@szmichal Jak rozumiem, próbuje zaktualizować z płyty HEOS, ale flash (MT29F4G08ABADAWP (U6)) ma zepsuty firmware. I znowu w kółko. Wymontowałem U6, poczytałem programatorem, jestem obecny - (3 BAD bloka). Potrzebujesz więc działającej płyty HEOS lub działającego obrazu (U6 Nand). Popraw mnie, jeśli się mylę.
@Mr.Ekko Dzięki za Nand. Niestety, nie mogę jeszcze wypróbować różnych typów mikroukładów o różnej organizacji i długości plików. Spróbuję znaleźć taką Toshiba TH58NVG2S3HTA00 jak twoja i napiszę Nand.
I have a x1600h, I can't update the firmware in factory mode.
So I guess u6 is corrupted. Can someone please help me with a dump? I guess they are the same from one model to another since the heos board is selling for various marantz and denon models.
I dont think they are the same. I once updated x1500h on module from another model and main chip was updated too with wrong firmware from this other model 1400h i think. Maybe sth else was wrong, im not 100% sure. AV stopped to power on - differences in main ic pinouts i needed to swap main cpu to get it working again. During update not all memory from heos is erased, because heos update file is only sth 70MB and memory is 512MB. 512MB is not used but half of it for sure.
Thanks. I searched for heros board on encompass and it was listed as compatible for many models. Also the receiver works without the heros board, at least partially.
I found the dump on a Russian site, I will try it soon.
Thanks a lot for your kind response.
But
Completely dead at power-on. Does not accept reset according to the manual. However, if I hold down the reset buttons and THEN plug it into the power outlet 230Volts [with the buttons held down], it enters the factory reset procedure. Everything proceeds normally and it stays at 100% phase, but it never restarts by itself, regardless of how long it waits, it remains like this."
Thanks in advance
If there is reaction for reset then you are right, you need internal memory dump. I don't have this model.
I only dont get this 100%. Reset is instand and dont need any time.
Maybe you entered recovery mode or sth.
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania oryginalnego wsadu pamięci MX25L12835F (IC404) oraz firmware procesora głównego R5F564MJCDFC (IC151) do wzmacniacza Denon AVR-X4500H z płytą CUP12976. Użytkownicy wymieniali układ ADV8003 i kości RAM, pojawia się błąd H1-15 komunikacji z GUI ROM. Próby przywrócenia firmware'u za pomocą kombinacji klawiszy "DIMMER + SETUP + POWER" oraz programatora J-Link były omawiane. Firmware z modelu AVR-X4200W częściowo działa, ale nie jest w pełni kompatybilny z X4500H. Procesory Renesas RX z rodziny R5F564MJCDFC nie są zabezpieczone przed odczytem, jednak odczyt pełnego firmware'u wymaga specjalistycznych narzędzi i procedur, m.in. użycia J-Link i adaptera RX JTAG. Użytkownicy dzielili się dumpami pamięci, omawiali zakresy adresów flash do odczytu (np. 0xFFD00000 - 0xFFFFFFFF, 0x00100000 - 0x0010FFFF) oraz problemy z odczytem obszarów FCU i user boot. Wskazano, że firmware HEOS i NAND modułu sieciowego wymaga osobnego dumpu, a uszkodzone kości NAND (np. MT29F4G08ABADAWP) mogą powodować problemy z aktualizacją. Podano instrukcje programowania i przywracania firmware'u za pomocą J-Link, w tym komendy loadfile i savebin. Dyskusja obejmuje także podobne problemy z modelami Denon AVR-X3400H i innymi, gdzie konieczne jest programowanie JTAG z oryginalnych dumpów. Wskazano na potrzebę posiadania działających urządzeń do wykonania poprawnych zrzutów firmware'u oraz na ograniczenia oprogramowania Segger J-Flash w obsłudze niektórych obszarów pamięci procesora Renesas RX. Wygenerowane przez model językowy.