I co z tego że cześć robi fuszerki? Czy to ma być jakieś usprawiedliwienie? Jak ktoś się umawia z klientem że ogarnie elektrykę powiedzmy za 2 tys to później szuka oszczędności gdzie popadnie typu takie przewody o takich kolorach albo takie o przekroju 1,5mm^2 do gniazd itp. Gdyby powiedzmy umawiał się że materiał i robocizna jest osobno liczona to taki partacz nie miał by uzasadnienia robić tak jak robi a jeśli mimo wszystko tak robi to znaczy że jest "elektrykiem" po 2 godzinnym kursie, no bo jaki jest problem w dzisiejszych czasach kupić odpowiednie przewody?
cirrostrato napisał: Syn kupił nowe mieszkanie w 2014, w suficie były m.in, dwa czarne przy każdym wyjściu na żyrandol (były wszystkie cztery kabelki), ogarnąłem temat bo co miałem robić, reklamować i zmieniać kolory kabelków prując ściany bo elektryk nie miał brązowego? Tak krawiec kraje jak mu staje...materiału.
Ale co chcesz reklamować?
- PE jest koloru ż-z?
- Neutralny jest koloru niebieskiego?
- Fazowy nie jest koloru ż-z albo niebieskiego?
Na jakiej podstawie uważasz że fazowy nie może być koloru czarnego?
Dodano po 22 [minuty]:
Rastlinek napisał: Przez 20 lat nie widziałem żeby we włączniku podwójnym było inaczej podłączone niż przedstawił to autor postu, widomo kiedyś nie było takich fikuśnych żyrandoli jak w dzisiejszych czasach, ale to nie zmienia faktu że żółto-zielony zawsze w oświetleniu jest wykorzystywany jako przewód roboczy...
To wyjrzyj dalej niż za swoje podwórko.
Przewód ż-z jako roboczy (fazowy najczęściej) jest wykorzystywany przez wszystkich partaczy.
Teraz wyobraź sobie sytuację jaką opisałeś. Niczego nieświadomy właściciel mieszkania kupuje żyrandol i podłącza go wg kolorów bo on z kolei ma przeświadczenie że ż-z jest używany przez wszystkich tak jak powinien być czyli jako ochronny. Ma fazę na obudowie i podczas powiedzmy ścierania kurzu zostaje śmiertelnie porażony prądem bo ktoś kto to robił uważał że ż-z zawsze przy oświetleniu jest używany jako roboczy (fazowy).
Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]: Pan.Kropa napisał: zbich70 napisał: I później są posty na elektrodzie dlaczego lampa "kopie"?
Ja oczywiście nie pochwalam używania żyły ż-z jako roboczej. Ale lampa która :kopie: tak czy inaczej jest niesprawna.
I właśnie dlatego istnieje w instalacji przewód koloru ż-z. Jeśli ma on funkcję odpowiednią czyli PE to jak będzie przebicie na obudowę to on wyłączy zabezpieczenie. Jeśli lampa w I kl ochronnosci nie ma przyłączonego przewodu PE to podczas czyszczenia lampy może prąd śmiertelnie poradzić. Proste? Chyba nie dla wszystkich.