To tak:
pierwsza zasada w kupnie mikrofonu
Najlepszy mikrofon kupisz jak wysłuchasz kilka sztuk danego gatunku
i wybierzesz najlepsze
dwa
nie ma dwóch takich samych mikrofonów
typowy mikrofon wokalowy to mniej więcej 50hz do 15-16 khz
tyle teoretycznie wystarczy:)
a teraz jak ja lubie przydzielać na scenie
werbel - w miarę dobry dynamik może mieć troszke więcej góry
stopa - tu niestety powinien by mikrofon specjalny wielkomembranowy ale też wystarczy mikrofon zwykły byle by miał więcej dołu ja jade z shure PL14l
blachy - tu bezkonkurencyjne są pojemnościówki ja jade z tańszych starych shurów lub z tonsili
kotły - mikrofon dynamiczny w moin przypadku shure pl14l
hihat - pojemnościówka ew. dynamik ale ja wole z pojemnościówki
Piece gitarowe - tu ja jade z shurów 58 / BG 3.1
ale jeśli chcemy być dokładni to można dać specjalistyczne shury 57
albo jak ktoś ma to myśle że by ładnie chodziły Tonsil mdu39

[fakt że może bardzo dużo dołu nie ma ale ma środka i dużo góry]
Gitrara klasyczna

mój wyuczony instrument

ja ostatnio eksperymentowałem z pojemnościówkami tonsila dało się uzyskać takie fajne nie przebarwione zbytnio brzmienie, choć i przy lepszych dynamikach fajnie chodzi
Wokal - i tu jest dużo do popisu dla mikrofonu jednak tu nie ma co oszczędzać sm58 to jednak minimum
Teraz co do ustawienia perkusji ostatnio robiłem tak jak jest wypisana wyszlo dajne pełne brzmienie , stopa chodziła tak jak powinna i hihat był ładnie dobrze słyszalny, blachy precyzyjnie elegancko czyli tak jak lubie
Może teraz mi wpadną do ręki dynamiki ElectroVoice Co9 to się podziele informacjami bo teraz dystrybutor zrobił promocje i są bardzo kuszące
Dodano po 6 [minuty]:
może rozwine moje stwierdzenia odnośnie kupowania
Kiedy były kupowane shury PL14L to kupiono kilka sztuk.
Teraz okazało się że jeden jest super pełne pasmo idealny
drugi w miarę. Reszta to tgz tłuki sieje środkiem ni góry dołu troszke...
Co do sm58 były kupione kilka lat temu i jakieś dwa lata temu.
I teraz stare sm mają mniej dołu a więcej góry a nowe mają więcej dołu a mniej góry
Są też różnice między poszczególnymi sztukami. Ja wyróżniam tgz. lepsze sm i gorsze sm w śród tych kilku sztuk
Jeśli nie odbadamy towaru to jedyny ratunek to kupować coś znanej firmy gdzie mamy pewność że jest zachowana powtarzalność...
Najlepiej robił Tonsil i chwała mu za to. Do tych profesjonalnych modeli robili wykresy charakterystyki dla każdego modelu odobno !!!!
Do tego jeszcze można się z nimi dogadać zawsze i są tam naprawde fajni i kumaci ludzie
Dodano po 14 [minuty]: miałem też przez jakiś czas alpierdy z niskich serii to jest strata forsy chyba że ktoś chce mieć atrapę mikfonu do teatru
Sm58 hmm moim zdaniem jest troszeczkę przereklamowany ale faktycznie brzmi rewelcyjnie... Idealny środek, miła górka
Czemu przereklamowany tak na prawdę to wyselekcjonowany MDU39 po ścięciu górki potrafi brzmieć lepiej.
Miałem też krótko doczynienia z pojemnościówkami ElectroVoica z jakiejś starej serii co nie potrzebują phantoma. Te mikrofony pokazują klase... Jak je testowałem nawet nabrałem przeczucia że moge śpiewać na estradzie heh co one robią z człowieka

. Brzmienie w sumie nie do opisania trzeba poczuć, bez korekcji na moim mikserze chodził super było wszystko dosłownie no żyć nie umierać. Tylko cena ;/
Beyerdynamic fajne

Akg chyba nie trzeba przedstawiać