logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V

damian1817 18 Maj 2023 13:59 399 9
REKLAMA
  • #1 20585418
    damian1817
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim.
    Jestem początkującym w temacie fotowoltaicznych instalacji. Założyłem sobie u siebie w ogrodzie instalacje PV ponieważ nie ma opcji mieć innego źródła zasilania elektrycznego. Kupiłem jeden duży Panel, kupiłem falownik POW-HVM1 5H-12V i podłączyłem 2 akumulatory po 12V. Wszystko podłączone jest jak należy, działa i jestem zadowolony. Problem mam z w/w falownikiem ponieważ trzeba w nim coś naklikac w menu żeby rozpoczęło się ładowanie baterii. Szukałem w internecie i znalazłem wiele różnych opcji, a akumulatory jak się nie ładowały tak się dalej nie ładują. Zastanawiające jest dla mnie tylko odczytanie z falownika danych. PV 0A, PV 43V, PV 0W. Baterie również 0A i 0W ale napięcie 11.8V Dodaje zdjęcia bardzo proszę o pomoc, dlaczego baterie się nie ładują. Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V Fotowoltaiczne problemy z falownikiem POW-HVM1 5H-12V
  • REKLAMA
  • #2 20585433
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    damian1817 napisał:
    Kupiłem jeden duży Panel, kupiłem falownik POW-HVM1 5H-12V i podłączyłem 2 akumulatory po 12V. Wszystko podłączone jest jak należy, działa i jestem zadowolony.

by w następnym zdaniu już
    damian1817 napisał:
    Problem mam z w/w falownikiem

To zdecyduj się .Jesteś zadowolony ("Wszystko podłączone jest jak należy, działa i jestem zadowolony") czy masz problem?
  • REKLAMA
  • #3 20585443
    damian1817
    Poziom 3  
    Zadowolony i podłączone jest wszystko ok. Prąd jest ale za chwilę się skończy bo nie ma ładowania! Prosiłem o pomoc w temacie ładowania, a nie podłączenia.
  • #4 20585450
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    damian1817 napisał:
    Zadowolony i podłączone jest wszystko ok.

Jeżeli jest ok i jak stwierdziłeś działa to zbędny temat. Prośbę o poradę zgłasza się gdy coś jest nie tak.
  • #5 20585476
    damian1817
    Poziom 3  
    Jest nie tak. Nie ma ładowania baterii.
  • #6 20585650
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Ustawiłeś w menu prawidłowy tryb pracy, typ baterii i parametry ładowania? To wszystko masz opisane w manualu.

Zanim się cokolwiek włączy wypada zawsze przeczytać i zrozumieć instrukcję obsługi. Bo potem może być za późno.
  • REKLAMA
  • #7 20585904
    damian1817
    Poziom 3  
    Niestety nie miałem opcji przeczytać instrukcji. Odkupiłem to urządzenie z Olx i gość nie miał instrukcji. Falownik był praktycznie nowy dlatego skusiłem się go kupić. Instrukcje można znaleźć na necie ale są mało czytelne i zrozumiałe.

Dodano po 42 [minuty]:

K_pec mógłbyś mi pomóc jak to ustawić ? Albo pomoc znaleźć jakiś link gdzie to mogę znaleźć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20586241
    darkaav
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    To nie ten?

... Teraz doczytałem, masz jeden panel? Duży to znaczy jaki? Ile V daje? Według instrukcji zakres pracy MPPT jest od 90V czyli jeden panel to za mało. Musiałbyś mieć tyle, żeby ich napięcie (nie Voc tylko Vmp wynosiło chociaż nieco powyżej 90V) które przy dobrych warunkach uruchomią system. Masz inwerter, który nie ruszy i nie będzie ładował akumulatorów jak mu nie dostarczasz przynajmniej 90V z paneli. Dla jednego panelu (o ile ma więcej niż 30V) to byłoby lepiej kupić EaSun SPR1K12 jeżeli upierasz się przy 12V akumulatorach lub SMH-3K, lub SPH-3k EaSun lub Powland dla 24V aku (ale SPH nie ma MPPT tylko PWM)
    Załączniki:
    • PowMr-Manuals-Solar-Inverter-Charger-12V-220V-80A-POW-HVM1.5H-12V (4).pdf (15.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20586753
    damian1817
    Poziom 3  
    Dziękuję @darkaav jak wspomniałem wcześniej dopiero raczkuje w tym temacie. Nie zauważyłem tego jednego szczegółu. A wystarczyło przeczytać tabliczkę znamionową z falownika. Jeszcze raz dzięki.
  • #10 20586755
    damian1817
    Poziom 3  
    Pomógł mi @darkaav

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system fotowoltaiczny z falownikiem POW-HVM1 5H-12V i dwoma akumulatorami 12V, jednak napotkał problem z ładowaniem akumulatorów. Pomimo prawidłowego podłączenia, falownik nie ładował baterii, co było spowodowane niewłaściwym napięciem z panelu PV. Użytkownik nie miał dostępu do instrukcji obsługi, co utrudniało konfigurację. Inny uczestnik dyskusji zasugerował, że falownik wymaga co najmniej 90V z paneli, co nie jest możliwe przy użyciu tylko jednego dużego panelu. Użytkownik został poinformowany o konieczności zakupu dodatkowych paneli lub innego falownika, aby system mógł działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA