logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia z Internetem po podłączeniu switcha do sieci z Nanostation'ami i Funboxem

baczek007 17 Maj 2023 19:46 297 2
REKLAMA
  • #1 20584432
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Sieć wygląda następująco
    Funbox (dostęp do Internetu, DHCP) <--> nanostation1 locoM5 <~~> nanostation2 locoM5 <--> switch <--> komputery.
    Wszystko śmiga jak ta lala od jakiegoś roku. Tydzień temu przerwa zasilaniu, wszystko się podniosło, ale internetu na komputerach brak.
    Ale,
    Funbox (dostęp do Internetu, DHCP <--> nanostation1 locoM5 <~~> nanostation2 locoM5 <--> komputer
    Wszystko działa, jest dostęp do Internetu, ogólnie OK, ale jeżeli wrócę do rozwiązania ze switchem
    Funbox (dostęp do Internetu, DHCP <--> nanostation1 locoM5 <~~> nanostation2 locoM5 <--> switch <--> komputery
    Komputery nie uzyskują adresu z DHCP, po ustawieniu IP "z palca" brak dostępu do internetu, nie można zalogować się na żadne z urządzeń.
    Co zrobiłem
    - sprawdziłem na 3 innych switach
    - reset ustawień na nanostation2 i konfiguracja od nowa.
    - nowe oprogramowanie na nanostation2
    - podmianka nanostation2 na inny egzemplarz.
    I cały czas to samo. Połączenie bezpośrednio do nanostation rozwiązuje problem, przezswitch nie działa.
    Dla mnie to jakaś magia i kończą mi się pomysły.

Ma ktoś jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 20584500
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2516
    Sprawdź w innej, całkowicie przewodowej sieci czy switch nie uległ uszkodzeniu przy awarii zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20584512
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Próbowałem na trzech innych switach. Jeden z nich wyjęty z kartonika.
    Przełączałem między portami w switach. Nic nie zmienia.
REKLAMA