logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana wyłącznika światła z 3 przewodami - żyrandole i przepięcie przewodów

pawelzodiak83 17 Maj 2023 15:52 888 16
REKLAMA
  • #1 20584067
    pawelzodiak83
    Poziom 3  
    Witam
    Mam pewien dylemat chciałem wymienić wyłącznik światła na nowy i tu jest problem .
    Do wyłącznika są poprowadzone tylko 3 przewody wiadomo jakie , niebieski czarny i ochronny. Włącznik załącza dwa żyrandole i tu mam dylemat jak jak nie posiada dwuch przewodów brązowych z żyrandoli .Czy ktoś sobie użył żółto zielonego? No chyba tak bo tak to wygląda na zdjęciu ? Jak ja mam przepiąć przewody ze starego do nowego ?
  • REKLAMA
  • #2 20584080
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    pawelzodiak83 napisał:
    .Czy ktoś sobie użył żółto zielonego?

Niestety tak to wygląda.
    pawelzodiak83 napisał:
    Jak ja mam przepiąć przewody ze starego do nowego ?

Teoretycznie niemożliwe.
  • #3 20584104
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 114
    Ktoś użył przewodu ochronnego. Przy lampie mogą być inne kolory - pewnie po drodze jest jeszcze jakaś puszka podtynkowa.
    Jeśli czarny kabel jest fazowy (zasilający) a konstrukcja starego łącznika była taka sama to podłącz według obrazka.
  • #4 20584483
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Takie podłączenie wyłącznika jest niedopuszczalne, kolorystyka żył musi być zachowana i ten kto dopuścił się takiej fuszerki powinien za to odpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #5 20584517
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Dodam jeszcze że może być jeszcze poważniejszy problem. Skoro ktoś używa takiego przewodu to pewnie jest on również w suficie. Wiele lamp wymaga przewodu PE. Przy dwusekcyjnej lampie go tam po prostu nie będzie i takiej lampy nie można podłączać. Wiele ludzi to olewa a później lampa może razić prądem.
  • #6 20584687
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Ktoś_tam napisał:
    Wiele ludzi to olewa a później lampa może razić prądem.
    I później są posty na elektrodzie dlaczego lampa "kopie"?
    A gdy próbujesz wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, to jeszcze błotem zostaniesz obrzucony.
  • #7 20584762
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    rtvserwisant napisał:
    Takie podłączenie wyłącznika jest niedopuszczalne, kolorystyka żył musi być zachowana i ten kto dopuścił się takiej fuszerki powinien za odpowiedzieć.

Przez 20 lat nie widziałem żeby we włączniku podwójnym było inaczej podłączone niż przedstawił to autor postu, widomo kiedyś nie było takich fikuśnych żyrandoli jak w dzisiejszych czasach, ale to nie zmienia faktu że żółto-zielony zawsze w oświetleniu jest wykorzystywany jako przewód roboczy...
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #8 20584893
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 955
    Rastlinek napisał:
    rtvserwisant napisał:
    Takie podłączenie wyłącznika jest niedopuszczalne, kolorystyka żył musi być zachowana i ten kto dopuścił się takiej fuszerki powinien za odpowiedzieć.

Przez 20 lat nie widziałem żeby we włączniku podwójnym było inaczej podłączone niż przedstawił to autor postu, widomo kiedyś nie było takich fikuśnych żyrandoli jak w dzisiejszych czasach, ale to nie zmienia faktu że żółto-zielony zawsze w oświetleniu jest wykorzystywany jako przewód roboczy...

Np u mnie w mieszkaniu nie jest - co obala to ciekawe twierdzenie kol. Rastlinka :-)
  • #9 20584898
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1164
    zbich70 napisał:
    Ja oczywiście nie pochwalam używania żyły ż-z jako roboczej. Ale lampa która :kopie: tak czy inaczej jest niesprawna.
    rtvserwisant napisał:
    Ja oczywiście się z tym zgadzam. Ale w minionym ustroju za słowa że trzeba rozkuć ścianę i wymienić przewód bo kolor żyły jest niedobry elektryk byłby wyrzucony przez okno. I dam sobie rękę odciąć że elektrycy (oczywiście nie wszyscy) też we włącznikach używają żyły ż-z jako roboczej.
    Moderowany przez krzysiek7:

Ustrój już dawno się zmienił, więc najwyższy czas zmienić "standardy".
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #10 20584916
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1941
    Trzymałem to zdjęcie specjalnie na taką okazję.
    Może teraz koledzy nie widzący nic złego w takich instalacjach, wypowiedzą się, która żyła jaką tu pełni funkcję?
  • REKLAMA
  • #11 20584926
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1164
    krzysiek7 napisał:
    Może teraz koledzy nie widzący nic złego w takich instalacjach, wypowiedzą się, która żyła jaką tu pełni funkcję?
    Ja nie mówię że nie ma nic złego. Ale już nie róbcie z siebie świętych, takich co robią wszystko zawsze zgodnie z normami. Chciałbym się przejść po mieszkaniach i sprawdzić czy tak rzeczywiście wszystko jest zrobione zgodnie z kolorystyką. Dałbym sobie uciąć rękę że nie zawsze jest ok.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

To że inni mogą lekceważyć kolorystykę nie znaczy że forum ma popierać i promować "bylejakoś".

• #12 20584937
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    rtvserwisant napisał:
    A jak ja mam wszystkie kabelki w chałupie czarne (dom budowałem w 1978) to co, mam je wymienić aby ,,kolory się zgadzały''?????????? Syn kupił nowe mieszkanie w 2014, w suficie były m.in, dwa czarne przy każdym wyjściu na żyrandol (były wszystkie cztery kabelki), ogarnąłem temat bo co miałem robić, reklamować i zmieniać kolory kabelków prując ściany bo elektryk nie miał brązowego? Tak krawiec kraje jak mu staje...materiału.
  • #13 20584954
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    I co z tego że cześć robi fuszerki? Czy to ma być jakieś usprawiedliwienie? Jak ktoś się umawia z klientem że ogarnie elektrykę powiedzmy za 2 tys to później szuka oszczędności gdzie popadnie typu takie przewody o takich kolorach albo takie o przekroju 1,5mm^2 do gniazd itp. Gdyby powiedzmy umawiał się że materiał i robocizna jest osobno liczona to taki partacz nie miał by uzasadnienia robić tak jak robi a jeśli mimo wszystko tak robi to znaczy że jest "elektrykiem" po 2 godzinnym kursie, no bo jaki jest problem w dzisiejszych czasach kupić odpowiednie przewody?

cirrostrato napisał:
    Syn kupił nowe mieszkanie w 2014, w suficie były m.in, dwa czarne przy każdym wyjściu na żyrandol (były wszystkie cztery kabelki), ogarnąłem temat bo co miałem robić, reklamować i zmieniać kolory kabelków prując ściany bo elektryk nie miał brązowego? Tak krawiec kraje jak mu staje...materiału.

Ale co chcesz reklamować?
    - PE jest koloru ż-z?
    - Neutralny jest koloru niebieskiego?
    - Fazowy nie jest koloru ż-z albo niebieskiego?
    Na jakiej podstawie uważasz że fazowy nie może być koloru czarnego?

Dodano po 22 [minuty]:

Rastlinek napisał:

To wyjrzyj dalej niż za swoje podwórko.

Przewód ż-z jako roboczy (fazowy najczęściej) jest wykorzystywany przez wszystkich partaczy.
    Teraz wyobraź sobie sytuację jaką opisałeś. Niczego nieświadomy właściciel mieszkania kupuje żyrandol i podłącza go wg kolorów bo on z kolei ma przeświadczenie że ż-z jest używany przez wszystkich tak jak powinien być czyli jako ochronny. Ma fazę na obudowie i podczas powiedzmy ścierania kurzu zostaje śmiertelnie porażony prądem bo ktoś kto to robił uważał że ż-z zawsze przy oświetleniu jest używany jako roboczy (fazowy).

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

Pan.Kropa napisał:
    zbich70 napisał:
    Ja oczywiście nie pochwalam używania żyły ż-z jako roboczej. Ale lampa która :kopie: tak czy inaczej jest niesprawna.

I właśnie dlatego istnieje w instalacji przewód koloru ż-z. Jeśli ma on funkcję odpowiednią czyli PE to jak będzie przebicie na obudowę to on wyłączy zabezpieczenie. Jeśli lampa w I kl ochronnosci nie ma przyłączonego przewodu PE to podczas czyszczenia lampy może prąd śmiertelnie poradzić. Proste? Chyba nie dla wszystkich.
  • #14 20585731
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    cirrostrato napisał:
    rtvserwisant napisał:
    A jak ja mam wszystkie kabelki w chałupie czarne (dom budowałem w 1978) to co, mam je wymienić aby ,,kolory się zgadzały''?????????? Syn kupił nowe mieszkanie w 2014, w suficie były m.in, dwa czarne przy każdym wyjściu na żyrandol (były wszystkie cztery kabelki), ogarnąłem temat bo co miałem robić, reklamować i zmieniać kolory kabelków prując ściany bo elektryk nie miał brązowego? Tak krawiec kraje jak mu staje...materiału.

W kablu AsXSn masz wszystkie żyły koloru czarnego, wiec dlaczego zgodnie z przepisami możesz w układzie sieci TN-C użyć 1 żyły jako PEN.

Kolor czarny, brązowy czy siwy może być użyty jako PE bądź N.
    Ta zasada nie dotyczy tylko żyły żółto-zielonej i niebieskiej do przekroju 10mm2 dla miedzi i 16mm2 dla aluminium mają swoje rezerwacje.

Żyła żółto-zielona to tylko i wyłącznie PE do w/w przekroju, a niebieska to N powyżej tego przekroju może pełnić funkcję PEN w układzie TN-C.
  • #15 20585836
    zbich70
    Poziom 43  
    rtvserwisant napisał:
    W kablu AsXSn masz wszystkie żyły koloru czarnego
    W przewodach AsXSn żyły też są wyróżnione w postaci wytłoczonych cyfr 1, 2 i 3 co pół metra albo na całej długości jeden, dwa lub trzy karby, natomiast żyła przeznaczona dla PEN/N jest gładka.
    Drugie rozwiązanie jest lepsze, bo nawet po omacku można je zidentyfikować.

PS. Na liniach napowietrznych nn z przewodami gołymi AL lub AFL też był sposób na oznaczanie przewodu zerowego. Ale pozostawię go na razie jako zagadkę. ;)
  • #16 20587292
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    JurP napisał:
    W całkowicie plastikowych chińskich lampach żyła Ż-Z jest absolutnie zbędna bo do niczego nie służy.

Myślisz że owe wytrzymają 50 lat i nie będą nigdy zmieniane?
    Ponadto, przepisy mówią, że instalacja ma posiadać żyłę ochronna i nie wolno jej wykorzystywać do innych celów.
  • #17 20587306
    zbich70
    Poziom 43  
    JurP napisał:
    Naciągnąć po 20 cm termokoszulki z dwóch stron w kolorze takim jak jest potrzebny i po kłopocie.
    Kolego, ale to jest "pudrowanie" fuszerki.
    A my tu piszemy, żeby tej fuszerki nie było już na etapie wykonawstwa i wtedy nie trzeba jej "pudrować" termokoszulkami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany wyłącznika światła z trzema przewodami (niebieski, czarny, żółto-zielony) w kontekście podłączenia dwóch żyrandoli. Użytkownicy zwracają uwagę na nieprawidłowe użycie przewodu ochronnego jako roboczego, co jest niezgodne z normami. Podkreślają, że kolorystyka przewodów powinna być zachowana, a użycie żółto-zielonego jako fazowego może prowadzić do niebezpieczeństwa porażenia prądem. Wskazano również na możliwość istnienia dodatkowych problemów związanych z instalacją, takich jak brak przewodu PE w lampach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i ostrzegają przed fuszerkami w instalacjach elektrycznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA