12358kWh, czyli ok. 6000kWh/rok.

Dodano po 47 [minuty]:

@IwonaH Zużyłaś 9000kWh/365dni=24kWh/dzień=1kWh/h, czyli coś praktycznie co ma 1kW mocy pracujący non stop. Biorąc pod uwagę jeszcze inne odbiorniki energii, z których korzystasz w krótszym czasie (bo przez większość czasu nie ma cię w domu), to moc tego urządzenia może być jeszcze mniejsza niż 1kW. Niech to będzie np. jakieś urządzenie, które się zepsuło i pobiera non stop energię przez cały czas.
  • #7 20585369
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    IwonaH napisał:
    Pomóżcie proszę, bo juz napisałam kilka razy do ENEI, czekam na kolejną odpowiedź, ale wg nich wszystko ok, bo licznik tak wskazuje.
    Moje zużycie jest 3000kWh na rok. Przy zbliżonych odbiornikach.
    To odpowiada ok.twoje w poprzednim roku = 3300 kWh.

Po pierwsze wyłączyć fotowoltaikę.
    Bardzo możliwe że licznik dobrze mierzy - energia może gdzieś uciekać.
    Taka ilość energii można "wyłapać" pomiarami prądu na fazach.
    To 300% różnicy.
    Licznik także mierzy i podaje aktualny = chwilowy pobór mocy w kW.
    Moc w kW nie energię w kWh.
    Możesz to sama odczytywać z licznika i konfrontować z włączonymi odbiornikami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z licznikami energii ENEA, które wskazują zawyżone zużycie energii (9 tys. kWh) w gospodarstwie domowym z instalacją fotowoltaiczną 4,88 kW. W ciągu roku produkcja energii z paneli wyniosła 5,4 tys. kWh, a rachunek wskazuje zużycie 6,6 tys. kWh, co budzi wątpliwości co do dokładności pomiarów. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie pomiarów mocy czynnej, sprawdzenie energii biernej oraz monitorowanie zużycia za pomocą dodatkowego licznika. Wskazują również na możliwość, że urządzenia mogą pobierać energię w trybie czuwania lub mogą być uszkodzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA