logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana Unifonu z Urmet MIWI 1132/520 (Domofon Cyfrowy-Matibus SE/Basic) na Cyfral Smart 5P (Analog)

baltrek 20 Maj 2023 13:42 1560 6
REKLAMA
  • #1 20587944
    baltrek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Dzisiaj przy próbie zmiany domofonu, zauważyłem dopiero że chyba kupiłem zły. Albowiem miałem MIWI 1132/520 gdzie były podłączone tylko 2 kabelki L+ i L- (Ze ściany wystaje kabel 5 żyłowy )

Cyfral Smart 5P ma 6 możliwych miejsc na kable. Z tyłu napisane że do instalacji 4, 5 lub 6 żyłowej
    Zakłam że kupiłem zły domofon. I teraz pytanie. Czy to się da jakoś podłączyć (próbowałem różnych kombinacji) Czy musze jednak kupić inny domofon który będzie też na dwa kabel (i z tego co wiem to na zworkach trzeba będzie ustawić numer mieszkania itp).
    Jeżeli tak to czy np Domofon Cyfral Smart -D będzie współpracował? Jest on systemem 2 żyłowym. Czy trzeba sprawdzić coś jeszcze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20587991
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    ...
    Tak, kupiłeś zły unifon (Analogowy, a potrzebujesz Cyfrowy).
    Nie, Smart-D nie będzie pracował, Matibus SE/Basic jest specyficznym systemem i systemów się nie miesza.
  • REKLAMA
  • #3 20587992
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2074
    Daj zdjęcie kasety przy drzwiach wejściowych, z której się do Ciebie dzwoni
  • REKLAMA
  • #4 20588100
    baltrek
    Poziom 2  
    Przy drzwiach wejściowych wygląda to tak
    Zmiana Unifonu z Urmet MIWI 1132/520 (Domofon Cyfrowy-Matibus SE/Basic) na Cyfral Smart 5P (Analog)
  • Pomocny post
    #5 20588110
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2074
    baltrek napisał:
    Przy drzwiach wejściowych wygląda to tak

Zatem potwierdzam, to co wcześniej napisał kol. Interesant - unifony Cyfrala (Smart 5p i Smart-D) nie będą tu pasować.
    Pasujące unifony:
    https://miwiurmet.pl/unifony-313?q=System-BASIC
  • REKLAMA
  • #6 20588131
    baltrek
    Poziom 2  
    Dzięki wam bardzo za pomoc. Niby prosty domofon a nie spodziewałem się że to taka skomplikowana sprawa
  • #7 21808980
    seryozhaglinskij1995
    Poziom 1  
    I jaki w końcu kupiłeś?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany unifonu w systemie domofonowym Matibus SE/Basic (Urmet MIWI 1132/520) na model Cyfral Smart 5P. Okazało się, że zakupiony Cyfral Smart 5P, będący unifonem analogowym z możliwością podłączenia 4, 5 lub 6 żył, nie jest kompatybilny z istniejącą instalacją dwuprzewodową (L+ i L-) systemu cyfrowego Matibus SE/Basic. Próby podłączenia Smart 5P różnymi kombinacjami przewodów nie przyniosły efektu. Potwierdzono, że unifony Cyfrala (Smart 5P i Smart-D) nie współpracują z systemem Matibus SE/Basic, który wymaga unifonów dedykowanych do tego systemu. Zalecane jest stosowanie unifonów zgodnych z systemem BASIC, dostępnych na stronie producenta MIWI Urmet. Wymiana na unifon analogowy Cyfral Smart-D również nie jest możliwa ze względu na różnice systemowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA