logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 5f ST - Parujące lampy LED, uszczelkowanie i odpowietrzenie, różnice między lampami

Dzia11 17 Maj 2023 17:33 6336 5
REKLAMA
  • #1 20584228
    Dzia11
    Poziom 3  
    Cześć wam,

Kupiłem używanego Leona st z ledami. Jedna lampa nie paruje druga paruje na potęgę. I teraz wybaczyłem że poprzedni właściciel zostawił uchylony dekielek z tyłu po to aby mogło chyba odprowadzić temperaturę lub wilgoć. No ale mówię led chyba nie powinien dostawać jednocześnie od zewnątrz wilgoci. Jego sposób powodował że po deszczu miałem lekko zaparowany klosz.

Postanowiłem w ciepły dzień po odparowaniu to zamknąć. Nic z tego jeszcze więcej pary wobec tego każdy dekielek co tam był doszczelnilem przekręcając uszczelkę na lewą stronę i docisnalem. Jednak teraz mam tak że deszcz pada wszystko jest ok więc jakby szczelne i ok ale ruszę autem nagrzeje się od srodka i po zaparkowaniu w deszcz lub wilgoć no prawa fizyki zaparuje albo wręcz lekko się nawet skropli. Tylko że jedna paruje druga nie. I mówię może odpowietrzenie jest nie takie zatkane czy coś ale nie mogę znaleźć albo nie ma odpowietrzenia jaki takiego chyba że gdzieś od spodu. Co z tym zrobić? Gdy uszczelnie jest całe zaparowane gdy rozszczelnie to dużo mniej ale przecież nie powinno to być otwarte ..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20584994
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 393
    najtańsze osuszacze a markecie po 5 pln maja taka tkaninę, przepuszczającą wilgoć tylko w jedna stronę. Więcej nie sugeruję.
  • REKLAMA
  • #3 20585459
    Dzia11
    Poziom 3  
    Jasne, rozumiem dzięki.

Czy mogłbyś pokazać mi taki osuszacz na jakimś zdjęciu moze? Znajduje tylko takie raczej woreczki czy coś. Najpierw spróbuje to jeszcze jakoś doszczelnić co się da poobserwować. Ale w ostateczności spróbuję takie coś gdzieś tam dociąć podrzucić, cokolwiek.

Dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20588050
    Dzia11
    Poziom 3  
    Super kupię takie samo. Czy masz pomysł jak to zrobić żeby tam weszło czy mam to że środka wyjąć docinać czy coś? Wymiar jaki mi tam wejdzie to gdzieś 3cm x 12 x 8 myślę.

W ogóle to seat przeszedł test zlał go obficie deszcz i nie uparowalo nic a nic. Obserwacja moja jest taka że między lampa a zderzakiem pod nią jakby zbiera się woda. Nic się tam raczej z tym nie zrobi ale nie sądzę aby ta woda tam coś robiła musiałaby być nieszczelność od dołu i i wariant zawierałby parowanie wody w nieszczelność prosto.

Natomiast obserwacja moja to prawa fizyki ale jak się pozbyc. Ona zaparkuje tylko wtedy kiedy lampa się rozgrzeje od środka a na zewnątrz będzie deszcz lub wilgoć.
  • #6 20927429
    Dzia11
    Poziom 3  
    Ten problem rozwiązałem wtedy poprzez zamknięcie dekla lampy wraz z pochłaniaczem wilgoci w granulkach w woreczku. Kiedy woreczek się zużył znów zaczęło parować. Od tych faz parowania mam już jakby nalot od środka lampy w miejscach gdzie mocniej oświetla LED czyli może jakieś cząsteczki przy odparowaniu są dosmazane ledem?

Co z tym zrobić jak można bezinwazyjnie lub bez demontażu lampy zrobić z tym porządek cholerka bo się boje ze mi się nalot zrobi maksymalnie na całej lampie od środka. Pomiędzy zmiana woreczków naszło wody wilgoci a nazajutrz to zamarzło... Masakra jakaś.
REKLAMA